Blox Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania

BLOX er opført af Realdania og ejes af Realdania By & Byg. På grunden, hvor BLOX er bygget, lå der tidligere et stort bryghus, som dog brændte i 1960. Siden 1941 og frem til, byggeriet af BLOX gik i gang, var der 75 kasserede forslag til byggerier på området.

Denne artikel blev bragt i MESTER11, juni 2020.

BLOX er tegnet af den hollandske tegnestue OMA og blev opført fra 2013-2018. BLOX rummer et væld af funktioner; mest kendt er nok Dansk Arkitektur Center, der formidler arkitektur til et bredt kulturpublikum, og BLOXHUB, som er tværfagligt innovationsmiljø for bæredygtig byudvikling med 500 åbne kontorarbejdspladser. Derudover rummer bygningen parkeringskælder, restaurant, fitnesscenter og private boliglejemål.

Hvad gør dette byggeri specielt?

”Der er flere ting, som jeg synes, gør BLOX til et rigtigt interessant sted. Først og fremmest så er BLOX en central del af den transformation af havnen, som vi også ser i andre byer, fra industrihavn til en havn for mennesker. Med BLOX har vi skabt en række unikke udearealer, som er med til at integrere vand og by på en helt anden måde, end vi har set det tidligere.”

”Så har BLOX en helt vanvittig kompleks placering fordelt på to områder hen over en af Danmarks mest trafikerede gader. En tredjedel af BLOX er udearealer og giver altså ikke indtægter. Den øvelse kræver en filantropisk ejer, for at det kan lykkes. En ambition om at ville skabe et ”mesterstykke” et meget svært sted i byen. Om det er lykkedes, er op til andre at vurdere. Jeg ved, at BLOX deler vandene – men jeg er glad for og stolt over vores indsats.”

”BLOX er tænkt og bygget ind i en bæredygtighedsdagsorden. Dels i sin konstruktion som lavenergihus med solceller og fjernkøling, men også i sit indhold, hvor vi med BLOXHUB og Dansk Arkitektur Center i spidsen har en stor ambition om at sætte en stærk bæredygtighedsdagsorden. Det, synes jeg faktisk, at vi indfrier rigtigt flot.”

”Og så, med den aktuelle coronasituation in mente, synes jeg, at det er en vigtig pointe, at beslutningen om at bygge BLOX blev taget, før finanskrisen ramte os i 2008. Og selv om Realdania havde tabt milliarder af kroner under krisen, så fastholdt vi projektet – det havde vi næppe haft mod til, hvis beslutningen skulle træffes på bagkant af finanskrisen. Dermed var byggeriet faktisk med til at kickstarte samfundsøkonomien efter finanskrisen – det vil vi også få brug for efter coronakrisen.”

Hvordan synes du, at den bidrager til at gøre byen smuk?

”Jeg er helt med på, at BLOX deler vandene, men personligt synes jeg, at det er en rigtig god løsning på en bygning, som skal løse den komplekse placering, jeg nævnte tidligere. Historisk set delte Københavns Rådhus og Radisson-hotellet også vandene, lige da de blev bygget, men over tid har københavnerne taget bygningerne til sig. Det tror jeg også kommer til at ske med BLOX.”

”Noget af det, BLOX bidrager med, er, at bygningen faktisk rummer en stribe af de funktioner, som man også finder i resten af byen. På den måde er BLOX langt mere end en bygning.”

Hvad er du mest glad for ved bygningen?

”I så stor en bygning er der mange steder, som man kan glæde sig over. Det mest fortryllende er, at BLOX har skabt nye udearealer, som ikke var der før – her tænker jeg mest på pladsen mellem BLOX og Fæstningens Materielgård. Det er et helt fantastisk byrum.”

”Så er det en kæmpe oplevelse at se, hvordan de mange forskellige funktioner, som bygningen rummer, spiller sammen. Når du står inde i bygningen, har du altid skråkig til mindst tre forskellige funktioner, for eksempel kontormiljøet i BLOXHUB, Dansk Arkitektur Center eller fitnesscenteret.”

”Og så er det bare en fornøjelse at stå på en af bygningens mange terrasser og se på København fra en ny vinkel.”