Sommerlæsning fra magasinet MESTER


Sommeren er over os, og for mange betyder det, at ferien også står for døren. Det giver måske det mulighed for at slappe af med en god bog, eller at læse op på alle de artikler og historier, som man har gemt i løbet af året. For eksempel fra magasinet MESTER.

Derfor har redaktionen spurgt et par trofaste læsere, om de vil komme med anbefalinger til ’sommerferie-læsning’ af tidligere artikler fra MESTER.

Du kan møde de tre læsere, og se deres anbefalinger, her nedenfor.

God sommer, og god læselyst

Foto: Marten Bjork

Camilla Saebel

Uddannelsesdirektør NEXT rekruttering

Først syntes jeg det er lækkert at I prioriterer en god fotograf, jeg nyder billederne hver gang. Jeg synes for eksempel at billederne af Morten, der er bådbygger er rigtig gode.

Jeg syntes at portrættet “Helt sin egen” af VVS-installatøren Annette er rigtig godt, fordi det har så mange vinkler, og gør op med en masse forestillinger og fordomme om kvindefag og kvinderoller, men også om arbejdsliv og hvor meget man selv bestemmer sin vej.

Fortællingerne om unge der rejser med deres fag, har jeg brugt i arbejdshensyn, da jeg syntes de er gode som understøttelse til fortællingen om alt det man kan med en erhvervsuddannelse. For eksempel automekanikeren der både har været i Holland og Sydamerika.

Jeg synes også at artiklen om digitalisering ovenpå Corona var god, og godt kan tage en runde mere, nu hvor folk er kommet tilbage til plejer. Men behovet for digitale kompetencer fortsat er stigende hvis man vil fremtidssikre sin virksomhed. Artiklen er ikke online, men kan findes i MESTER17

Dorthe Petersen

CEO Planbørnefonden og medlem af Håndværkerforeningens repræsentantskab

For det første glæder jeg mig altid til at få MESTER ind ad døren. Selvom jeg oftest læser aviser og artikler digitalt – så er det rart med et magasin som MESTER. Superindbydende, flotte billeder og relevante og anderledes artikler om håndværksfagene, hvor man altid får en spændende og uventet vinkel. Så dejligt at læse med en kop kaffe ved siden af.

Artiklen med Årets Æreshåndværker; Puk Damsgård, var en sand fornøjelse at læse. I mit daglige arbejde i PlanBørnefonden arbejder vi med Mellemøsten i regi af bl.a. vores partnerskab med Novo Nordisk Fonden og Det Danske Arabiske Partnerskabsprogram, hvor vi arbejder med uddannelse og jobs til unge. Så at læse om Puks baggrund og hendes meget store indsigter i Mellemøsten gjorde mig endnu klogere. Det er så fortjent, at Puk blev Årets Æreshåndværker.

Anlægsgartneren sikrer byen mod skybrud” var også en artikel, jeg kastede mig over. Når man ser hvor mange, der har været ramt af skybrud inkl. mig selv, er jeg optaget af, hvordan der bliver klimasikret – da skybrud desværre bliver hyppigere og hyppigere pga. klimaforandringerne. At læse om fx Yellow Brick Road i Sydhavnen giver mig håb for fremtiden og indsigt i anlægsgartnerens store håndværksmæssige fagliglighed.

Jeg var også ret imponeret efter at have læst artiklen om Annette Høst Hemmingsen ”VVS-installatør, soloselvstændig & helt sin egen”. Annette er en sej rolle model. Lad os få flere kvinder som Annette ind i VVS-faget – der er behov det, hvis vi skal have et bæredygtigt samfund.

Bertel Haarder

MF, tidl. minister og Æreshåndværker
Foto: Steen Brogaard

En af årets oplevelser var Puk Damsgaards tale, da hun blev æreshåndværker. Hun kan andet end at rapportere. Hun kan også tænke – det, der nu hedder ”reflektere”. I MESTER kunne man læse, at hun bor i Beirut og klarer sig med strøm tre timer om dagen uden at beklage sig det mindste. Hun er klog, modig, en journalistikkens Jeanne d´Arc! Den helt rigtige kandidat til den fornemme titel.

For mit indre blik ser jeg også billedet af loftet i Carlsberg Akademiet, som nu bliver restaureret. Et fabelagtigt billede i lighed med mange af de andre flotte illustrationer, der pryder MESTER.

Men allerbedst kan jeg titlen MESTER, der giver mindelser om det, der er den almene dannelse i mange håndværksfag: Øvelse gør mester. Hvis man øver sig ti tusind gange på at udføre et bestemt arbejde, så kan man blive mester. Tænk på, hvad Danmark især er kendt for i udlandet: håndværket. Desværre trues håndværket af akademiseringen, der lader studentereksamenskarakteren overskygge det håndværksmæssige i folkeskolen, ved optagelsen på Arkitektskolen og i ingeniøruddannelserne og ved ansættelser af lærerkræfter de samme steder. Vi burde gå modsat vej og opvurdere ”mesterlæren” i en række uddannelser, også til den offentlige sektor, sosu-, pædagoguddannelsen o.m.fl.

MESTER
magasinet om godt håndværk

Læs byens bedste magasin om godt håndværk lige her. Du kan finde artikler fra tidligere udgaver her på siden under menupunkterne "Smukke København", "Uddannelse med fremtid" og "Mester og håndværker"
Find seneste udgave af MESTER