”Jeg gik i gang med projektet fordi jeg synes der er for få der gør det samme. Der er for meget snak og for lidt handling – inklusive mig selv – når det gælder genbrug af byggematerialer. Derfor prøvede jeg at udfordre mig selv og finde de løsninger, jeg kunne finde. Jeg synes det er spild at så mange materialer bliver til affald når et hus bliver revet ned. Vi møder masser af materialer med værdi i vores forretning, og der er en udfordring i at gøre noget ved det. Ikke mindst fordi mange siger at det ikke kan lade sig gøre at bygge med en stor andel af genbrug,” siger Søren Tscherning der ejer entreprenør- og byggevirksomheden Tscherning.
Prisbelønnet
Tscherning har mange års erfaring med blandt andet nedrivning, og derfor virkede det oplagt at gå i gang med projektet at omforme hovedkvarteret til et udstillingsvindue for hvordan man kan bygge med materialer fra andre bygninger.
Med Tscherninghuset har han bevist at det er muligt. Ambitionen var at skabe et, med Søren Tschernings egne ord, ”megafedt hus” til medarbejderne, men samtidig er det hans ønske at det skal være et inspirationshus og idékatalog for andre bygherrer. Huset er da også blevet et tilløbsstykke med mange gæster, og det har fået ”Renovérprisen 2024” som uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
CO2-besparelser i de tunge byggematerialer
Tscherning har haft hovedsæde på adressen i Hedehusene siden 2003. Før da bestod bygningen af 673 kvadratmeter kontor og en uopvarmet lagerhal på 442 kvadratmeter. I 2021 besluttede Søren Tscherning at transformere lagerhallen til kontorarbejdspladser, mødelokaler og kantineområde med den størst mulige grad af genanvendte og genbrugte materialer.
”Blandt de materialer vi har genbrugt, er der masser af træ, beton og ikke mindst mursten. Derudover har vi købt møbler i genbrug, men for at opnå CO2-besparelser er det selvfølgelig især de tunge byggematerialer, som betonelementerne, der skal være genbrug. Det er dyrt at pille ned, og man skal have 100 % styr på målene når man tager dem ned og skærer dem til. Det er en af udfordringerne,” siger Søren Tscherning.
Træning af samarbejdspartnere
Det at bygge med genbrug kræver i det hele taget meget af en bygherre, og selvfølgelig også af rådgivere og håndværkere.
”Det er tyve gange sværere at bygge på denne måde end konventionelt. Det er ikke nemt når der ikke er et marked for materialerne. Det er også dyrere end at sætte gipsvægge op, men til gengæld er det blevet meget federe. Det er et forsøgsbyggeri hvor jeg har gået nye veje uden standardløsninger. Men hvis man vil lave en omstilling, ér det bøvlet, og det kræver vilje og dedikation. Det nytter ikke noget hvis man giver op når man støder på en udfordring. Så kommer man aldrig i mål med et projekt som det her,” siger Søren Tscherning.
Det krævede da også en del ekstra arbejde at få alle med på projektet som jo var nyt for alle.
”Jeg skulle træne lidt med dem allesammen. Arkitekterne tegnede først det hele med nye materialer som de normalt gør. Jeg skulle bare ikke bruge færdige tegninger, men skitser. Det er en anden måde at arbejde på, når man bygger med genbrugsmaterialer. Processen er mere i flow hvor man må tilrette løbende, modsat normale byggeprojekter der er faseopdelte. Med genbrugsmaterialer må man indrette sig efter de materialer man kan få, og hvornår de er klar,” siger Søren Tscherning som fik overbevist alle om at projektet kunne lade sig gøre.
”De fleste troede ikke på det de første mange gange jeg talte om det, men til sidst gjorde de hvad jeg sagde. En af arkitekterne, My Lunsjö fra 3XN GXN, fik jeg et fantastisk samarbejde med, og jeg fandt også en statiker der sørgede for beregningerne og var med på måden at gøre det på. Det gjorde også at Høje-Taastrup Kommune var med og godkendte projektet, selvom det var anderledes end almindeligt byggeri.”
Brug for flere modige bygherrer
Hvis byggeri med en stor andel af genbrugsmaterialer skal udbredes mere, kræver det ifølge Søren Tscherning flere modige bygherrer og mere vilje til at gennemføre byggeprojekterne. Og det ekstra arbejde begynder allerede ved nedrivningen af det gamle hus.
”Når vi har en bygning hvor vi river gode materialer ned, koster det 2-3 gange mere at rive ned på en måde så materialerne kan genbruges. Gravemaskiner lægger det ikke i en pæn bunke, så der skal meget mere håndværk til – materialer skal skæres ud og tages ned med kran. Men hvis de der skal have bygget nyt, laver en liste over hvilke materialer fra det gamle byggeri de har brug for, er det muligt at tage det ned så det bliver billigere med genbrugsmaterialer fremfor at købe nyt,” siger Søren Tscherning.
Han giver gerne gode råd videre til andre modige bygherrer:
”For det første skal man starte i god tid, og finde ud af hvad man vil. Det er klart at det er lettere hvis det er et lille hus fremfor et stort byggeprojekt, men uanset størrelse tager det tid at bygge med genbrugsmaterialer. Og så skal man have en plan A, B og C, for det er ikke givet at man kan lave det man oprindeligt havde tænkt. Det er også vigtigt at acceptere at alt ikke nødvendigvis bliver helt lige. I vores hus har toiletdørene for eksempel forskellige mål. Det er ikke noget du lægger mærke til i dagligdagen, men hvis du ser ordentligt efter, er de forskellige i målene. Og det skal man kunne leve med,” siger Søren Tscherning.
Momondo for genbrugsmaterialer?
En af udfordringerne ved at bygge af genbrugsmaterialer er at skaffe det man har brug for. For Tscherning har det været en fordel at de selv laver nedrivningsopgaver og derfor har adgang til materialer den vej, men de har i forbindelse med Tscherninghuset også været på markedet efter flere materialer, og det er ikke nødvendigvis nemt at finde.
”Man kan godt finde materialer selv; det tager bare tid og er bøvlet, og det kan være svært at skaffe materialerne på det rigtige tidspunkt. Vi mangler byggebranchens genbrugs-Momondo. Hvis der var ét sted på nettet hvor man kunne søge efter genbrugsmaterialer, som Momondo er for flybilletter, ville det være meget lettere,” siger Søren Tscherning.
En anden vej til at sætte mere gang i byggeri med genbrugsmaterialer kunne være at man indførte en regel om at man ved en nedrivningstilladelse skulle opgøre og belønne hvor meget man vil genbruge efter nedrivningen. Det ville minimere affald og tvinge flere til at genbruge. De fleste arkitekter vil helst tegne noget nyt, fordi det er nemmere. Men hvis man gjorde det obligatorisk ved en nedrivningstilladelse, ville man have en ”kasse” med genbrugsmaterialer som man er nødt til at bruge,” siger Søren Tscherning.
Et hus med liv
Selvom det har været et stort projekt at renovere Tscherninghuset, er han klar til at kaste sig over et nyt byggeprojekt med genbrugsmaterialer.
”Det hele har været en stor udfordring og også en stor glæde. At finde mennesker der har forståelse for den måde at bygge på, og føre det ud i livet også sammen med en stor del af medarbejderne, har været spændende. Med dette har vi bygget et nyt hus med sjæl, patina og taktilitet. Det har skæve vinkler og noget der er uperfekt, men det gør det til et levende hus som folk kan lide at være i, og som alle, der kommer i huset, synes er fedt,” siger Søren Tscherning.