Stod i pulterrummet
Trods de ti stoles fornemme historie var de endt i et limbo i et af de bagerste lokaler i Højesteret der med tiden var blevet mere et pulterrum end et mødelokale. Dér stod de sammen med gamle overheadprojektorer, kasserede it-skærme, udrangerede skabe og andre effekter som ikke lige havde en plads andetsteds.
”For et års tid siden besluttede jeg, sammen med vores administrationschef og to af vores vagtmestre, at nu skulle vi have ryddet op og sat lokalet i stand. Efter donationen fra Kirsten og Freddy Johansens Fond fik vi råd til en totalrenovering og en istandsættelse, også af de ti dommerstole,” fortæller Jens Peter Christensen.
Ført tilbage til det originale udtryk
Sømhuller i træet på stolene viser at de nok har været ombetrukket et par gange. Senest har de været betrukket med sort ribsvævet uldstof. Til gengæld var de ikke så gode at sidde i.
”Før restaureringen var stolene sunket helt sammen, og de var faktisk elendige at sidde i. Nu sidder man til gengæld rigtig godt,” siger Jens Peter Christensen.
Tapeterser Mette Palsteen forklarer at de ti stole oprindeligt har været betrukket med rød velour med frynser og anden pynt. Derfor har Mette Palsteen udvalgt en rød silkevelour der ligner det originale stof.
”Når vi restaurerer gamle og antikke møbler, bygger vi polstringen helt klassisk op. Det betyder at vi har brugt de samme typer materiale som oprindeligt: gjord, lærred, blår, krølhår, vat og stovt. Vi har valgt en silkevelour fordi stolene i Kæremålssalen ved siden af også er betrukket med silkevelour. I valget af det røde stof har vi skelet til at stolene skal spille op mod det store maleri i lokalet,” fortæller Mette Palsteen.
I forbindelse med restaureringen har alle stole været skilt ad, og træet gennemgået af værkstedets snedker og afrenset for lim og tidligere tiders fernisering. Der er fyldt huller ud i træværket, og så er der skiftet en del ’indvendige’ lister i stoleryg og -sæde. De var simpelthen i for dårlig stand.
”Stolene er blevet restaureret, så de fremstår nyistandsatte, og de kan holde i mange år. Men de er fra 1850’erne, så selvfølgelig står de ikke som nye. Når vi arbejder med restaurering sker det på møblets præmisser, og man skal ikke forvente at få et møbel tilbage der ligner noget som lige er sprøjtet ud af en møbelfabrik,” siger Mette Palsteen.
Man skal sidde godt
Som Jens Peter Christensen har nævnt ovenfor, så led stolene under den for stole ganske alvorlige skavank at de var elendige at sidde i. Derfor har polstreren, som altid, haft fokus på at stolene skulle blive gode at sidde i, for alle størrelser og typer af mennesker.
”Vi startede med én stol hvor vi har bygget polstringen helt klassisk op. Vi har haft fokus på at få den rette sædehøjde og den nødvendige støtte til lænden så man får en god siddekomfort. Undervejs i processen har forskellige medarbejdere på værkstedet prøvesiddet stolen og givet feedback, så vi var sikre på at vi havde den rigtige ’skabelon’ til de resterende ni stole,” forklarer Mette Palsteen.
Mette Palsteen fortæller at stolenes ben på et tidspunkt er blevet forhøjet – måske fordi der engang har været hjul på.
”Der er lavet samme forhøjning på stolenes for- og bagben hvilket betød at man kunne føle at man næsten faldt ud af stolen. Derfor har vi gjort polstringen lidt højere fortil, så man får en mere normal siddestilling,” forklarer Mette Palsteen.