Fire håndværkere ét værksted

I Ravnsborggade på Nørrebro åbnede Værksted & Co i juni. Bag Værksted & Co står X-Fond og fire unge håndværkere, som er flyttet ind i en stor gammel tøjbutik med deres værksteder. Målet med Værksted & Co er at skabe et rum for iværksættere inden for små, nyttige nichehåndværksfag.

Denne artikel blev bragt i MESTER13, november 2020.

”Vi er alle sammen stolte af vores fag og de traditioner, som de bygger på. Og vi ser i høj grad Værksted & Co som en mulighed for, at vi kan være med til at bevare vores traditionelle håndværksfag,” starter Cecilie Glover, som er metaltrykker og den ene af de fire håndværkere, som tidligere på året flyttede ind i Værksted & Co i Ravnsborggade på Nørrebro. De tre øvrige er snedker Troels Wagner, smykkedesigner Anna Ørsted og møbelpolstrer Julie Zaken.

Vil udfordre sit fag

Julie Zaken supplerer:

”Vi har organiseret os som et kooperativ, hvor vi kan bruge hinanden socialt og fagligt. Vi har hvert vores CVR-nummer, men vi har alle søgt et fagligt værdifællesskab, hvor vi både kan udvikle os hver især og opbygge vores virksomheder, men hvor vi også kan berige hinanden og samarbejde på tværs af fagene,” fortsætter Julie Zaken, som er nyuddannet – og nyslået selvstændig – møbelpolstrer.

”Jeg vil gerne være med til at udfordre og udvikle mit fag, som på mange måder er bundet op af traditioner og meninger om, hvordan tingene skal gøres. Det, tror jeg på, er muligt her, fordi vi har det tværfaglige fællesskab, hvor jeg i dagligdagen har de andres blik på mit arbejde. Og så er det bare rart for mig at være en del af et andet miljø, end det man kan finde i de traditionelle polstrervirksomheder. Hvis man nu ryster posen, så bliver det altså bare sjovere,” siger Julie.

”Jeg har en ambition om at skabe et miljø, hvor der hele tiden er forandring og nye inputs. De handlendes blik på vores sted er med til at opretholde min egen interesse for mit fag. Jeg kunne forestille mig, at min egen faglige passion hurtigt ville smuldre i et kælderlokale, hvor jeg arbejdede mutters alene. Det bliver man jo skør af,” siger Julie.

Og netop fordi de fire håndværkere har hver deres faglige baggrund, kan de supplere og inspirere hinanden.

”Det er megainspirerende at være sammen med andre håndværkere, og jeg føler helt klart, at vi motiverer hinanden. En af vores ambitioner er, at vi kan arbejde sammen på tværs af fagene. For eksempel en fælles kollektion, eller at jeg laver nogle møbler, som Julie så polstrer,” siger snedker Troels Wagner.

Blikfang i vinduerne

Det, at fire forskellige fag er til stede i Værksted & Co, betyder også, at butikslokalet i vidt omfang er omdannet til ét stort showroom (og værksteder), hvor håndværkerne udstiller deres produkter. Det tiltrækker forskellige kunder, som kan blive inspireret til yderligere køb, når de besøger det fælles værksted og butik.

”Med vores forskellige produkter har vi forskelligt blikfang i vinduerne, som hiver forskellige mennesker ind i butikken. Vi udfører alle fire bestillingsopgaver, men ser også en stor fordel i at designe selv,” forklarer Julie Zaken. Og så skal der gerne være ’varer på hylden’.

”Det giver en form for positiv konkurrence – når jeg ser, hvor meget de andre har lavet og udstillet i butikken, bliver jeg selv inspireret til at lave mere,” siger snedker Troels Wagner.

Giver liv til gaden

Værksted & Co ligger i Ravnsborggade, som er kendt for sine mange  antikvitetshandlere. Så med deres fokus på genanvendelighed, upcycling og kvalitet falder Værksted & Co fint ind i det eksisterende faglige miljø i gaden, som i forvejen er et samlingspunkt for nærområdet.

De fire håndværkere har gjort meget ud af, at man kan se, at de arbejder gennem de store vinduer i butikken. Og fordi de arbejder på forskellige tider af dagen – både i hverdagene og i weekenderne – er der tit lys i butikken til ud på aftenen. Det er med til at give liv i gaden, som både supplerer de eksisterende specialbutikker og samtidig skaber en kontrast til gadens mange caféer og restauranter.

Gør det billigere at starte som selvstændig

Og den attraktive placering i Ravnsborggade er et væsentligt aktiv for de fire håndværkere i Værksted & Co.

”Jeg har tidligere haft værksted i et kælderlokale i en baggård, men det er klart, at et så stort butikslokale på Ravnsborggade giver en helt anden synlighed. Det ville have taget mig mange år at få råd til det,” siger Julie Zaken.

Det er da også et meget bevidst valg for X-Fond, som står bag Værksted & Co og ejer butikslokalerne. X-Fond stiller lokalerne til rådighed for de fire iværksættere til en husleje, som starter lavt og stiger i takt med iværksætterens omsætning.

”X-Fond driver blandt andet byggefirmaet Logik & Co, og et af fondens formål er at geninvestere overskuddet i aktiviteter, som støtter bæredygtighed, iværksætteri og social ansvarlighed, herunder fremme af de små håndværk. På denne her måde kan vi hjælpe iværksættere i gang, uden at de skal tage en kæmpe økonomisk risiko,” fortæller Maria Pagels fra X-Fond.

Det er dejligt at lave noget, som en anden gerne vil have

Der er ingen af de fire håndværkere, der endnu kan leve af deres håndværk alene. Alligevel har de valgt livet som selvstændige fremfor for en ansættelse som for eksempel håndværkssvend.

”Jeg vil gerne selv kunne styre mine opgaver og lave de møbler, som, jeg synes, er fede, og som har en kvalitet, som jeg kan stå inde for. Det giver meget til mit håndværk,” forklarer snedker Troels Wagner.

Metaltrykker Cecilie Glover supplerer:

”Selv om det er hårdt, også økonomisk, at bygge sin virksomhed op, så er det rigtigt sjovt at arbejde med noget, man brænder så meget for. At kunne gå i dybden med et projekt og blive suget helt ind i arbejdet. Man starter om eftermiddagen, og næste gang man kigger op, så er det mørkt udenfor. Og så er der en enorm tilfredsstillelse i, at man konkret kan se, hvad man har lavet i løbet af dagen. Det er så fedt.”

”Når jeg går rundt på mit almindelige (supplerende) lønjob, så er det eneste, jeg tænker på, hvornår har jeg fri. Det er helt modsat, når jeg er her på værkstedet,” fortæller Anne Ørsted, som er smykkedesigner.

Værdibaseret fællesskab organiseret som kooperativ

Værksted & Co er dannet som et kooperativ, og derfor er virksomheden i sin opbygning inspireret af de syv kooperative principper, som blev formuleret i 1844 af en gruppe engelske arbejdere.

Det betyder blandt andet, at Værksted & Co er ejet og drevet i fællesskab af de fire håndværkere og X-Fond. De har sammen formuleret et fælles værdigrundlag, som de arbejder ud fra. Her står blandt andet, at Værksted & Co har fokus på en tredelt bæredygtighed: social bæredygtighed, miljømæssig bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed.

Værksted & Co er medlem af Kooperativt København, som er lokalforening for kooperative og socialøkonomiske virksomheder i København. Fælles for Kooperativt Københavns medlemmer er, at de alle er selvstændige virksomheder, der sammen arbejder for et mere bæredygtigt samfund.

 

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

 

Møbelpolstrer Julie Zaken modtog Håndværkerforeneingens medalje i 2020.

Metaltrykker Cecilie Glover modtog Håndværkerforeningens medalje i 2019.