Vandretur, museumsbesøg og frokost i Færgelunden ved Frederikssund

Tag med Håndværkerforeningens vandreklub rundt i den smukke Færgelunden ved Frederikssund. Ruten går forbi det fredede Schweizerhus og ender med en dejlig frokost i Færgelundens Motel og Kursuscenter.

Der er to vandreture, en kort på ca. 6 km. og en lidt længere og mere bakket på ca. 10 km. kl. 13 er der frokostbuffet i Færgelundens Motel og Kursuscenter, hvor der ikke kommer til at mangle noget, kan vi allerede nu love! 

Vi mødes kl. 10:00 på p-pladsen ved Frederikssund Museum.  

Adresse: 
Færgegården 
Færgelundsvej 1
3630 Jægerspris. 

Kørsel fra Frederikssund station til Færgegården: 
Tager du toget med ankomst kl. 9:31 på Frederikssund station, kan samkørsel arrangeres ved aftale med Kirsten (2240 4889) eller Henrik (2228 1177).

Schweizerhusets kulturhistoriske værdi relaterer sig til bygningens bevarede udtryk som et lysthus, der hermed vidner om kongehusets og adelens nye interesse for den romantiske have i slutningen af 1700-tallet. Schweizerhuset i Færgelunden var et af de første, der blev opført i en lang række af lysthuse fra omkring 1800 og frem til ca. 1850. I denne periode herskede den danske guldalder, og påvirkede både kunst-, arkitektur, litteratur og kulturliv.

Bygningen er opført i én etage af bindingsværk på en sokkel af syldsten, med stråtækket, helvalmet tag, der har et bredt udhæng. Soklen er sorttjæret, bindingsværket malet grønt og tavlene hvidkalket ligesom udhængets bjælker og bræddebeklædningen herimellem. Stråtaget afsluttes af en mønning med halm og kragetræer, og i rygningen ses en bred skorstenspibe. I tre af bygningens sider ses i det midterste fag rødmalede, tofløjede, revledøre med granittrin foran. Bygningens øvrige åbninger udgøres af ældre korspostvinduer, der dog er skjult bag revleluger, der sidder parvist over hinanden. Alle revleluger har påmalede, hvide vinduesrammer og sprosser samt sortmalede ruder.     

Som en yderligere bonus, indeholder turen også indgang til Færgegården, som i dag er bymuseum for lokalområdet, hvor der er mulighed for at se lidt yderligere om områdets historie, før eller efter frokosten indtages.

Færgefarten mellem Hornsherred og Frederikssund By omtales første gang i 1516. Her beskrives en færge, Sundby Færge, der ejes af Abrahamstrup Gods – det senere Jægerspris Slot. I 1559 flyttede “færgemanden” ind i den nyopførte færgegård. Hans ansvar var at fragte passagerer og gods hen over fjorden. For at tjene lidt ekstra drev han også kro på færgegården. I midten af 1800-tallet kunne færgen ikke længere følge med, og i 1868 åbnede man pontonbroen “Kronprins Frederiks Bro” opkaldt efter den kommende konge Frederik 8. Frem til begyndelsen af 1980´erne blev færgegården brugt som privat bolig, men har siden 1984 været lokalhistorisk museum for Frederikssunds kommune.

Bindende tilmelding senest mandag 21 februar 2022

Kontaktpersoner på turen Kirsten Horn (2240 4889) og Henrik Jørgensen (2228 1177)
Feb 27

Sted: Mødested er oplyst i arrangementsbeskrivelsen

Tidspunkt: 27-02-2022 10:00


Få ledige pladser!

Tilmeld dig