Billedserie: Et snedkerarbejde ud over det sædvanlige

Den danske malingleverandør Hempel A/S har udbygget sit hovedkvarter i Kongens Lyngby. Den eksisterende og karakteristiske hvide bygning, HQ1, som stod færdig i 2013, er suppleret af to nye bygninger: dels HQ2, der benyttes til gruppehovedkontor og undervisning, dels et stort forsknings- og udviklingscenter.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Paul Chr. Skovbakke

Denne billedserie blev bragt i MESTER19, februar 2022 under temaet Smukt og kreativt håndværk

Alle bygninger er tegnet af Årstidernes Arkitekter, nu Sweco Architects, og fælles for de nye bygninger er, at de genfortolker de centrale arkitektoniske elementer fra den eksisterende bygning, HQ1.

HQ1 og HQ2 er forbundne via en 62 meter lang gangbro over Lundtoftegårdsvej. Et forløb der starter med den centrale trappe i HQ1, og via gangbroen ender ud i en lys og åben foyer på 2. sal i HQ2, hvor der som afslutning er opsat en imponerende, skulpturelt udformet trappe i fem etager.

Den spiralformede trappe er opbygget af en stålkerne, som er blevet beklædt med 426 formspændte skaller af europæisk egetræ – et snedkerarbejde ud over det sædvanlige, udført af Raaschou Inventarsnedkeri A/S.

Få masser af lækkert håndværk lige i indbakken

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Hvis du ligesom os ELSKER godt håndværk, der samler byen, så tilmeld dig her.

Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp

 

Har du lyst til at tegne gratis abonnement på magasinet MESTER?

skriv dig op her

“En af de detaljer som vi er meget tilfredse med, er, at Raaschou har indarbejdet stålkernens tolerancer i deres løsning. Det betyder, at trappeløbene flugter lige over hinanden, og at trappen i det hele taget står snorlige,” fortæller Michael Steen Petersen, der er teknisk direktør i Hempel A/S og har været projektdirektør på byggerierne.

“Vi er en fondsejet virksomhed, så når vi bygger et nyt hovedkvarter, har vi en meget lang tidsmæssig horisont. Så tingene skal være i orden, og kvaliteten skal være i top,” siger Michael Steen Petersen.

”Trappen og den arkitektoniske indretning af det tilhørende atrium i HQ1 er inspireret af de spiralbevægelser, du får, når du blander to farver maling sammen i en spand – meget enkelt, men en flot arkitektonisk fortælling. De samme spiraler har dannet inspiration til Hempels nye logo, som blev præsenteret ved virksomhedens 100-års jubilæum i 2015,” fortæller Michael Steen Petersen.

”Det har været en vanvittigt sjov opgave, hvor vi både har brugt nye og ’traditionelle’ snedkerkompetencer. Alt er tegnet og modelleret i 3D, blandt andet på baggrund af en laseropmåling af stålkernen, som gav os en punktsky med mere end 1 milliard punkter. Vi har produceret mere end 30 forskellige spændeskabeloner, som vi har brugt til at skære og forme de 426 individuelle skaller, der er brugt på trappen. Af de 426 skaller er det største antal ens skaller 16,” fortæller snedkermester Mads Raaschou.

”Vi har skullet tage højde for de tolerancer, der var i stålkonstruktionen, samtidig med at vi har indarbejdet træets ’egne’ tolerancer, fordi træ er et levende materiale, der bevæger sig. For eksempel har vi indarbejdet, at gangbroen kan svinge 3-4 centimeter i længden, afhængigt af udetemperaturen,” forklarer Mads Raaschou.

”Træ er et naturprodukt, og derfor varierer skallerne i farve og udtryk. Det har vi arbejdet bevidst med, og skallerne er sat op, i det jeg kalder et ’ensartet kaos’, som – trods sprogbrugen – gør udtrykket naturligt sammenhængende,” fortæller Mads Raaschou.

”Vi har beklædt både trappen og den 62 meter lange gangbro, som forbinder bygningen med HQ1. Det har skabt en helt naturlig sammenhæng mellem bygningerne, selvom de jo faktisk er bygget med 8 års mellemrum,” siger Mads Raaschou.

”Både mine medarbejdere og jeg selv er superstolte af den trappe. Den er virkelig smuk, og den drager øjet, når man kører forbi Hempels hovedkvarter på Lyngbymotorvejen, hvor man kan se den smukke trætrappe i atriet mellem de to hvide bygningskroppe. Det er en af den slags opgaver, man gerne vil køre forbi med familien i bilen og sige: Den har jeg bygget!,” slutter Mads Raaschou.

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.