Midt mellem boliger, kollegier, skoler og en moske

Engang var Københavns Nordvestkvarter præget af industri og håndværksvirksomheder. Men i dag har beboelsesejendommene i høj grad taget over. Der kan dog stadig findes enkelte af de gamle virksomheder. En af dem er murer- og tømrervirksomheden P. Winther Jespersen A/S på Hejrevej, hvis placering vækker minder om en snart svunden tid med håndværk og industri side om side med boliger.

Tekst: Peter Djurup
Foto. Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER16, juni 2021.

PWJ har i 30 år haft domicil i en stor, villalignende bygning, der tidligere husede et stort industrivaskeri. I dag er det en stor, moderne håndværkervirksomhed, det ligger lidt klemt inde mellem etageejendommene.

”Vores virksomhed er snart 76 år gammel og blev grundlagt som snedkeri i Pilestræde kun få dage efter befrielsen i 1945. Den gang var det jo helt almindeligt, at der lå håndværk og industri inde midt i København. Men siden flyttede stifterne virksomheden til Nordvest for at få mere plads. Vi ved ikke helt hvor, da de oprindelige stiftere ikke er her mere. Men vi ved, at vi i de seneste 30 år har holdt til her på adressen,” siger Alex Malm, der er administrerende direktør i PWJ og har været med i de seneste 10 år.

Da huset i sin tid blev bygget, har der været god plads til alle sider. Men med tiden er virksomheden blevet lidt fysisk klemt inde mellem nye byggerier, der er kommet til gennem årene.

Sparer køretid

PWJ har en naturlig tilknytning til København. Både fordi virksomheden har ligget i kommunen altid, og fordi 65 til 70 procent af opgaverne og kunderne er i København. Virksomheden har ca. 50 biler til svendene, og det gør det umuligt at samle alle medarbejdere på en gang i huset på Hejrevej. Der er ganske simpelt ikke parkeringspladser til alle, og på gaden er der tre timers parkeringsgrænse.

”Vores svende kører typisk direkte fra deres hjem og ud til kunderne, men de kommer tit ind på kontoret for at tale med vores byggeledere om opgaverne. Så hvis vi boede i Herlev, ville vi få langt mere kørsel, som typisk er tid, der ikke kan faktureres,” siger Alex Malm.

Svært med parkering og levering

Det, at alle medarbejderne ikke kan parkere samtidig ved Hejrevej, gør, at PWJ må samle medarbejderne i mindre grupper, når der skal holdes medarbejdermøder. Så murerne kommer ind for sig og tømrerne for sig.

”Indtil for et par år siden var der fri parkering i gaderne omkring os. Men efter at der er kommet tretimers-begrænsning, har vi fået et problem for vores byggeledere, der bliver nødt til at have deres biler her, så de kan komme ud til kunderne. Da parkeringsrestriktionerne kom, overvejede vi at flytte. Dengang var der et kommunalt socialcenter på den anden side af vejen, og det gjorde, at det samtidig var svært at finde pladser. Nu er det lukket, og bygningen skal laves til kollegium med et supermarked i underetagen. Så nu må vi se, hvordan det bliver, når det er færdigt,” siger Alex Malm og fortæller, at parkering i det hele taget er et stort emne og en kæmpe post i regnskabet for virksomheden, da det er dyrt at parkere håndværkerbilerne, når der skal løses opgaver.

En anden udfordring ved at drive virksomhed i København er, at det er svært at udvide fysisk.

”Vi ikke har mulighed for at vokse her. Der er bygget på alle sider, og vi kan snart ikke være flere i vores hus. Det er heller ikke helt nemt at få materialer leveret. Som huset er bygget, er der en del, der skal bæres for at få materialerne ind på lageret, når lastbilerne kommer. Og pladsen til at læsse af er også begrænset. Endelig bor vi tæt på boliger, og det er et problem, da  det ikke kan undgå at støje, når de store biler kommer. Naboerne klager heldigvis ikke, men det kan jo ikke undgås, at støjen fra os er lidt til gene,” siger Alex Malm.

VVS-firma i kælderen

Engang var der mange små håndværksvirksomheder rundt om i byen. I små værksteder i baggårde og i kælderlokaler i beboelsesejendomme. Den type findes der ikke mange af mere, efter at byen er blevet moderniseret med fokus på at skabe plads til boliger frem for håndværk og industri. Engang var det almindeligt, at beboerne brugte den lokale elektriker, tømrer eller VVS’er nede på hjørnet, og derfor var kunderne ultralokale.

Der findes stadig nogle få af den type virksomheder. En af den er ejet af PWJ: VVS-virksomheden Sæmer & Søn med 14 mand, der i 100 år har holdt til i kælderlokaler i Dybbølsgade på Vesterbro.

”Vi købte virksomheden Sæmer & Søn for nogle år siden og overvejede at flytte den herud. Men de har netop mange lokale kunder i de omkringliggende ejendomme og bor til en fornuftig leje i en andelsboligforening. Samtidig er historien vigtig for virksomheden, så vi lader den blive, hvor den er. Det er dog ikke nemt i forhold til affald, når man er midt på Vesterbro. Her på Hejrevej har vi plads til en container, hvor vi samler affaldet. Men det kan de ikke, og det er dyrt at køre på affaldspladsen med en gulpladebil. Vi betaler 200 kr. pr. bil, så derfor kan det bedre betale sig at samle affaldet, hvis man kan. Men vi må finde på andre løsninger på Vesterbro, for vi vil gerne bevare virksomheden i de oprindelige lokaler med lokale kunder,” siger Alex Malm.

Byder på opgaver i byen

Den lokale forankring viser sig på mange måder, både hos Sæmer VVS og PWJ. Blandt andet byder virksomhederne primært på opgaver, der ligger i Københavnsområdet.

”Vi er på alle måder meget forankrede her. Men hvis vi flyttede til eksempelvis Herlev, ville vi nok begynde at byde på opgaver vest for København. Det er langt nemmere at kunne køre ud til kunderne, når de er i omegnen. Derfor byder vi også primært på udbud i Københavnsområdet, hvor vi også har samarbejdspartnere, der holder til. Hvis vi flyttede til Herlev, ville vi nok også miste en del af vores lokale kunder. De kan stadig godt lide at bruge os lokale håndværkere, der stadig er i byen,” siger Alex Malm, der selv er københavner og glad for at arbejde i området.

”Mange af vores medarbejdere sætter også pris på at være i byen. De kan lige gå hen og købe noget mad eller gå i supermarkedet eller til grønthandleren, i frokostpausen eller på vej hjem. Den mulighed ville der ikke være på samme måde, hvis vi boede i et industrikvarter,” siger Alex Malm.

Bruger den lokale mekaniker

Alex Malm sætter også den lokale handel højt, når det gælder virksomheden. Blandt andet når virksomhedens biler skal repareres.

”Vi bruger den lokale bilmekaniker på den anden side af gaden til alt fra reparationer og service til skift af en pære. De er altid klar til at hjælpe, hvilket er vigtigt, da en bil, der holder stille, koster penge. I det hele taget handler vi meget lokalt, hvilket man jo altid har gjort i boligkvartererne. Hvis vi flyttede ud af byen, ville det derfor også få betydning for mekanikeren, fordi vi så formentlig ville finde en anden tættere på til at hjælpe os. Så på den måde er der jo en kædereaktion,” siger Alex Malm, som dog stadig holder på at blive i Nordvest.

”Byen er efterhånden desværre ikke lagt an på at have virksomheder som vores. Men det er også omkostningstungt at flytte, og vi vil gerne blive i København, så vi må veje plusser og minusser op løbende. Og foreløbig bliver vi her,” siger Alex Malm.