Netværk skal styrke fællesskabet for lærlinge

Det er ingen nyhed at der er for få der vælger en erhvervsuddannelse, og samtidig er der også en del frafald blandt dem der begynder på en erhvervsuddannelse. I Varde har de taget initiativ til et lærlingenetværk der skal være med til at styrke fællesskabet mellem lærlinge, og dermed gøre det mere attraktivt at vælge og fastholde en erhvervsuddannelse.

Netværket hedder Lærlinge Lounge, og det er for alle lærlinge i Varde Kommune på tværs af virksomheder. Gennem netværket skal lærlingene styrke deres netværk og skabe relationer til andre unge der også er i gang med en erhvervsuddannelse.

Faglig sparring og uformel atmosfære

En lærling er ofte den eneste under 20 år på arbejdspladsen hvilket gør det svært at skabe unge fællesskaber som andre unge oplever på deres uddannelser. Derfor er Lærlinge Lounge sat i verden for at give de unge et sted at mødes med andre der er i gang med en erhvervsuddannelse.

”I Lærlinge Lounge gør vi meget for at skabe rammer hvor lærlinge kan udveksle erfaringer, dele faglig viden og samtidig opbygge stærke fællesskaber. Dette sker blandt andet gennem vores events hvor lærlinge fra forskellige fagområder mødes og deltager i aktiviteter der både er lærerige og sjove,” siger Ulrikke Bendtson, der er Lærlinge Lounge-ansvarlig.

Som medlem af Lærlinge Lounge kan man deltage i op til otte årlige møder med mange forskellige emner på dagsordenen.

”Et eksempel er vores oplæg fra vores andet event om kommunikation og kropssprog hvor lærlingene ikke kun styrkede deres personlige og faglige kompetencer, men også delte erfaringer fra deres daglige arbejde. Her fik vi et oplæg fra Torben Guldberg fra Herning ny Teaterskole om temaet, som inspiration for alle. Arrangementerne er designet til at styrke lærlingenes færdigheder og samtidig give dem positive oplevelser. Vi oplever ofte at naturlige samtaler og faglig sparring opstår når lærlingene mødes i en uformel atmosfære,” siger Ulrikke Bendtson, og fortsætter:

”Vi planlægger desuden at udvide vores tilbud med initiativer som ”Back-Up og Trivsel” der giver lærlingene støtte direkte på arbejdspladsen, samt et fremtidigt “rollemodelkorps” hvor erfarne lærlinge kan inspirere og vejlede nye”.

Stor opbakning fra lokale arbejdsgivere

Der er mange muligheder når man er med i Vardes Lærlinge Lounge.

”Vi arrangerer en bred vifte af aktiviteter, både sociale og aktiviteter med et fagligt indspark som spænder fra biografture og julebanko til arrangementer som Power og Padel, EuroSkills, Grill Games & Good Times til Nytårskur, Fagenes Fest i Esbjerg Musikhus samt workshops med fokus på trivsel og udvikling,” siger Ulrikke Bendtson.

Flere af aktiviteterne ligger uden for arbejdstiden for at sikre størst mulig deltagelse selv om en del af virksomhederne er åbne for at give lærlingene fri til at deltage i arrangementerne.  Lærlinge Lounge tæller i øjeblikket over 105 lærlinge som repræsenterer 23 forskellige brancher og 48 forskellige virksomheder.

”Det har været en spændende rejse at få virksomhederne med, og vi har oplevet stor opbakning fra lokale arbejdsgivere, der ser værdien i at styrke deres lærlinges trivsel og udvikling. Mange virksomheder bidrager aktivt ved at sponsorere præmier, yde forplejning eller ved at lægge lokaler til og evt. deltage i vores arrangementer,” siger Ulrikke Bendtson.

Tilbage til temaet