Heindorfs franske forbindelse

Det hele startede med en udstilling af antikke guldsmykker i Sydamerika. I dag, fem år senere, er franske Roxane udlært guldsmed, og lige nu er hun i praktik hos Heindorf Jewellery i København.

Franske Roxane havde netop fået sin bachelorgrad i antropologi og var taget til Sydamerika for at forberede sin masteruddannelse da et besøg på en udstilling af antikke guldsmykker endte med at ændres hendes liv.

”Jeg blev meget fascineret af de antikke smykker og det enorme håndværk som ligger bag. Det var en stor inspiration for mig, og lige så snart jeg var tilbage i Frankrig meldte jeg mig ind på guldsmedeuddannelsen,” fortæller Roxane.

Guldsmedeuddannelsen i Frankrig tager fire år, og ligesom i Danmark veksler man mellem at være på skole og arbejde i en virksomhed.

”Jeg arbejdede typisk to uger i virksomheden og så var jeg en til to uger på skole. De første tre år arbejdede jeg på et mindre værksted i min hjemby La Rochelle, og det sidste år arbejdede jeg i en stor virksomhed hvor opgaverne hovedsageligt handlede om reparation af kendte store brands,” fortæller Roxane.

En ven i København

Roxane færdiggjorde sin uddannelse i sommeren 2024, og med sit diplom i hånden ville hun nu gerne til udlandet og arbejde.

”Allerede på mit andet år på guldsmedeuddannelsen hørte jeg et oplæg om Erasmus+ ordningen, og siden da har jeg drømt om at komme til udlandet og arbejde og lære endnu mere. Jeg overvejede at søge mod Italien, men der er smykkestilen meget klassisk, ligesom i Frankrig,” fortæller Roxane og fortsætter:

”Jeg har en ven der bor i København, så jeg har besøgt byen flere gange. Derfor kender jeg også til den danske smykkestil der er mere nutidig og moderne end den franske. Så jeg begyndte at kigge på nettet efter guldsmedeværksteder i København, og her kom Heindorf Jewellery op,” fortæller Roxane.

Roxane skrev en mail til Marianne Daniel Olsen hos Heindorf. Marianne kender i forvejen til Erasmus+ ordningen gennem sit tidligere arbejde som lærer på NEXT Uddannelse København.

”Jeg synes at Erasmus+ er en fantastisk ordning, og jeg har selv flere gange haft elever med på minipraktik i udlandet gennem ordningen. Jeg synes at det er vigtigt at vi støtter op når unge tager på studieophold i udlandet, så jeg skrev straks tilbage til Roxane,” fortæller Marianne.

Roxane tilbød at komme forbi værkstedet næste gang hun var i København for at vise Marianne og Adam Heindorf noget af det hun har lavet, og på den måde var det ingen sag for Marianne og Adam at sige ja til Roxanes praktikophold.

Stor værdi at give faget videre

”Jeg synes at der er en stor værdi i at have en håndværker fra udlandet i praktik. Og Erasmus+ gælder jo for alle fag, så jeg vil bestemt opfordre alle mestre på tværs af fag til at overveje muligheden,” siger Marianne og fortsætter:

”Dels giver det et ekstra sæt hænder på værkstedet, men det giver også os en indsigt i hvordan man gør tingene og arbejder med faget andre steder. Man lærer om et andet uddannelsessystem og selvfølgelig sprog.”

Men ligesom når man har andre praktikanter eller lærlinge, kræver det at man har tid og lyst til at lære håndværket fra sig og forklare hvordan tingene hænger sammen.

”Det kræver selvfølgelig tid at have en praktikant eller lærling, men for os er det kærligheden til faget og glæden ved at give det videre der betyder noget,” siger Marianne.

Snart ’ægte’ københavner

Roxane bor lige nu på Amager, men hun flytter snart til Nørrebro. Hun er vild med at bo i København og er især begejstret over de mange musiktilbud og museer som byen byder på.

Og som snart ’ægte’ københavner cykler hun selvfølgelig også til arbejde. En gang imellem.

”Jeg tager det stille og roligt og forsøger at holde mig inde i højre side af cykelstien. Men jeg kan allerede nu mærke at jeg også kan blive irriteret på turisterne når de kører og slingrer,” siger Roxane med et grin.

Håndværket er det samme

”Den største forskel mellem at arbejde i Frankrig og i Danmark er nok den måde virksomheden og arbejdet er organiseret på. I La Rochelle arbejdede jeg i en stor virksomhed med kendte mærker hvor det handlede meget om at gøre præcis som kunderne ønskede. Her hos Heindorf er det et fuldt univers, hvor kunderne kommer fordi de kan lide stilen. Her er det i højere grad guldsmeden der er med til at komme med forslag og designe smykkerne,” siger Roxane.

Men selvom stilen og organiseringen er anderledes, så er håndværket det samme. Og med uddannelsesbeviset i hånden ligger fremtiden åben for Roxane.

”Jeg er utrolig glad for at være i København og hos Heindorf. På sigt vil jeg gerne lave mine egne smykker, men det kræver lidt mere erfaring, og flere penge. Så måske om et år,” siger Roxane med et smil.

Rejs med dit fag

Roxane rejser med et Erasmus+ legat som Marianne kender fra sin tid som underviser på guldsmedeuddannelsen på NEXT Uddannelse København.

På NEXT har man valgt at bruge Erasmus+ til at sende flere elever ud på relativt korte ophold, men Roxane har fået et legat til seks måneders ophold i København.

Er du håndværker og drømmer du om at uddanne dig og dygtiggøre dig i udlandet? Så kan du søge støtte til det hos Stillinges Fond. Mød andre håndværkere der har været på studieophold og se hvordan du selv kan søge på stillingesfond.dk

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.