Et permanent håndværkerfradrag vil gøre en kæmpe forskel

Da regeringen i sidste uge præsenterede sit forslag til næste års finanslov, var et af højdepunkterne for mig, forslaget om at indføre et såkaldt grønt håndværkerfradrag med fokus på energirenovering.

Foreløbig foreslår regeringen, at der sættes penge af frem til 2028. Men jeg opfordrer regeringen og Folketingets partier til at gøre ordningen permanent!

Håndværkerfradraget har nemlig rigtig mange positive konsekvenser.

Nogle få mener, at fradraget kan være med til at skabe overophedning i håndværksfagene, men det er netop derfor, ordningen skal være permanent. Det vil nemlig være et værn imod, at alle danskerne skynder sig at bestille en masse opgaver med det samme, fordi de er usikre på, om ordningen bliver fjernet med et snuptag af en kommende regering. Og historisk set er ordningen netop ’kommet og gået’, med den usikkerhed, det medfører for de danskere, der overvejer at renovere deres bolig.

Vi ved, at usikkerhed omkring konjunkturerne kan betyde, at virksomhederne er mere tilbageholdende med at tage lærlinge ind. Det kræver nemlig stabilitet omkring opgaver og økonomi. Derfor vil et permanent håndværkerfradrag have stor betydning for virksomhederne, fordi det er med til at give en forudsigelighed om, at opgaverne ikke bare forsvinder.

Fra tidligere ved vi også, at håndværkerfradraget er et effektivt våben mod sort arbejde, og sidst men ikke mindst er et grønt håndværkerfradrag med til at sikre, at vi får sat gang i den nødvendige energirenovering og klimatilpasning af vores boliger. Byggeri og bygningsdrift står for en stor del af vores CO2-udledning, og det vil et permanent håndværkerfradrag – og vores dygtige håndværkere – medvirke til at reducere.

For det arbejde udføres naturligvis bedst af dygtige og faguddannede håndværkere, og derfor er et fradrag på regningen fra et håndværksfirma den bedste måde at sikre, at arbejdet udføres ordentligt og korrekt.

Af Per Vangekjær, formand for Håndværkerforeningen København