Kvalitetshåndværk fra social arbejdsplads

Børster, koste, flettede møbler og puder. Det er noget af det, der bliver produceret hos Blindes Arbejde. En ganske særlig håndværksvirksomhed, hvor synshandicappede holder klassisk håndværk i live med kvalitetsprodukter inden for børstenbinding, vævning og stoleflet.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Blindes Arbejde

Denne artikel blev bragt i MESTER24, februar 2023 under temaet Smukt og kreativt håndværk

Blindes Arbejde blev etableret helt tilbage i 1929 og har gennem de snart 100 år kombineret produktion med det sociale. Virksomheden er i dag en erhvervsdrivende fond. Den blev oprindeligt stiftet af Dansk Blindesamfund, med det formål at skabe arbejde for blinde og stærkt svagsynede.

”Da man stiftede Blindes Arbejde, var der ikke nogen former for forsørgelse for mennesker, der ikke kunne arbejde. Derfor oprettede man Blindes Arbejde, som helt fra begyndelsen har produceret klassiske håndværksprodukter af fortrinsvis træ. Netop det at lave det med hænderne, som f.eks. børstenbinding, egner sig godt for synshandicappede på grund af den sanselige metode, der skal til for at producere børster,” siger Kristin Espedal, der har været direktør for Blindes Arbejde de seneste 10 år.

Møbelbørster, staldkoste og puder

Blindes Arbejde fremstiller produkter inden for tre områder. Det største område er børstenbinding. Her produceres alle former for børster til for eksempel opvask, møbler, tøj og sko. Her laves også koste til alle formål og i mange størrelser. Alt bliver fremstillet i naturmaterialer og skal altid have en høj kvalitet.

”Vi har kunder, som køber opvaskebørster hos os, fordi de holder i lang tid. Generelt holder vores produkter længe og er gode at bruge. Og som tiden er nu, er det blevet mere populært at købe noget, der er i orden, og som holder længe, frem for at købe produkter, der hurtigt bliver slidte og skal skiftes ud. Vores kunder er loyale, men til gengæld kommer de kun hvert tredje år, fordi børsterne holder længe,” siger Kristin Espedal.

Staldkoste er et eksempel på et populært produkt, der selvsagt primært henvender sig til folk med hest og stald. En af fordelene ved kostene, ud over holdbarheden, er, at de er fremstillet i naturlige fibre, som hestene kan tåle bedre, end koste der er lavet af syntetiske materialer.

Samarbejde med designere og virksomheder

Mange af produkterne hos Blindes Arbejde bliver udviklet i samarbejde med designere. Blandt andre designeren Søren Rose, der står bag design af nogle særlige fejekoste og børster. En anden er Lars Vejen, der har designet det funktionelle smykke Hairy, der både er et halssmykke og en børste.

”Lars Vejen ville hylde samarbejdet mellem Danmark og Japan og skabte et samarbejde mellem danske og japanske designere og håndværkere. Søren Rose kom til os, fordi han selv har to døtre med synshandicap. Derfor ville han gerne lave noget sammen med os. Det kom der et nyt fejesæt ud af, som har fået navnet KARL,” siger Kristin Espedal.

Hovedparten af alle de produkter, der produceres hos Blindes Arbejde, bliver solgt i virksomhedens butikker i København, Odense, Aarhus og Horsens samt fra deres webshop. Men virksomheden producerer også produkter til samarbejdspartnere.

”Vi har nogle faste standardprodukter, som vi følger, i forhold til hvordan de sælger. Gennem årene er der produkter, der er udgået, og nye er kommet til. De senere år er der kommet stigende fokus på kvalitet og naturmaterialer og på at købe noget, der er lokalt produceret. Det gør, at vi kan mærke, at interessen for vores produkter er steget, målt på vores salg i butikkerne. Vi kan også mærke interessen fra kommercielle virksomheder, der gerne vil have, at vi udvikler produkter til dem,” siger Kristin Espedal.

På listen over virksomheder, som får produceret specielle produkter, er blandt andre B&O.

”Til B&O har vi produceret en særlig vinylbørste, som blev solgt sammen med en af de klassiske Beogram pladespillere. De blev virkelig glade for resultatet, som vi udviklede sammen med deres designer. Den anerkendelse vi får fra samarbejdspartnere som B&O, har stor betydning for vores medarbejdere, som er meget stolte af det, de producerer,” siger Kristin Espedal.

De dygtige håndværkere hos Blindes Arbejde har også produceret taburetter og bænke med papirgarn for designvirksomheden Skagerak, der er ejet af Fritz Hansen, og et møbelbørstesæt er på vej til møbelsnedkervirksomheden PP Møbler.

Genbrugsmaterialer og stoleflet

Det er ikke kun i afdelingen for børstenbinding, der sker nye ting og er genstand for interesse udefra. Den snart 100 år gamle virksomhed udvikler sig hele tiden. I alle afdelinger bliver der eksperimenteret med nye materialer og produkter, som tiltrækker kunder og samarbejdspartnere. I væveafdelingen er de begyndt at arbejde med genbrugsmaterialer til de puder, tæpper og andre produkter, som kommer ud fra afdelingen.

I den tredje afdeling var det først kurveflet, der var produktet. Men nu er det stoleflet, som bliver udført, og med det er afdelingen vokset fra én til syv personer.

”Tidligere var der stor interesse for kurveprodukter, men det ændrede sig med tiden. Derfor er det i dag stoleflet, som håndværkerne laver. Her har vi blandt andet samarbejdet med Carl Hansen & Søn. Vi har købt reservedele af dem og har tilbudt deres kunder reparation af Hans J. Wegners kendte Y-stol. Vi har også udviklet nye produkter af restlæder fra deres produktion. Blandt andet en skopudsetaske, et baristasæt og et svamperensesæt. Man kan komme ind fra gaden på vores værksteder rundt om i landet og få repareret sin stol,” siger Kristin Espedal og fortæller, at stolefletafdelingen også møder interesse fra arkitektstuderende, der ofte kommer ind hos Blindes Arbejde for at lære at flette stole.

Det er også muligt for private at få repareret deres flettede stole. Det er dog en god idé at kontakte en af de fire afdelinger, inden man kommer med sin stol.

Sidemandsoplæring

De håndværk, som bliver udøvet hos Blindes Arbejde, er typisk håndværk, som man ikke kan uddanne sig til i det offentlige uddannelsessystem i dag. Derfor uddanner Blindes Arbejde selv deres håndværkere.

”Vi har en leder, der står for vores uddannelse. Han er selv udlært børstenbinder. Derudover har vi i hver af vores afdelinger nogle, der står for sidemandsoplæring, hvor de lærer nye medarbejdere det pågældende håndværk. Det er typisk mennesker, som er uddannet her, har stor erfaring med håndværket, og som er synshandicappede. Derudover har vi en seende, som står for kvalitetskontrollen af det, som de, der er under oplæring, producerer,” siger Kristin Espedal.

En del af medarbejderne hos Blindes Arbejde har en håndværksuddannelse, men der er også akademikere og folk med andre uddannelser bag sig, som bliver lært op i de forskellige håndværk og på den måde er med til at holde nogle af de gamle håndværk i live, til glæde for dem selv og for de mange kunder og samarbejdspartnere.

 

Fakta om Blindes Arbejde

Virksomheden har 66 ansatte i alt. Hovedparten af dem er håndværkere; nogle arbejder i butikkerne, og flere er både i produktion og butik.

Omkring 70 procent af de ansatte er synshandicappede, målt på tværs af medarbejdere på værkstederne, afdelingslederne og administrationspersonalet.

Der er fire typer medarbejdere i produktionen: fuldtidsansatte, mennesker i fleksjob, mennesker i beskyttet beskæftigelse, som førtidspensionister, og så seniorer, der typisk er tidligere medarbejdere, som nu er pensionerede, men stadig har lyst til at arbejde.

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Hvilket nyhedsbrev ønsker du at modtage?

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.