Fra bankmand til bygger

En af Københavns mange iværksættere er Alex Kunigenas (42), der i 2018 tog springet fra et sikkert og velbetalt job i Danske Bank, til et liv som selvstændig brygmester. Alex har startet virksomheden Bicycle Brewing, der er en ’Brew Pub’ - eller nanobryggeri - på Østerbro.

Denne artikel blev bragt i MESTER08, december 2019.

Livet som iværksætter er meget anderledes end et fast job i banken.

”I en stor virksomhed er du en lille brik i et stort hjul, mens du som ejerleder og iværksætter er en stor brik i et lille hjul. Først og fremmest kan jeg mærke en enorm tilfredsstillelse i min dagligdag, fordi jeg kan se den konkrete forskel mit arbejde gør.  Om det er bryg af øl, indretning af baren eller sågar at ordne regnskabet, er for så vidt ligegyldigt. Jeg elsker også, at der er så mange forskellige opgaver. I mit tidligere job var jeg mere specialiseret, og lavede de samme typer opgaver hele tiden,” forklarer Alex.

Tusinde skridt undervejs

Idéen om at starte egen virksomhed er udsprunget af en mangeårig interesse for ølbrygning – Alex prøvede første gang at brygge øl i 1999. Men den endelige beslutning har været længe undervejs – og er med egne ord resultatet af mange små skridt.

”For et par år siden tog min kone og jeg et år fri og rejste jorden rundt. Vi besøgte 40-50 bryggerier over hele verden og mødte en masse bryggere. Det var virkelig inspirerende at se, hvor forskelligt folk har grebet det at drive virksomhed an,” fortæller Alex.

”Da vi kom hjem startede jeg bryggeriet som et sideprojekt, mens jeg havde et arbejde  ved siden af. Men det afgørende øjeblik var nok en aften mens jeg var i gang, at jeg pludselig så for mig selv, hvordan jeg kunne indrette lokalet med bar og siddepladser til gæsterne.”

Det er en livsstil at være selvstændig

Den lange forberedelse betyder også, at Alex aldersmæssigt er en ’moden iværksætter’.

”Jeg har en arbejdsmæssig karriere bag mig, og det giver naturligvis en anden erfaring end hvis jeg lige var gået ud af skolen. Men for mig handler det meget om, at den type job du har, stemmer overens med den livsstil, eller fase i livet, som du er i. Der har været perioder, hvor jeg har knoklet r… ud af bukserne, og der har været perioder hvor det passede mig, at kunne gå fra arbejdet kl. 16. Jeg tror, at hvis man vælger at blive selvstændig skal man se det som en livsstil, og nu er jeg, og vi som familie, i en fase hvor det passer rigtigt godt at starte egen virksomhed,” siger Alex.

Og faktisk er Alex’ kone Kristina i høj grad en aktiv medspiller i firmaet om end ikke i dagligdagen. De deler interessen for øl, og har brygget øl sammen i mere end 15 år.

”Det er utroligt vigtigt for mig, at Kristina er med i det her projekt. Både som  sparringspartner, men også fordi det kræver rigtig mange arbejdstimer at starte en virksomhed. Der er det vigtigt, at ens partner har forståelse for virksomheden, og deler målet om udvikle det til noget større,” siger Alex.

Klar grundplan med indbygget fleksibilitet

Den lange proces passer til Alex’ temperament, og de mange små skridt har været en central del af hans mentale forberedelse til livet som iværksætter.

”Jeg har gjort mig rigtig mange tanker om min virksomhed, og selvom jeg – stik mod hvad jeg egentlig vil anbefale alle andre – ikke har skrevet min forretningsplan ned, så har jeg en rigtig god beskrivelse af, hvordan min grundforretning ser ud. Samtidig er min forretningsfilosofi, at man (som iværksætter) ikke skal være alt for detaljeret omkring hvordan man vil udvide virksomheden. Her har jeg formuleret flere veje jeg kan gå, og det giver mig et vist manøvrerum, hvor jeg kan afprøve og eksperimentere med mine idéer,” forklarer Alex.

Alex’ tre gode råd til dig der overvejer at starte egen virksomhed

1. Vær forberedt på, at tingene (ofte) tager længere tid end du regner med


2. Gør det fordi du vil have det som en livsstil (du arbejder så meget, så kan du lige så godt ’nyde’ det)


3. Vær finansielt forberedt på, at du kan blive nødt til at vente på succesen (du bruger en masse tid og penge på at bygge noget op, så det vil være ærgerligt hvis du bliver nødt til at give op for tidligt pga. økonomi)

Gode naboer er potentielle forretningspartnere

Alex har boet i Aalborggade i mange år, men efter han har startet virksomhed i  ejendommen hvor han bor, har han for alvor fået øjnene op for beboere og andre virksomheder i det lokale nabolag. Og for Alex giver det både personlig og  forretningsmæssig mening, at engagere sig i lokalområdet.

”Jeg både bor og arbejder lige her gaden, og derfor er det naturligt at møde andre, som også bevæger sig i nabolaget. Det er blevet vigtigt for mig, at være aktiv i lokalmiljøet, og vi giver bl.a. nogle af vores brygrester til de lokale bydelshøns. Men det kan også føre til egentlige forretningsmuligheder – for eksempel kom bagermesteren, fra bageriet rundt om hjørnet, ind en dag, fordi han overvejer at bage et brød med vores øl. Vi har også lige hjulpet til med at høste humle hos ByHumle i Nordvest, og det betyder at jeg nu har brygget en øl baseret på frisk humle, som vi sælger i baren.”

”Der er rigtig mange muligheder, så kunsten er at sortere. Jeg vil hellere lave 10 spændende og succesfulde ting end 100 dårlige. Og så skal man ikke tage fejl af, at hver gang man giver sig i kast med noget nyt, skal man lægge en masse arbejdstimer i det, den at man nødvendigvis kan lægge hele udgiften ind i prisen.”

Sociale medier er vigtige, men…

Når du driver virksomhed er det svært at komme uden om de sociale medier. De har i høj grad erstattet den annonce, som man tidligere ville have købt i den lokale avis. Men også her, handler det ifølge Alex om balance – hvad giver det, i forhold til hvor meget tid du bruger.

”Det er svært at måle om jeg sælger flere øl, hvis jeg laver et opslag på Facebook. Men det sker da regelmæssigt, at en kunde fortæller, at han har set et mine opslag på de sociale medier. Jeg tror på, at du kan bruge de sociale medier til generelt at gøre  opmærksom på din virksomhed, og særligt som nystartet virksomhed er det jo afgørende,” siger Alex.

”Men sociale medier har potentiale til at være en tidsrøver, så jeg gør det, at jeg deler det lidt op. Jeg tager for eksempel et billede i den situation jeg gerne vil fortælle om, men jeg skriver opslaget på et andet tidspunkt, hvis der fx ikke lige er kunder i baren eller jeg har fem minutter i overskud i løbet af dagen. Og så laver jeg ikke mere end 2-3 opslag om ugen,” fortæller Alex.

Nu med ansatte

Her et års tid efter opstarten har Alex ansat to medarbejdere til at hjælpe i baren. Ud over at være et konkret bevis på virksomhedens fremgang, giver det også input og sparring til Alex.

”Jeg har i meget stort omfang arbejdet alene, med at udvikle virksomheden de sidste to år, og derfor er det det rigtigt dejligt, at vi nu er et team i dagligdagen. Det giver også mulighed for, at få nogle andre øjne på – og ikke bare en rådgiver, men nogle der rent faktisk ’har fingere med i bolledejen’,” siger Alex, der har gjort sig mange overvejelser om hvilken type arbejdsplads han gerne vil skabe.

”Det har været vigtigt for mig, at ansætte nogle der selv interesserer sig for ølbrygning, fordi jeg blandt andet tror på, at det kommer til udtryk i deres måde at møde kunderne på. Jeg vil gerne have, at mine medarbejdere får en følelse af medejerskab. Som jeg startede med at sige; i en lille virksomhed er man en stor brik i et lille hjul, og sådan skal mine medarbejdere også føle det.”

Og pludselig er Alex blevet arbejdsgiver.

”Det er en rigtig god følelse, at vi nu er nået til et stadie hvor virksomheden også bidrager med at skabe arbejdspladser. I vores tilfælde er begge mine medarbejdere studerende, og det er da fedt at jeg med min virksomhed kan hjælpe dem til at få en indkomst mens de studerer,” slutter Alex.

 

Tekst Jakob Bo Andersen
Foto Alex Kunigenas