Guld, sølv og glasvarer
De første eksempler på glasvarer stammer fra oldtidens Egypten og det østlige Middelhavsområde, hvor man har fundet glasperler og små glasbeholdere, der kan dateres helt tilbage til 4.000 år før vores tidsregning. Oldtidens glasvarer er langt fra nutidens fuldstændigt gennemklare og plane vindues- og facadeglas, men de var meget populære og værdifulde – på linje med guld og sølv.
En skrøne siger, at hollænderne købte Manhattan af Canarsie-indianerne i 1626 for glasperler til en samlet værdi af 24 $. Det er ikke sandt, men det illustrerer glasperlernes fascinationskraft – selv 5.500 år efter verden så de første glasperler.
Smeltet sand
Glas består hovedsageligt af siliciumoxid, som traditionelt udvindes fra kvartssand. Afhængigt af glastype – vinduesglas, emballage, flasker, drikkeglas, elpærer, autoglas og så videre – tilsætter man et mix af andre råstoffer. Materialet varmes op og omdannes til såkaldt smelte, der nærmest som en bolsjemasse kan bearbejdes og formes. De fleste kender nok glaspusterens arbejde, hvor hun med sin glaspipe fanger en klump smelte i ovnen, som hun puster op og former.
Vinduesglas var i mange hundrede år også mundblæst, men i starten af 1900-tallet opfandt belgieren Fourcault en helt ny metode til at producere glas – såkaldt trukket glas, hvor man, som navnet antyder, trækker glasmassen op fra et stort kar med smelte. Smelten trækkes op i et bånd, gennem et køletårn, og i femte sals højde skæres glasset af i de ønskede længder, som så kan bæres med håndkraft til lageret. Et par år senere opfandt amerikaneren Colburn en metode til ved hjælp af valser at trække glasset vandret i stedet, og så kunne man producere endnu længere glas.
”Forestil dig, at du har et glas med sirup, som du hælder ud i en form og kører en redekam igennem, så du fordeler massen ud i hele formen, med et strøg fra den ene side til den anden. Når siruppen er størknet i formen, vil du kunne se ’streger’ fra kammen. Det er stort set samme princip for trukket glas – her kan du også se ’streger’ fra valsen – og derfor er trukket glas ikke lige så plant som glas, der er produceret efter float-metoden,” forklarer Henrik Torp, glarmester hos Snoer Glas.
Af samme årsag er det vigtigt, at glarmesteren husker at isætte de trukne glas, så stregerne ligger vandret i vinduet. Det er mere naturligt og behageligt for øjnene, når vi går forbi et vindue, uddyber Henrik Torp.
En rude er ikke bare en rude
Vinduesglas produceres i dag hovedsageligt efter float-metoden, hvor man trækker den smeltede glasmasse hen over et bad af flydende tin. Det er hurtigt og effektivt, og man kan på den måde producere fuldstændig plant, klart og ensartet glas.
Det færdige glas kan efterbehandles på flere måder; det kan hærdes, og altså gøres hårdere, eller det kan lamineres, hvor man i bund og grund ’limer’ glassene sammen med en folie. Det gør blandt andet, at glasset bliver siddende sammen efter et brud. Derudover er den mest almindelige forædling, at man kan tilføre forskellige coatings til de enkelte glaspartier, afhængigt af hvilke egenskaber man har brug for.
”Det betyder for eksempel, at hvis man har et sydvendt glasparti kan man tilføre en coating på det ene glas, som mindsker mængden af solvarme, som kommer ind i bygningen. Til glas i dørruder, og andre steder hvor der er risiko for sammenstød med glasset, kan man anvende hærdet glas, der bryder i mange små skår. Hos guldsmeden vil ruden ofte bestå af flere lag glas der er lamineret sammen. Det gør glasset svært at smadre og sikrer guldsmedens værdier. Man kan også opbygge ruder, så de kan bruges i brandafskærmning, støjdæmpning eller som sikring mod eksplosioner,” forklarer Mikkel Læssøe Thomsen, der er teknisk konsulent i Glarmesterlauget i Danmark.
Noget af det nyeste er dynamisk glas, hvor man indlægger ’usynlige’ elektroder, så man ved hjælp af elektriske spændinger kan styre graden af solafskærmning i glasset. Man arbejder også med at indlægge solceller i glas, så man får større flader til at udnytte solenergi. Kort sagt, der er mange muligheder.
”Glas har nogle egenskaber, som gør det meget anvendeligt i byggeriet. Og hvis vi kigger fremad, så er der ingen tvivl om, at glas og glasløsninger i vores huse bliver mere og mere avanceret. Allerede nu kan moderne glas og vinduer hjælpe til at spare energi og skabe bedre indeklima. Og der er et stort potentiale og interesse for forbedringer i vores gamle bygningsmasse. Det kunne man for eksempel se, da forårets støttepulje til udskiftning af facadevinduer og døre blev åbnet. Det gik meget hurtigt, ” siger Mikkel Læssøe Thomsen.