Henrik Ballowitz tager imod i det lille værksted på Prags Boulevard i København hvor han de sidste par år har spenderet utallige aftener og weekender. Nu har han dog taget en stor beslutning og sagt sit faste job som orgelbygger op for at gå 100 procent ind i sit eget virke som guitarbygger.
”Jeg har arbejdet med guitarer ved siden af mit faste arbejde i flere år, men på et tidspunkt skulle jeg jo vælge om jeg ville fortsætte med at bygge guitarer som en hobby om aftenen, eller om jeg ville gøre det på fuld tid. Så nu er jeg sprunget ud i det, og det er helt vildt sjovt. Det har været en drøm i mange år at jeg kan bruge hele dagen på at bygge guitarer,” fortæller Henrik Ballowitz.
De guitarer som Henrik bygger, er akustiske guitarer – også kaldet en spansk guitar. Henrik byggede sin første guitar i 2017 da han var på et månedlangt guitarbyggerkursus i Granada i Spanien. I 2020 tog han til Spanien igen, og denne gang lejede han en værkstedsplads i 2 måneder hvor han forfinede sin teknik. Men ellers bruger han sin viden om træarbejde fra uddannelsen som orgelbygger.
”Jeg valgte orgelbyggeruddannelsen for at få en forståelse af træ, og hvordan man kan finde det gode træ. Tankegangen er meget at det gælder om at finde den rigtige funktion til det rigtige stykke træ,” fortæller Henrik.
Henriks far er uddannet møbelsnedker, så Henrik har altid været med på værkstedet når faderen arbejdede. Og som barn havde han flere guitarer som han selv reparerede i værkstedet.
”Min interesse for at bygge guitarer er opstået gennem de reparationer som jeg lavede af mine egne guitarer som barn,” fortæller Henrik.
130 timers arbejde
En akustisk guitar består af en krop, en hals og et hoved. De forskellige dele er bygget af forskellige træsorter, og det hele bliver limet sammen. Henrik fortæller at det tager ca. 120-130 arbejdstimer at bygge en guitar. Dertil kommer ca. 2 uger hvor træet ligger i spænd mens guitaren løbende får tilført lak.
”Der er ikke ret mange processer hvor det er nødvendigt at bruge maskinværktøj, og når jeg skærer toppen til, er det næsten lige så hurtigt at gøre det i hånden. Men de fleste processer, såsom slibning, tilpasning og limning, foregår i hånden,” fortæller Henrik.