I 24 dage arbejdede Karina Guldborg-Sørensen på at bygge sadlen under vejledning af Bob Klenda som efter hendes eget udsagn var den bedste læremester. Hendes tur til den erfarne sadelmager i Nebraska er et godt eksempel på essensen af ”mesterlære”.
”Bob er fantastisk til at undervise. Han er meget pædagogisk, og når han retter på noget man har lavet forkert, gør han det altid med at rose det man har lavet, og fortælle hvordan det kan blive endnu bedre,” siger Karina Guldborg-Sørensen da MESTER møder hende i hendes eget værksted og forretning i Hillerød få dage efter at hun er vendt hjem fra Nebraska og Bob.
Sadlen står i vinduet så alle forbipasserende kan beundre det imponerende stykke håndværk. Sammen med sin søn, der var med på rejsen, har Karina selv fragtet den 15 kg tunge sadel hjem i flyet.
Vejen til Nebraska
Vejen til Bob Klenda har ikke kun været lang på grund af flyveturen til Denver, Colorado og den efterfølgende tre timers køretur over statsgrænsen til Nebraska og byen Kimball hvor Bob bor og har sit værksted. Det var en mangeårig drøm der blev til virkelighed.
”Jeg har altid gerne villet lære at bygge en westernsadel, og derfor gik jeg for over et år siden i gang med at lede efter den rigtige til at lære mig det. Jeg har et stort netværk af sadelmagere, og jeg begyndte at skrive til flere af dem. Jeg blev henvist til flere skoler og sadelmagere rundt omkring i verden, og på et tidspunkt var der en af mine kontakter der sagde at jeg skulle kontakte Bob Klenda. Han er blandt andet ekspert i den teknik der hedder ”tooling”; det vil sige at lave mønstre i læderet ved hjælp af nogle særlige værktøjer med mønstre i som man banker ned i læderet og dermed dekorerer sadlen,” siger Karina Guldborg-Sørensen.
Hun skrev først en mail til sadelmageren i Nebraska, og efter en længere dialog via mail kom det på plads hvordan det skulle foregå når Karina kom over til Bob.
Støttet af Stillinges Fond
”Jeg skrev en mail til ham, og efter at vi havde skrevet lidt frem og tilbage sagde han at jeg godt kunne komme over til ham. Vi skrev sammen i et års tid om hvad planen for arbejdet skulle være, og hvordan han ville undervise mig. Det kostede omkring 50.000 kroner for sadel, materialer og ikke mindst undervisningen. Derudover skulle jeg jo have et sted at bo, og da jeg samtidig ikke tjente penge herhjemme i perioden, skulle jeg finde en måde at finansiere turen på,” siger Karina Guldborg-Sørensen.
Det blev blandt andet Stillinges Fond der støttede turen til Nebraska og dermed var med til at gøre Karinas drøm til virkelighed. Da økonomien var helt på plads, blev turen arrangeret og flybilletterne bestilt. Det blev til et næsten to måneder langt ophold fra august frem til starten af oktober.
Stærk mand med cowboyhat og bordbøn
Med sine 88 år og over 60 års erfaring er Bob Klenda på alle måder en erfaren herre. Selv om han ikke er helt ung mere, underviser han på flere kurser, holder oplæg om sit håndværk og underviser enkeltelever som Karina.
”Bob er på trods af sin alder stadig frisk og skarp til sit fag, og han er bomstærk. Og så er han altid perfekt klædt som man skal være i Nebraska med strøget skjorte og cowboybukser, cowboystøvler og selvfølgelig cowboyhat når han går ud. Hans kone sørger for at tøjet ligger klar til ham om morgenen så han kan komme på værkstedet. De lever meget traditionelt, hvilket blandt andet betyder at vi bad bordbøn til hvert måltid. Bob sagde bønnen højt, og vi andre skulle bare mumle med og sige amen, og slå korsets tegn før og efter. Hvis Bob ikke var der, ventede vi med at bede indtil han kom til bordet. Der var kun én gang, hvor vi havde ventet mindst en halv time, at han kone bad bønnen, så vi kunne spise, siger Karina Guldborg-Sørensen der spiste frokost hos sin læremester og hans kone hver dag.
Artiklen fortsætter nedenfor