Solen skinner fra en skyfri efterårshimmel i Stensved. Her står Bjørn Nordstrøm klar foran den store hal hvor virksomheden har sit mødested og sine maskiner. Hallen er dog ret tom, og det eneste menneske er Bjørn. Sådan skal det også helst være, for det betyder at alle mand er ude på opgaver. For der er opgaver på det meste af Sjælland for virksomheden fra Stensved.
”Benny og jeg kørte sammen i et andet firma da vi besluttede at starte for os selv tilbage i 2009. Vi havde et godt samarbejde og så meget ens på tingene, så vi ville gerne prøve at være os selv. Det startede med et brag da vi fik en opgave for Pihl & Søn, et firma vi kendte fra tidligere. De skulle have lagt granitfliser på et stort tag på en koncertsal i Liverpool. Det var en stor opgave for os som nystartede selvstændige, og det gav os den indsprøjtning vi havde brug for til at investere i biler og maskiner til vores firma,” siger Bjørn Nordstrøm.
Navnet forpligter
Til at begynde med var ambitionen ikke at blive en stor virksomhed. Det var tanken at det bare skulle være Benny og Bjørn og et par mennesker mere. Men på et tidspunkt tog opgaverne til, og makkerparret, der ikke skal forveksles med de to svenskere med samme navne fra ABBA, måtte udvide.
”Allerede året efter vi startede, havde vi så meget at lave at vi måtte ansætte folk. På et tidspunkt har vi været over 20 ansatte, men som i andre håndværksfag skifter det lidt med travlheden, og i dag er vi 14. Det er en blanding af brolæggere og arbejdsmænd, og så et par grå gartnere som primært løser opgaver i forbindelse med alt det fjernvarmearbejde der er i gang, særligt i København. Derudover har vi lige nu en lærling. Det er vigtigt for os at uddanne nye brolæggere, så vi har altid mindst én lærling,” siger Bjørn Nordstrøm.
Navnet på virksomheden sætter en vis standard, og det var da også med i overvejelserne da de to partnere i sin tid skulle finde på et navn til deres nye virksomhed.
”Navnet opstod på vej ind mod København en dag. Vi var enige om at det skulle skille sig ud fra de mange håndværksvirksomheder der hedder noget med ejerens initialer. Jeg havde lige fået medalje for min svendeprøve, og vi syntes at vi var bedre end andre. Så kom det ud af munden på mig at vi skulle hedde Dansk Kvalitets Brolægning. Det er selvfølgelig et navn der gør at vi skal levere et arbejde i høj kvalitet, men det mener jeg også vi altid har gjort, og vi gør alt for at uddanne lærlinge i alle typer opgaver, så de også kan leve op til det. Brolægning er en kunstform. En plads er som et maleri, som for eksempel belægningen på Amalienborg Slotsplads. Så det er ikke bare at knalde stenene ned i gruset. Det skal stå ordentligt når vi er kørt, og holde mange år. Det er det vi gerne vil kendes for, og så er det jo et navn som folk kan huske,” siger Bjørn Nordstrøm.
Mekanikeren, der blev brolægger
Bjørn Nordstrøm blev oprindeligt uddannet automekaniker, men efter at have skiftet olie og bremser i nogle år havde han lyst til at prøve noget andet. Han skiftede derfor til at blive håndmand og senere lærling i virksomheden, hvor han og Benny Jensen mødtes, og hvor Bjørn startede med at sørge for at Benny havde materialer til arbejdet.
”Lønnen som brolægger var bedre end som automekaniker, og samtidig var arbejdet mere afvekslende. Så faget fangede mig. Jeg blev voksenlærling og slap for et år af uddannelsen efter min meritprøve. Så da jeg var 30 år, blev jeg udlært som brolægger og havde så to håndværksuddannelser,” siger Bjørn Nordstrøm.
Siden er det blevet til mange spektakulære opgaver. Faget udmærker sig ved at resultatet kan ses af alle, og ved at det samtidig er meget bæredygtigt. Begge dele er noget der har en betydning for brolæggeren.
”Det vi laver, er jo mange gange monumenter som man kan se rundt omkring i byen. Vi har blandt andet været med til at sætte pladsen foran Glyptoteket og også foran AP Møller Mærsks hovedsæde. Begge er gode eksempler på hvad det er vi kan lave som brolæggere. Og så kan man jo ikke få noget mere bæredygtigt materiale end granit. Det forgår ikke, og det kan genbruges når det på et tidspunkt måtte blive taget op. Jeg kan godt lide tanken om at man laver noget man er stolt af. Alle kan se de flotte resultater når det er offentlige pladser. Det er ikke det samme som mekanikerfaget hvor man laver service på den ene bil den ene dag og en anden næste dag. Brolæggerfaget er mere alsidigt, og resultaterne er mere synlige,” siger Bjørn Nordstrøm.
Se mulighederne i uddannelsen
For Bjørn rækker interessen for faget i dag længere end blot selv at udføre det gode håndværk. Der skal udbredes viden om faget, så flere vælger det til.
”Vi skal have flere brolæggere, både fordi det er et godt fag og fordi vi skal vedligeholde vores kultur og vores byer som de er tænkt. Det skal ikke være asfalt og beton det hele. Der er al mulig god grund til at vi har de store torve med flotte belægninger, og som brolægger har man mulighed for at sætte sit eget præg på arbejdet. Og hvis man laver det godt, skal der ikke pilles ved det i mange år frem,” siger Bjørn Nordstrøm.
Han har rettet sin fokus på at gøre uddannelsen som brolægger mere attraktiv for unge, og har flere gode argumenter og idéer til hvordan det kan lade sig gøre.
”Jeg vil gerne arbejde for at tiltrække flere lærlinge. Jeg sidder i det lokale uddannelsesudvalg på NEXT i Glostrup og er skuemester både på svendeprøver og på Skills, og jeg har besluttet at bruge mere tid på at gøre opmærksom på mulighederne. På NEXT har vi en dygtig faglærer, der hedder Nikolai Thorsen. Han har gjort Grundforløb 1 (GF 1) spændende for Struktør- og brolæggerfaget. De unge får mulighed for at lege med forskellige materialer og prøve faget af. Det har gjort at der er flere der søger ind på uddannelsen efter forløbet,” siger Bjørn Nordstrøm.
Han har nu taget sagen videre til Brolæggerlauget som laver en konference hvor de øvrige tekniske skoler deltager, og hvor Nikolai Thorsen skal fortælle om sin metode på GF 1. Håbet er at underviserne kan blive inspireret, og at det kan være med til at tiltrække flere til uddannelsen på sigt.
”Vi har 14-15 elever pr. hold, og der bliver uddannet omkring 25 brolæggere om året. Det er alt for lidt i forhold til behovet og i forhold til at holde faget i gang. Derfor har vi brug for omtale og tiltag som det de har på NEXT GF 1-forløbet, og det er konferencen i lauget et eksempel på,” siger Bjørn Nordstrøm.
Artiklen fortsætter nedenfor