Stukkatør
”Vi har haft flere rigtig spændende opgaver. Dels har vi restaureret 14 relieffer af Thorvaldsen, så har vi afrenset den store Alexander-stuk i Spisestuen, og ikke mindst genskabt en stukbort i Pompejisalen,” fortæller stukkatørmester Peter Funder.
”Rundt om i hovedbygningen er der opsat i alt 14 relieffer af Thorvaldsen. Gennem tiden er de blevet malet over flere gange og har fået småskader, så dem har vi afrenset og repareret, så de igen står flotte. På Thorvaldsens Museum kan man stadig købe gipsafstøbninger af Thorvaldsens relieffer, og det er faktisk nogle, som vi producerer på værkstedet. Men det er selvfølgelig noget særligt at arbejde med reliefferne ude i huset, fordi de er så gamle, som de er. De er så at sige ’født sammen med huset’. Så selvom det selvfølgelig er en kopi af Thorvaldsens arbejde, er de originale i forhold til huset.
Derudover har vi stået for at genskabe en stukbort i Pompejisalen. Det er sket på baggrund af et gammelt foto – der fandtes ikke nogen tegninger. Så ud fra billedet har vi først beskrevet, hvordan de to stuk-ornamenter i dekorationen så ud, derefter tegnet dem, for så at modellere dem i ler. Og på baggrund af lerfigurerne har vi lavet de forme, som vi har brugt til at støbe henholdsvis 123 og 246 af hver slags. Alle stuk-ornamenterne er herefter sat op over gesimsen i Pompejisalen, så de udgør en sammenhængende stukbort. Det har været en skæg ting at lave,” slutter Peter Funder.
Besøg hjemmeside
Tømrer
”Vores første opgave var at være med til at starte byggepladsen op og sørge for at inddække og afskærme al den kunst og det interiør, som ikke er omfattet af renoveringsarbejdet,” fortæller tømrermester Kaare Nielsen.
”Vi har sådan set været med under hele projektet, og vi har blandt andet stået for renoveringen af trævinduerne i tagkonstruktionen i Vinterhaven. Vi har også fremstillet nye forsatsrammer til vinduerne, og fordi man har ønsket at bevare det oprindelige udtryk, er forsatsrammerne sat op inde i karmene i stedet for, som man plejer, uden på vindueskarmen.
Vi har restaureret alle dørene i bygningen, og udskiftet de døre, der skal fungere som branddøre. De har fået samme profil som de eksisterende døre, men vi har lavet nye indfatninger til de nye døre.
En anden spændende opgave var, at vi byggede tre bænke til Sydterrassen. De har en ret speciel form, fordi endestykket er formet som en slange. Der fandtes én gammel bænk, som vi har brugt som model for de nye, vi byggede.
Så har vi lavet espalier i haven og i Vinterhaven, sat nyt loft op i køkkenet i kælderetagen og i mellembygningen mellem Vinterhaven og Pompejisalen samt sat gelænder op på taget af Pompejisalen. Endelig har vi haft en del af gulvene på førstesalen i hovedbygningen oppe, nivelleret ud, og nogle steder udskiftet plankerne,” fortæller Kaare Nielsen.
Besøg hjemmeside
Smed
”Vi har lavet flere forskellige opgaver,” indleder smedemester Jesper Agertoft.
”Først og fremmest har vi renoveret stålkonstruktionen i Vinterhaven og i Pompejisalen. Vi har skiftet 80 store stålbjælker, som bærer hele tagkonstruktionen. Det særlige er, at de 80 bjælker er skjult i muren.
Derudover har vi renoveret alt det synlige stål, blandt andet de store stålbuer der holder glastaget i Pompejisalen. Stålet kommer fra samme producent i England som det stål, der er brugt til Victoria-drivhuset i Botanisk Have, som brygger Jacobsen også fik bygget. Renoveringen er sket på stedet, og vi har afrenset og blysaneret stålet og malet det. Alt det synlige stål er genbrugt, men der var et par enkelte steder, hvor stålet var blevet skørt, og så har vi skiftet det – det gør man sådan set efter samme princip, som når en tømrer laver en udlusning i en bjælke.
Og så har vi lavet en fantastisk masse ting i messing: lamper, hattehylder og skraldespande for eksempel. Vi lavede også en elevator og en bar med tilhørende møbler i messing,” fortæller Jesper Agertoft.
Besøg hjemmeside
Glarmester
”Vi har haft en virkelig spændende, men også udfordrende opgave med at udtage de cirka 2.200 glas i det buede glastag i Pompejisalen. Og, ikke mindst, har vi sat dem alle sammen op igen.
Ved nedtagningen blev alle glas nummereret, og de har været med hjemme på værkstedet, hvor de er blevet afrenset, vasket og sorteret. Vi fik fremstillet 700 nye glas til at erstatte eventuelt revnede eller ødelagte glas.
Ved genoplægningen blev alle glas limet fast, og noget af det, som var særligt udfordrende på de buede stykker, er det visuelle udtryk, fordi flugten på undersiden af glassene skal være lige (ca. 1.500 af de 2.200 glas er buede, red.). Først da glassene var lagt op og limet, blev den udvendige kitfals lagt på.
Glassene ligger uden på hinanden, ligesom tagsten, sådan at vandet kan løbe af. Men det er en drivhuskonstruktion, så det er jo ikke designet til at være tæt, og særligt på det buede stykke kan blæst og regn føre til, at der kommer vand ind. Derfor har vi lukket overløbene mellem glassene med en klar fuge.
Derudover har vi skiftet alt det gamle rå- og trådglas i Vinterhavens glastag ud med solafvisende energiruder. De nye solafvisende energiruder er sat op i et helt nyt aluminiumsystem, som vi har tilpasset til den underliggende konstruktion. I Vinterhaven er der også sat nye forsatsvinduer op. Her har tømreren specialfremstillet 40 vinduesrammer, så de passer til konstruktionen. Efterfølgende har vi opmålt rammerne og sat termoruder i. Lad os bare sige, at godt nok var alle rammerne firkantede, men det var ikke alle, der var 90 grader i hjørnerne,” fortæller glarmester Torben Snoer.
Besøg hjemmeside
Stenhugger
”Vores opgave på Carlsberg Akademi har været at levere en række granitbordplader til det nye køkken- og receptionsområde på 1. sal. De faste bordplader er lavet af færøsk basalt, som er en vulkansk stenart, mens bordpladerne til de runde og flytbare caféborde er lavet af Moseløkkegranit fra Bornholm,” fortæller stenhuggermester Stig Andersen.
Bonusinfo: De fire store Carlsberg-elefanter i Elefantporten på Ny Carlsberg Vej er også lavet af Moseløkkegranit fra Bornholm.
Besøg hjemmeside