Se dig godt for, når du parkerer i København

En kommunal spareøvelse kan betyde prisstigninger på helt op til 15 procent i parkeringsprisen for bilister og erhvervsdrivende, der skal parkere i København.

I første halvår af 2023 nedlægger Københavns Kommune cirka halvdelen af byens parkeringsautomater. I stedet opfordres bilisterne til at benytte en parkeringsapp til at betale for deres parkering.

Kommunen henviser på sin hjemmeside til seks forskellige parkeringsfirmaer. En gennemgang af de seks firmaers løsninger, som Håndværkerforeningen har fortaget, viser dog, at de har vidt forskellig prisstruktur. Undersøgelsen viser, at de dyreste løsninger lægger et gebyr på 15 procent oveni prisen for parkering. Men det forsømmer kommunen at oplyse om.

Det rammer i høj grad det lokale erhvervsliv – især de håndværkere, der bygger om, maler og vedligeholder københavnernes boliger. De har nemlig brug for deres bil, når de skal frem til kunderne og arbejde. For dem er bilen ikke kun et transportmiddel. Det er også lager, frokoststue og kontor i ét.

Det er allerede dyrt at parkere i København, men for den uheldige (uopmærksomme) bilist kan det fremover blive helt op til 15 procent dyrere.

Det er fint, at parkeringsfirmaerne tager sig betalt for deres ydelser. Det kan der ikke være to meninger om. Men det er ikke rimeligt, at en kommunal spareøvelse skal betyde, at bilister og det lokale erhvervsliv kan opleve en stigning på 15 procent i udgiften til at parkere.

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Indlægget blev bragt i Berlingske, 23. april 2023.