Det er ikke beskrivelsen af et fremtidsscenarie, men derimod virkelighed. Martin Kørner fra make:net a/s har opbygget en enhed, der hjælper virksomheder med at få internet i alting eller Internet of Things – IoT som det hedder i fagsproget. Sammen med sin navnebror og kollega, Martin Nielsen Nørskov, giver han her et indblik i det, der bliver en vigtig del af fremtiden for elektrikerfaget.
Man kan koble alt til internettet og dermed overvåge bygninger, samle data og hele tiden følge med i, hvordan luftfugtigheden er, om der er brud på en vandinstallation, om skraldespanden er fyldt eller noget helt andet. Alle ting kan i princippet kobles til internettet, og dermed kan man nemt få et overblik og indblik i ens bygningers sundhedstilstand til brug for vedligeholdelse, reparationer og mange andre muligheder.
Martin Kørner stiftede make:net for 21 år siden. Han har altid interesseret sig for den teknologiske udvikling og de muligheder, den fører med sig. Derfor kastede virksomheden sig ind i IoT-området for halvandet år siden, og nu har de oprettet et selskab med navnet evenIoT, som den del af virksomheden, der løser IoT- relaterede opgaver for kunderne.
”Vi har et ønske om at bevæge os op i den høje ende af teknologiskalaen. Også når vi laver totalentrepriser. Vi vil gerne være på forkant med den teknologiske udvikling og blive dygtige til noget, som de andre installationsvirksomheder måske ikke er så dygtige til. Vi har kastet os over det nye område, fordi branchen udvikler sig, og vi ønsker at følge med denne udvikling, så vi fortsat kan fremstå som en attraktiv samarbejdspartner for vores kunder,” siger Martin Kørner.
Skal skraldespanden tømmes?
make:net havde allerede flere medarbejdere, der var dygtige til at konfigurere og installere netværksløsninger, som er grundlaget for at lave IoT-løsninger. Virksomheden har gennem flere år leveret netværksudstyr, infrastruktur og sikringsløsninger, herunder videoovervågning, adgangskontrol og tyverialarmer. Det ligger ikke langt fra at udvide til andre former for internetbaserede løsninger, hvor en boligforening kan bruge IoT-sensorer, små enheder, der er koblet til internettet, og som leverer data om eksempelvis fugt, opstigende grundvand og energiforbrug, som kan bruges til at gøre ejendomsdrift lettere og dermed også nedsætte omkostningerne.
”Et konkret eksempel er, at vi kan sætte sensorer i skraldespande, sådan at en ejendomsfunktionær (vicevært, red.) via sin mobiltelefon kan se hvilke skraldespande, der trænger til at blive tømt. Dermed skal han ikke rundt til alle skraldespande for at tjekke, men kun til dem der er fyldte. Det sparer tid og giver mulighed for, at ejendomsfunktionæren kan lave noget andet end at se på tomme skraldespande. Et andet kunne være en virksomhed med mange toiletter, der løbende skal rengøres. Her kan en IoT-enhed fortælle, om et toilet har været brugt siden sidste rengøring. Hvis det ikke er tilfældet, er der jo ingen grund til at gøre det rent igen. På den måde kan man spare ressourcer og penge med den viden,” siger Martin Nielsen Nørskov, der er direktør for evenIoT i make:net.