Fra mark til storby
Det område, vi i dag kender som Nordvestkvarteret, hed tidligere Utterslev Mark og var delt mellem 16 bondegårde. Kvarteret omkring Lygten hørte til gården Utterslev gård, og da ejeren Peder Feddersen døde i 1845, valgte hans arvinger at udstykke jorden i 11 grunde. Det blev startskuddet til det helt nye industri- og boligkvarter.
I løbet af de første 50 år oplevede området nærmest et befolkningsboom, og omkring 1900 boede der næsten 5.000 mennesker i kvarteret. Størstedelen af 1800-tallets byggeri i kvarteret bestod af 1½-2½-etagers huse, hvoraf det meste dog er væk i dag.
”I den periode var området præget af nærmest lovløse tilstande. Det var et utroligt fattigt område, og folk byggede stort set, som de ville, med slum og skod til følge. Kvarteret hørte til Brønshøj-Rødovre sognekommune, som slet ikke magtede at holde styr på området. Så der var ikke noget at sige til, at man sagde ja til at blive indlemmet i Københavns Kommune i 1901,” fortæller Helge Baun Sørensen, næstformand i Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.
I slutningen af det 19. århundrede begyndte flere virksomheder at flytte til området, særligt til Lygtekvarteret og Rentemestervej. Mest kendt er nok Mejeriet Enigheden, Glud & Marstrands emaljefabrik, Plastfabrikken NJ samt Schous Fabrikker.
En socialdemokratisk drøm
Baggrunden for København Kommunes opkøb af området var, at man ønskede at få plads til nyt boligbyggeri i forbindelse med saneringer i det indre København. Det er blevet kaldt ”en socialdemokratisk drøm at opføre boligkvarterer, hvor borgerne kunne leve fra vugge til grav, uden at skulle bevæge sig mere end et par gader.”
Med udbygningen af Nordvest fulgte nye vejnavne
”Området voksede stærkt i 1930’erne med en mængde beboelsesejendomme og havde oprindelig en række vejnavne efter kongelige personer, som fx Dagmar og Alexandra. Men det passede bestemt ikke til beboernes sociale niveau, så omkring 1930 fik en stor håndfuld veje nye navne efter gamle professioner og erhverv. Mange af dem er helt ukendte i dag (og var det også nærmest dengang), for eksempel frimester, brofoged eller tingskriver. Men de er smukke og tydelige, og folk kan lide at sige dem,” fortæller Helge Baun Sørensen fra Lokalhistorisk Selskab.
Gedigne og funktionelle boliger
Det nye boligbyggeri i Nordvestkvarteret blev i stor stil opført af almennyttige boligselskaber som for eksempel Arbejdernes Almennyttige Boligselskab (AAB) med det formål at skabe gode boliger til Københavns voksende arbejderbefolkning. I dag er området mere broget og bærer præg af mange etniske og sociale grupper.
Flere af boligejendommene i kvarteret blev opført i stilarten funktionalisme, som var en helt ny stilart på dette tidspunkt. Inspirationen kom fra udlandet, specielt Tyskland og Frankrig.
I funktionalismen er funktionen det vigtigste formål. Dekoration og pynt, som ikke havde en funktion, skulle fjernes, og enkelthed og rene linjer var idealet. Beton og stål kom på mode, og da det senere blev muligt at masseproducere bygningsdele, kunne man hurtigt opføre store bygninger.
Nordvestkvarteret er dog hovedsageligt bygget før ’industrialiseringen af byggeriet’, og derfor er ejendommene fuldmurede bygværker.