Billedserie: Renovering af Kongens Nyboder

De karakteristiske rækkehuse i Nyboder gennemgår i disse år en omfattende og særdeles tiltrængt renovering. Etape 2 af renoveringsprojektet startede tidligere på året, og forventes afsluttet i 2021.

Etape 2 omfatter restaurering og modernisering af fire af Nyboders gule stokke; i alt 54 rækkehuse i Suensonsgade, Haregade og Tigergade. Jakon A/S står for tømrerstorentreprisen, som omfatter alt træarbejde fra gulve og køkkener til bjælker og nyt tag (bortset fra tegl).

Nyboder blev opført på initiativ af Christian IV i 1631 som boliger til flådens folk (i dag Forsvarets personel).

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne billedserie blev bragt i MESTER08, december 2019 under temaet Godt håndværk gør byen smuk

”Noget af det sjove ved sådan en opgave er, at når vi fx retter spærene op, så skal de være lige så skæve når vi er færdige, som da vi begyndte. Vi har fx et rum, hvor der er en forskel i loftshøjden på 14 cm. Det skal der også være når vi er færdige, og det gør jo opgaven helt speciel,” siger Mikael Funch Hansen, som er projektleder i Nyboder for Jakon.

I tagkonstruktionen skal de dele af bjælker og spær, der er ramt af råd eller svamp udskiftes. Først skæres de rådne dele ud af den eksisterende konstruktion. Herefter skal den nye del tilpasses. Det sker ved håndkraft, blandt andet med stemmejern eller specialøkser. Herefter boltes den nye og den gamle bjælke sammen i en lang bladsamling.

 

 

”Vi lægger stor vægt på at vores unge medarbejdere og lærlinge også skal med ud på sådan en opgave. Og siden sommerferien har jeg også haft et par folkeskole-praktikanter med herude. Det er rigtigt dejligt at se, at de også kan blive begejstret over sådan noget som det her,” fortæller Mikael Funch Hansen.

”Jeg har mange af mine lidt ældre medarbejdere, som specifikt har ønsket at være med på denne her opgave, fordi det i så høj grad er ’rigtigt håndværk’ vi arbejder med. Husene er jo flere hundrede år gamle, og derfor er det gamle klassiske samlinger og metoder vi arbejder med. For en håndværker er det sjovt og spændende at være med til, i forhold til fx at sætte gipspladser op i et nybyggeri,” fortæller Mikael Funch Hansen.

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.