Nyt udsyn i gamle vinduer

Hvis du bor i et ældre hus, har du sikkert på et eller andet tidspunkt overvejet om du skal skifte dine vinduer ud eller beholde de gamle. Hvis du vælger det første, kan du for eksempel støde på malermester Christoffer Barsdal. Han har specialiseret sig i renovering og vedligeholdelse af gamle vinduer i både fredede bygninger, bevaringsværdige huse og private hjem.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER27, september 2023 under temaet Byen er bygget af godt håndværk

Der er mange overvejelser at gøre sig når du som hus- eller bygningsejer skal beslutte om du skal restaurere eller udskifte dine gamle vinduer (fra før 1960’erne). Men som Videncentret Bolius skriver på deres hjemmeside: “Alle anbefaler bevaring af vinduer – på nær vinduesproducenterne”.

MESTER har mødt malermester Christoffer Barsdal hvis virksomheder har specialiseret sig i gamle maleteknikker og ikke mindst vinduesrestaurering og -vedligeholdelse.

3. generation

Det lå godt nok ikke i kortene at Christoffer skulle blive håndværksmester og ejerleder. Han havde egentlig sat retning mod CBS og et økonomistudie. Men beskeden om at hans far, Finn Barsdal, havde planer om at sælge familievirksomheden, fik Christoffer på andre tanker.

”Jeg var lige blevet færdig med handelsgymnasiet og skulle egentlig bare aftjene min værnepligt inden jeg skulle starte på CBS. Men min fars planer fik mig til at tænke, og jeg besluttede at jeg gerne ville overtage virksomheden. Så i stedet for CBS startede jeg i malerlære på teknisk skole,” fortæller Christoffer og fortsætter:

”Jeg har altid været god til tal, så jeg tænkte at jeg lige så godt kunne springe direkte ud i det og drive min egen virksomhed, i stedet for at bruge fem år på CBS og læse bøger om det.”

Dermed er Christoffer 3. generation i Maler- og Entreprenørfirmaet Bendt Barsdal A/S som hans farfar stiftede i 1950. Malervirksomheden har altid været specialiseret i ‘gamle maleteknikker’, og for omkring 20 år siden købte Finn Barsdal sig ind i virksomheden Byggeriets Vinduesrenovering der har specialiseret sig inden for vinduesrestaurering.

Seks uger fra start til slut

Når vinduerne i en bygning skal renses og vedligeholdes, henter Christoffer og hans medarbejdere alle vinduesrammer ind på værkstedet.

”Vi kører simpelthen ud og registrerer alle vinduer på stedet, piller rammerne ud og tager dem med hjem på værkstedet. Selve vindueskarmene afrenser og behandler vi på stedet,” fortæller Christoffer.

Værkstedet på Valby Langgade er indrettet så det svarer til den proces vinduesrammerne gennemgår. Først bliver vinduerne skilt ad, og glasset taget ud. Såvel glas som rammer og hjørnebånd bliver renset for gammel maling og kit. Ofte er der mange lag maling ovenpå hinanden.

Duft af harpiks

Efter afrensning går snedkeren alle rammer igennem og udskifter stykker med råd.

”De gamle vinduer er lavet af kernetræ som er af en fantastisk kvalitet, og faktisk er det sådan at hvis man ’åbner’ et stykke træ i sådan et 100 år gammelt vindue, så lugter det stadigvæk af harpiks. Hvis vi skal udskifte træværket, bruger vi også kernetræ, men det gamle træ er af så god kvalitet at vi udskifter så lidt som muligt. Så hellere luse ud og kun skifte en halv sideramme,” fortæller Christoffer.

Få masser af lækkert håndværk lige i indbakken

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vi udgiver to forskellige nyhedsbreve. I det ene sætter vi fokus på det smukke og kreative håndværk, mens vi i det andet er lidt mere nørdede, og kigger på teknik, mekanik og spændende byggeprojekter.

Så hvis du ligesom os ELSKER godt håndværk, der gør byen smuk eller får byen til at virke, så tilmeld dig her.

Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp

 

Har du lyst til at tegne gratis abonnement på magasinet MESTER?

skriv dig op her

Herefter går rammerne videre til de tre malere der behandler alle rammer med linolie.

”Vi bruger kun linolie. Både når vi grunder, kitter og maler. Det er med til at sikre at vinduerne holder endnu bedre. Når vi er færdige med et vindue, kan det holde i 20-25 år før det skal males igen. Og der kan man faktisk bare ’smøre’ et lag koldpresset linolie på med en klud. Det gør vedligeholdelsesudgiften væsentlig lavere end for vinduer der skal males,” fortæller Christoffer.

Når rammerne er blevet grundet og malet første gang, bliver de kørt ud på byggepladsen, hvor de får de sidste tilpasninger. Tilbage på værkstedet bliver glassene lagt i af virksomhedens egen glarmester inden de får monteret hjørnebånd mv. og igen kommer forbi malerværkstedet hvor de får de sidste omgange maling.

”Hele processen tager ca. seks uger,” fortæller Christoffer mens han viser rundt på værkstedet.

Ingen manual

Selvom Christoffer ofte har travlt på kontoret, er han selv ude hos kunderne når der skal gives tilbud. Det gælder både  private kunder, boligforeninger og fredede bygninger.

”Jeg synes det er spændende at komme ind i de gamle bygninger fordi man aldrig ved hvad man kommer ind til. Tit og ofte skal vi finde en løsning på stedet, i samarbejde med arkitekten og rådgiveren. Jeg kan godt lide at der ikke ligger en fast manual for hvordan en opgave skal løses, og det kræver nogle gange at man har en kreativ tankegang,” siger Christoffer.

”Der er jo ikke et eneste af de vinduer vi arbejder med, der er præcis magen til et andet. Så hvis vi skifter et stykke træ, skal det tilpasses til den enkelte ramme,” fortæller Christoffer.

Det gælder for eksempel de profiler som trærammen i et vindue har. For snedkeren handler det om at genskabe den korrekte profil hvis en del af træet bliver udskiftet.

”I de ældre private huse ser vi ofte den samme profil på døre, karme og paneler. Så den sammenhæng forsøger vi selvfølgelig at genskabe så vinduet ikke skiller sig ud,” fortæller Christoffer.

Men kan det betale sig?

Som mange andre håndværksmestre møder Christoffer ofte spørgsmålet om hvorvidt det kan betale sig at restaurere i forhold til at købe nyt. Og selvom Christoffers holdning er helt klar, er svaret sjældent et lige så klart Ja eller Nej.

”Om det kan betale sig, afhænger af hvad du vil. Prismæssigt kan vi sagtens konkurrere med et moderne kvalitetsvindue, så det er andre parametre som kunden skal lægge vægt på. Det kan være sjæl, charme eller ressourceforbrug,” siger Christoffer og fortsætter:

”Selvom vi primært arbejder med fredede og bevaringsværdige bygninger, har vi flere og flere private kunder der henvender sig fordi de gerne vil beholde deres gamle vinduer. Det kan for eksempel være nogle der har boet i huset i lang tid, og som ønsker at bevare de gamle vinduer fordi de er pænere end nye. Men vi ser også flere og flere yngre husejere der har truffet et bevidst valg om at renovere vinduerne ud fra bæredygtighedsovervejelser,” slutter Christoffer.

 

FAKTA: Kernetræ

Kernetræ er et begreb man ofte hører om når man taler om gamle vinduer og døre. Men hvad er kernetræ egentlig?

”Kernetræ er træ der er vokset langsomt og roligt og har fået lov til at blive gammelt inden det blev fældet. Det var der masser af for 100-150 år siden da disse vinduer blev lavet, mens det træ man bruger til vinduer i dag måske kun er 2-3 år gammelt når det bliver fældet. Det som for alvor gør forskellen, er antallet af årringe og hvor tæt de ligger. Mellem hver ring er der harpiks som er vandafvisende. Så jo flere årringe, desto mere vandafvisende er træet, og dermed er risikoen for at træet rådner mindre,” forklarer Christoffer, mens han på to stykker træ viser hvor stor forskel der er i antallet af årringe (kernetræet er til højre).

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Hvilket nyhedsbrev ønsker du at modtage?

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.