Mange kender det; en gammel dør er blevet skiftet og farven er helt forkert i forhold til rummet, gerigterne og resten af huset.
Det var også tilfældet for beboerne i en ejendom i København, hvor alle døre til lejlighederne var blevet udskiftet med nye branddøre. Selvom der var gjort meget for, at de nye døre skulle ligne de gamle, var der farven til (stor) forskel. De nye branddørene var nemlig hvide, hvor de gamle havde været smukt ådret.
Gamle maleteknikker i spil
Beboerne i ejendommen blev hurtigt enige om, at det skulle der gøres noget ved, og derfor kontaktede de malermester Heidi Zilmer. Heidi er ekspert i gamle maletekniker, herunder ådring, hvor maleren maler væggen (eller i dette tilfælde, døren), så det kommer til at ligne en dyr eller ædel træsort. En tilsvarende teknik er marmorering, hvor målet er, at få væggen til at ligne marmor. Begge teknikker havde sin storhedstid i slutningen af 1800- tallet, men det er teknikker, som flere malere stadig behersker.
Heidi Zilmer har ådret dørene i ejendommens to opgange, så de igen passer til det gamle hus sjæl og udtryk. Den øverste del af dørene ligner gammelt egetræ, mens den nederste del ligner maghoni.
”Jeg har stor respekt for de private boligforeninger, der investerer pengene i at bibeholde og videreføre det originale udtryk i de gamle bebyggelser. Det er omkostningstungt, men ubeskriveligt vigtigt for vores kulturarv, og for bevarelsen af de gamle håndværksteknikker. Jeg er dybt taknemmelig for og beæret over at de vælger mig til opgaven!”
Taler håndværket op
Heidi Zilmer en stolt håndværksmester, og for hende er det ikke bare vigtigt at levere et godt produkt. Hun vil også gerne fortælle om sit fag, og skabe en oplevelse for kunden.
I den ene opgang boede bl.a. en familie med en lille dreng, som Heidi fik til at sætte et fingeraftryk på døren. Det ådrede hun efterfølgende, så det kom til at ligne en knast i træet. Hos en anden familie blev børnenes og hundens højde markeret med en knast.
”Jeg elsker mit malerfag, og min faglige stolthed må gerne smitte af på mine omgivelser og hos mine kunder. Jeg kan gøre noget hver dag for at tale mit fag op og skabe gode samtaler, gode minder og sørge for at mine omgivelser lægger mærke til, at vi med maling kan skabe en forskel. Det kan gøres på mange forskellige måder. De her malede knaster skaber helt sikkert gode samtaler hos beboerne og folk, der kommer på besøg i lejlighederne i mange år fremover.”