Laugenes Opvisning: Årets bedste håndværkskreationer

Følg Laugenes Opvisning på facebook
H.K.H. Prinsesse Benedikte var æresgæst, da en række af Danmarks dygtigste skræddere, buntmagere, guld- og sølvsmede, modister og sadelmagere, sammen med en række talentfulde unge lærlinge, viste deres håndværkskreationer frem. Det skete ved Laugenes Opvisning, den 30. oktober i Moltkes Palæ i København, hvor modeskribent og -redaktør Lotte Tegner Freddie var årets taler.

Laugenes Opvisning er et overflødighedshorn af unikt skræddersyet tøj, tasker, bælter, pelse og smykker. Deltagerne er blandt Danmarks dygtigste inden for deres fag, og de viste deres kreationer frem ved den storslåede opvisning i Håndværkerforeningens smukke domicil; Moltkes Palæ.

Æresgæsten, H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for Laugenes Opvisning, var meget begejstret over det hun så på catwalken, og efter opvisningen mødte hun de deltagende håndværkere, og fik en nærmere præsentation af de flotte håndværkskreationer.

Også skræddermester og oldermand Johnny Alexander Wichmann, der gennem ni år har stået bag opvisningen var ovenud tilfreds.

– Opvisningen vidner om, at de faglærte håndværkere virkelig har noget at byde på – og ikke kun med gallakjoler eller couture – men også unikt tilpasset tøj og tilbehør til hverdagsbrug, fx ved en tur i teatret eller et middagsselskab. Jeg er vildt imponeret over det høje niveau, siger Johnny Alexander Wichmann.

Opvisningen blev indledt af modeskribent og -redaktør Lotte Tegner Freddie Lotte Tegner Freddie. Lotte Tegner Freddie har anmeldt – kommenteret og set et utal af modeshows i ind og udland, hun har skrevet bøger, været modejournalist og redaktør på Berlingske Tidende og Børsen. Hun er stadig aktiv indenfor modebranchen – og har stærke meninger blandt andet om at man skal bruge farver i sin garderobe.

Ikke et modeshow

Laugenes Opvisning er ikke et mode- eller opkøbershow, men derimod en opvisning af unikt fremstillet håndværk når det er bedst, og kreationerne er skabt specifikt til opvisningen.

– I Danmark har vi utroligt mange dygtige og kreative håndværkere inden for tøj, tilbehør og smykker, men de arbejder under vanskelige rammevilkår. Både i forhold til uddannelsesmuligheder og i forhold til modeindustriens masseproduktion. Derfor ønsker vi, at vise det ypperste, som en faglært håndværker kan præstere; det unik formet og tilpasset stykke tøj, taske eller smykke, fortæller skræddermester og oldermand Johnny Alexander Wichmann, Wichmann Couture.

Se deltagerlisten her

Etablerede håndværkere og unge under uddannelse side om side

Blandt deltagerne er både etablerede håndværksmestre og unge under uddannelse.

– Det unikke ved Laugenes Opvisning er, at etablerede håndværkere præsenterer deres arbejde side om side med unge spirende talenter under uddannelse. Derfor er opvisningen for alvor med til at sætte fokus på håndværket som en reel uddannelsesvej, fortæller Christoffer Susé, adm. direktør for Håndværkerforeningen København.

 

Det er Skrædderlauget, Kjøbenhavns Guldsmedelaug, Buntmagerlauget og Håndværkerforeningen København, der sammen står bag Laugenes Opvisning.

Det er 9. gang opvisningen løber af stablen, og som vanligt overværer opvisningens protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte opvisningen kl. 18.00.

Udvalgte billeder

Skræddermester Ane Rønne, Oryé Couture

Guldsmed Mads Heindorf, Heindorf Jewellery

Buntmagermester Pia Christensen

Sadelmager Jeppe Dencker, Dahlman 1807

Sølvsmed Michael Weihe

Sadelmager Karina Sørensen, Leathergoods

Guldsmed Bodil Binner

Skræddermester Johnny Wichman, Wichmann Couture

NEXT beklædning

 

Se flere billeder på Facebook/laugenesopvisning

Uddrag fra velkomsttalen

ved redaktør Adam Pade

Om NOGEN måtte påstå at den håndsyede hat, den unikt designede selskabskjole, den specialindrettede taske, eller det originale guldsmykke – nu måtte være umådeholden ekstravagance?
Så er svaret et enkelt: Nej. At omgive sig med håndværk er en holdning; en holdning til de dyder, som det gode håndværk repræsenterer.
HVILKE dyder da?
I disse år taler vi om – knaphed på ressourcer. Bæredygtighed. Genanvendelighed. Ud med køb-og-smid-væk-kulturen – ind med cirkulær økonomi: Dér, hvor vi designer og fremstiller vores produkter, så de kan repareres, leve længe og gøres om.
DET ligner da vist, hvad vi i håndværket altid har gjort! Guldsmeden beretter jo om, hvordan en kunde møder op med en afdød, kær slægtnings smykke og får skabt et nyt. Selskabskjolen får et nyt snit. Pelsfrakken bliver omforandret.
Håndværk holder!

#vigørbyensmuk med #godthåndværk

Del billeder af dit flotte håndværk på dine sociale medier, og vis hvordan du gør byen smukkere.
Husk at skrive: #vigørbyensmuk med #godthåndværk