Skills viser vejen

Jeg er lige landet fra Lyon i Frankrig hvor der de sidste dage er blevet afviklet WorldSkills, og hvor det danske Skillslandshold viste sig frem fra sin allerbedste side.

Men selvom jeg har pakket klaphatten ned, har jeg ikke gemt den væk. For allerede næste år går det jo løs i Herning når Danmark er vært for EuroSkills. Samtidig har regeringen og partierne i Folketinget udnævnt 2025 til ’Erhvervsuddannelsernes år’.

Ud over at det bliver en kæmpe fest med op mod 80.000 gæster, så er det også et helt unikt udstillingsvindue for erhvervsuddannelserne og for de kvaliteter og kompetencer der kræves af en dygtig håndværker.

Fra dansk side er ambitionerne om medaljer ’på hjemmebane’ naturligvis tårnhøje.

De ambitioner deler vi i Håndværkerforeningen og ikke mindst hos ’vores fond’, Stillinges Fond. Derfor har fondens bestyrelse afsat op til 1,5 millioner kroner i en såkaldt Guldpulje som de danske deltagere inden for håndværksfagene kan søge.

Ønsket er at støtte deltagerne i deres træning, så de bliver så dygtige at de kan vinde medalje. Det kan enten være ved at de rejser ud og deltager i andre landes nationale konkurrence, eller at de har et praktikophold på en erhvervsskole i Danmark eller udlandet.

Fra fondens side er der tale om en markant udlodning – men er det ikke fantastisk at vi i nutiden kan støtte fremtidens dygtige håndværkere, fordi en af fortidens dygtige håndværkere har tænkt ud over sig selv?

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i MESTER, september 2024.