Hvad er det for et lokalt erhvervsliv man gerne vil have i byen, set fra kommunens side?
”København skal have et alsidigt erhvervsliv med plads til en bred vifte af virksomhedstyper – fra de store kontorvirksomheder over mindre produktion, lager- og logistik til håndværksvirksomhederne, de små, lokale serviceerhverv og butikkerne. I bydelene skal detailhandel sammen med spisesteder og andre publikumsorienterede funktioner understøtte levende bymidter der fungerer som nære indkøbs- og mødesteder for bydelenes borgere. Der skal også være gode muligheder for håndværkervirksomheder i alle bydele,” siger Mads Monrad Hansen.
”I Forslag til Kommuneplan 2024, som sendes i høring til september, er det bl.a. et mål at sikre plads til kreative erhverv og håndværkserhverv – både i de nye byområder og i de eksisterende blandede bykvarterer. Det er også et mål at byens erhvervsområder skal udvikles, så de sikrer et bredt udvalg af lokaliseringsmuligheder for forskellige virksomhedstyper såsom kontor, håndværk og kreative erhverv.”
Hvad kan man gøre politisk for at fremme det?
”I forslaget til Kommuneplan 2024 indfører Borgerrepræsentationen en række nye bestemmelser som skal understøtte håndværks- og værkstedsvirksomhederne i København. F.eks. indføres det at det i planlægningen for alle byområder i dialog med grundejer skal afsøges om der kan indpasses lokaliseringsmuligheder til håndværks- og værkstedsvirksomheder. Tilsvarende skal det også ved eventuel omdannelse af blandede erhvervsområder og industriområder afsøges om der i planlægningen kan indpasses lokaliseringsmuligheder til disse virksomheder. Det muliggøres også at der i parkeringshuse kan etableres lokaler til håndværkserhverv og værksteder ud over den maksimale bebyggelsesprocent og uden krav om friareal. Dette kan skabe incitament til at udforme parkeringshusene med simple erhvervslokaler der potentielt kan imødekomme de små virksomheders behov for enkle faciliteter, samtidig med at det kan skabe aktivitet i bygningen til gavn for nærområdet.”
”Når det kommer til vores bymidter, er der sket en del forandringer de seneste år. Antallet af butikker er faldet, hvorimod antallet af servicefunktioner og tomme butikslokaler er steget. Typisk er små specialbutikker, kiosker o.l. lukket, mens der er åbnet færre, men større butikker. Det skyldes primært en strukturel udvikling som følge af ændrede forbrugsmønstre, herunder især stigende e-handel, men også stigende lejeniveauer har indflydelse på sammensætningen af erhvervsdrivende i bymidterne. Fra kommunens side kan vi ikke regulere lejeniveauet i private erhvervslejemål, og vi har derfor ingen direkte indflydelse på om de små håndværksvirksomheder, som f.eks. bogbinderen og guldsmeden, bliver nødt til at flytte pga. stigende udgifter. Vi er dog meget opmærksomme på at skabe gode rammer for et rigt og varieret by- og handelsliv.”
”Fra politisk side er man opmærksom på problematikken med de tomme lokaler, og den 2. maj vedtog Borgerrepræsentationen et medlemsforslag om at Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Teknik- og Miljøforvaltningen skal belyse hvordan tomme butikslokaler kan forhindres i København. Vi arbejder p.t. på at besvare forslaget og er i dialog med centrale aktører. Vi forventer at afrapportere til Borgerrepræsentationen i første halvår af 2025,” siger Mads Monrad Hansen.
Og hvad gør I konkret for at opfylde strategien?
”Med forslag til Kommuneplan 2024 indfører vi, som beskrevet ovenfor, en række nye bestemmelser der skal understøtte håndværksvirksomhedernes fortsatte lokalisering i byen. Vi arbejder p.t. også på at afsøge mulighederne for at forhindre tomme lokaler, som beskrevet ovenfor.”
”Endelig kan jeg nævne at Borgerrepræsentationen i foråret 2024 vedtog Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi. Strategien harmonerer med det fokus der er i Kommuneplan 2024 om at kommunen skal understøtte bydelsnære initiativer der styrker det lokale erhvervssamarbejde og sikre gode rammer og service for erhvervslivet – herunder detailhandlen,” slutter Mads Monrad Hansen.