Mads Friis er administrerende direktør for McDonald’s i Danmark og i øvrigt formand for HORESTA. Han fortæller her hvordan McDonald’s arbejder for at tiltrække og, ikke mindst, udvikle og uddanne deres medarbejdere.
Gør det nemt at ansøge
Hvordan tiltrækker I unge mennesker til McDonald’s?
”Vi tiltrækker de unge mennesker ved først og fremmest at skabe gode rammer for medarbejderne. Vores nuværende medarbejdere er vores bedste ambassadører. Hvis de taler godt om McDonald’s som arbejdsplads, så er chancen for at deres søskende og venner også vil søge. Derudover, så arbejder vi strategisk med at brande os som en god arbejdsplads for unge mennesker. Senest har vi lavet en miniserie på YouTube, ”Alt Ændrer Sig”, som er blevet vildt godt taget imod. En stor del af vores nye kollegaer kommer på opfordring fra venner og familie til nuværende medarbejdere, og det er et tegn på en sund kultur at medarbejderne er ambassadører og direkte opfordrer det nære netværk til at søge hos McDonald’s,” siger Mads Friis.
Det er vigtigt at det er nemt at søge ind når man vil have job hos McDonald’s. Så virksomheden har lavet en model der er let tilgængelig.
”Vi prøver at gøre det nemt at ansøge. – Man behøver ikke skrive en skriftlig ansøgning hos os – og et CV er også frivilligt. Til gengæld beder vi kandidaterne om at besvare nogle spørgsmål som giver os et godt billede af deres engagement for service og for kollegaskab. Vi tror på at det skal være nemt at ansøge for vi får flere end 40.000 ansøgninger om året, og vi har flere end gennemsnitligt 100 ansøgere per opslået job. Det er vi sindssygt stolte over”.
Uddannelsesprogram skaber rød tråd
McDonald’s har deres eget uddannelsesprogram for medarbejderne. Både de nyansatte og dem som har lyst til at videreudvikle sig og skabe sig en karriere i virksomheden. Det gør at medarbejderne altid er klædt på til at møde gæsterne på bedste vis, og at man får en god oplevelse på restauranten.
”Der er flere grunde til at vi har et uddannelsesprogram. Hvis vi vil fastholde de dygtigste af vores medarbejdere, så skal de have mulighed for at udvikle sig løbende. De skal føle at de hele tiden får fyldt nye kompetencer på tanken. Og så sikrer vi også at vores medarbejdere hele tiden er så dygtige som muligt. En af vores styrker er at gæsterne altid har samme oplevelse når de besøger vores restauranter. Uanset om det er på Falster eller i Aalborg. Ved at uddanne vores medarbejdere skaber vi en rød tråd på tværs af restauranterne – både hvad angår tilberedning og kundeservice,” siger Mads Friis og fortsætter:
”Jeg vil vove den påstand at de operationelle ledere vi har gående som skiftledere på vores restauranter, er blandt de bedste til driftsmæssig, operationel ledelse, og er i stand til på kort tid at træffe beslutninger som kommer gæsten til gavn. Det er en kombination af vores stærke procedurer, vores kultur for empowerment og vores lederuddannelser og kurser som er i verdensklasse”.
Skuldertræning
Hos McDonald’s bliver nye medarbejdere grundigt oplært fra begyndelsen. Oplæringen bliver blandt andet gennemført af såkaldt verificerede trænere.
”Det er vigtigt at give nye medarbejdere en god oplæring i løbet af de første tredive dage, så de føler sig tilpas og hurtigt oplever at de kan bidrage og skabe små succeser. Derfor har vi et struktureret træningsprogram for alle nye kollegaer som både omfatter e-læring og det vi kalder ”skuldertræning” med verificerede trænere. ”Trænerne” er ret unikke i danske virksomheder da de er uddannet til at lære fra sig på den bedst mulige måde og til at give konstruktiv feedback. Det er over 10% af vores kollegaer der er ansat som ”trænere” – det siger meget om vores kultur for uddannelse og læring,” siger Mads Friis.
Et andet vigtigt uddannelsesområde er virksomhedens lederuddannelse.
”Når vi taler om vores dygtige ledere, så er det vores lederuddannelsesprogram vi er stolte af. Vores lederuddannelsesprogram består af to dele. For det første afholder vi en helt utrolig lang række af certificeringskurser for hvert niveau af ansvar i restauranten – uanset om du er træner, skiftleder eller ansvarlig for en hel restaurant – som hver især har sit eget curriculum og certificering. Vi har kurser næsten hver eneste uge på vores hovedkontor. Det sikrer at vores mange ledere (over 1.500 på alle niveauer) konstant opretholder et højt fagligt niveau”.
Derudover investerer virksomheden hvert år mere i at uddanne sine talenter og ledere gennem meritgivende uddannelser. Eksempelvis har de både særlige McDonald’s-hold på akademiuddannelser og på diplomuddannelser.
”Vi håber desuden snart at kunne optage elever fra erhvervsskoler, så vi kan tilbyde uddannelse til alle hos McDonald’s,” siger Mads Friis.
Klar plan skaber motivation
McDonald’s drives som en franchisevirksomhed hvor det er den enkelte franchisetager der ansætter de unge. Her er der fokus på at skabe et godt fællesskab blandt medarbejderne.
”Alle vores danske franchisetagere er gode til at skabe holdånd blandt medarbejderne på de enkelte restauranter. Mange steder er der sociale arrangementer i løbet af året. Men den største driver er følelsen af at være en del af et forpligtende fællesskab i løbet af arbejdstiden. Alle medarbejdere er vigtige for at gæsterne får en god oplevelse. Den følelse af at lykkes i fællesskab er vigtig,” mener Mads Friis.
Men hvordan fastholder McDonald’s medarbejderne når de bliver ældre?
”Vi tror på at det ikke handler om fastholdelse, for hvem bryder sig om at være fastholdt?”, spørger Mads Friis retorisk.
”Det handler om at tage ambitiøse mennesker alvorligt og vise dem en helt klar vej til at de kan få mere ansvar og få realiseret nogle af deres drømme. Vi gør meget ud af at fortælle alle medarbejdere, uanset alder, at det er de her udviklingsmæssige skridt du skal tage hos os for at blive her på den lange bane. Den klare plan der visualiserer hvor man kan ende henne, og hvad der skal til for at nå derhen, er en stor motivationsfaktor for mange ambitiøse mennesker”.
Udvikling i takt med samfundet
En del af de unge medarbejdere bliver mange år i McDonald’s og skaber deres karriere i virksomheden. For at lykkes med det, kræver det ifølge Mads Friis at virksomheder og samfundet ændrer sig i samme retning.
”I 2024 gennemførte vi sammen med vores franchisetagere og over 100 kollegaer et projekt som vi kalder ”Fremtidens Arbejdsplads”. Det viste at unge ønsker mere fleksibilitet, mere medindflydelse, mere uddannelsestid og økonomisk tryghed. Vi tror på at netop disse elementer er afgørende for at skabe gode arbejdspladser fremover, og vi arbejder aktivt på at implementere dem.
McDonald’s-direktøren anerkender at det kan være udfordrende både at tilgodese unges behov og leve op til love, regler og overenskomster. Derfor undersøger virksomheden løbende nye måder at forene fleksible arbejdsforhold med McDonald’s forpligtelser som arbejdsgiver.
”Vores udfordring er at vores nuværende overenskomst gør det svært for os at imødekomme de unge menneskers ønsker om – først og fremmest – mere fleksibilitet. I 2024 afholdt vi en række workshops over hele landet hvor vi spurgte ca. 100 af vores medarbejdere om deres ønsker til det fremtidige arbejdsmarked. Her var det tydeligt at de ønsker mere fleksibilitet i vagtplanlægningen. De ønsker tager vi med i overenskomstforhandlingerne i 2025 for det er afgørende at vi hele tiden kan imødekomme de unge med en tidssvarende overenskomst,” siger Mads Friis.