Det er altid godt at få en ahaoplevelse når man skal ud at interviewe mennesker, og lidt naivt kunne man jo forestille sig at en gravør i dag sidder og graverer med en stikkel som man gjorde før. Men den naive skribent bliver hurtigt klogere da han træder ind ad døren i Ken Schwartz’ gravørfirma hvor alle sidder ved computere med maskiner rundt om sig.
Gravørfagets start
Gravørfaget er et ældgammelt håndværk der går langt tilbage i tiden, med start i 1400-tallet.
Teknikken blev brugt til gravering i en blankpoleret kobberplade hvor graveringen blev stukket med gravørstikler der dannede fordybede spor. På den måde kunne man gravere portrætter og illustrationer, og efterfølgende kunne man skrabe farve i de graverede spor og så overføre det til papir i en kobbertrykspresse.
Det var en teknik man brugte langt op i tiden, f.eks. til frimærker.
Teknikken blev og bliver stadig anvendt til gravering af sølvbestik og lignende med gravørstikler.
Senere fik gravørerne hjælp til arbejdet af pantografen. Nu kunne man fræse ned i metallet og på den måde gravere stempler til prægning af medaljer, emblemer og lignende. Det var en stor hjælp, og det betød at gravørstiklen næsten var på vej ud.
Vokset op på værkstedet
Ken Schwartz har i bogstavelig forstand trådt sine barnesko på gravørværkstedet som hans far startede tilbage i 1960, på selvsamme adresse som virksomheden har i dag. Her flyttede familien Schwartz ind med værksted i stueetagen og lejlighed på første sal. Ken Schwartz’ mor var frisør, men da de to drenge kom til, stoppede hun med at arbejde for at passe dem.
”Min bror og jeg delte værelse og sov i køjeseng, mens min mor og far sov i stuen. Jeg fik ret tidligt min første skruetrækker som jeg løb rundt med på værkstedet hvor jeg elskede at kigge i skufferne og fik lov at lave forskellige ting, allerede da jeg var helt lille. Det var næppe gået i dag. Jeg kunne jo have faldet og fået skruetrækkeren i øjet,” siger Ken Schwartz.
Skruetrækkeren blev brugt til flere ting. På et tidspunkt borede han et hul i væggen ud til trappen fra sin seng, mens han storebror Dan løb ud for at se om Ken havde fået boret igennem. Det opdagede far, og så var det slut.
Skruetrækkeren har han stadig, og det stykke væg med hullet i er blevet gemt og rammet ind, og måske skal skruetrækkeren også i glas og ramme.
Med tiden voksede virksomheden sig større, og familien måtte ud af lejligheden for at give plads til gravørforretningen. Det blev til et hus i Mørkhøj, men ikke et farvel til værkstedet.
”Min mor var hjemmegående til vi var blevet ældre, og så startede hun på værkstedet på fuldtid som gravør og kontordame.”