Snedkeren der holder fri om fredagen

I 2022 indførte Louv Snedkeri fire dages arbejdsuge, og siden da har værkstedet holdt lukket hver fredag. Det har givet bedre mulighed
for, at medarbejderne kan restituere - og mere effektivt arbejde.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER28, november 2023 under temaet Sådan udvikler du din virksomhed

Brødrene Hans Christian og Jens Christian er fjerde generation i Louv Snedkeri der ligger i Kastrup. Hele vejen gennem deres opvækst har de set deres far knokle i virksomheden, og ofte er drengene faldet i søvn til lyden af skrivemaskinens klapren når faderen skrev tilbud hjemme i privaten om aftenen.

I dag har brødrene overtaget virksomheden, og de har valgt at tilrettelægge arbejdet på en anden måde end de tidligere generationer. Det betyder blandt andet at de indførte firedagesuge i 2022.

”Der blev talt om firedages arbejdsuge i medierne og politisk, og det ramte noget hos mig. Så efter at tanken havde bundfældet sig lidt, begyndte Jens Christian og jeg at tale om, om det var muligt her i vores virksomhed,” forklarer Hans Christian Louv.

Der er hovedsageligt to årsager til at tanken begyndte at tage form hos de to brødre.

”Vi har et fysisk hårdt arbejde, så det er vigtigt at restituere og passe på sig selv og hinanden fysisk. Dem vi har ansat, skal jo arbejde til de bliver over 70, og vi vil gerne være med til at sikre at de kan holde hele livet – og i øvrigt at de også har tid til andet end at arbejde,” forklarer Hans Christian, mens Jens Christian supplerer:

”Samtidig kunne vi se at vores fredage ikke var særlig effektive. Når man har værksted og kunder i Hovedstadsområdet, så går der utrolig meget tid med transport frem og tilbage. Og om fredagen, hvor arbejdstiden kun var fem timer, og hvor transporten måske tog 1,5-2 timer, så blev den effektive arbejdstid simpelthen for kort,” fortæller Jens Christian.

Mere frihed – og ansvar – i planlægningen

Når man taler om firedagesuge, er der grundlæggende to modeller. I den ene model fjerner man en arbejdsdag og det tilsvarende antal timer, mens man i den anden omfordeler de 37 timer på fire dage hvorved man får længere, men færre, arbejdsdage.

Det er den sidste model snedkeriet har indført.

”Vi har valgt at gøre det sådan at vi arbejder et par timer længere på de fire første dage i ugen. Så vi arbejder ikke mindre, men det betyder at vores medarbejdere kan blive hos en kunde og gøre tingene helt færdige på én gang, i stedet for at skulle pakke sammen og bruge transporttid på at køre hjem på værkstedet til kl. 15.30, for så at bruge tilsvarende lang transporttid næste morgen på at køre ud og arbejde den sidste time eller to,” forklarer Jens Christian.

De to brødre har valgt at inddrage medarbejderne i planlægningen af de enkelte opgaver, og erfaringen viser at når man giver medarbejderne medindflydelse, så tager de også mere ansvar.

”Det giver os langt mere frihed i planlægningen, og medarbejderne er selv med til at planlægge hvor længe en opgave skal tage. Ofte aftaler de selv med kunden hvornår de er hos kunden, og vi ser at de er meget bedre til at få afsluttet opgaverne. Samtidig giver det mere fleksibilitet for medarbejderne, så hvis de har behov for at møde lidt senere eller gå tidligere en dag, så er der mulighed for at passe det ind,” fortæller Jens Christian.

Tid på værkstedet er også arbejde

Hans Christian forklarer at en stor del af omstillingen handler om hvordan man som mester ser på tingene.

”Vi har gjort op med tankegangen om at det at medarbejderne er ude af huset, er lig med at de er ude og ’tjene penge’. Først og fremmest bruger de jo en masse tid på transport. Så det er bestemt ikke 1 til 1. Derudover har vi lagt om, så medarbejderne bruger mere tid på at gøre tingene klar her på værkstedet, i stedet for at de står ude hos kunden og laver arbejdet. Det sparer vi rigtig meget transport og spildtid på, og dermed er vi mere effektive i de timer vi arbejder,” forklarer Hans Christian og tilføjer:

”På vores værksted er der plads til at flere mand kan gå og arbejde samtidig, men tidligere har der måske kun været en eller to mand på værkstedet fordi de andre var ude og køre.”

Startede som frivillig ordning

Da Hans Christian og Jens Christian præsenterede idéen om en firedages arbejdsuge, blev det mødt med skepsis fra nogle medarbejderes side, mens andre sagde decideret ”Nej tak!” Derfor startede de med en frivillig ordning hvor man kun skulle arbejde hver femte fredag.

”Vi havde en medarbejder på seniorordning som allerede havde en aftale om at holde fri om fredagen. Så ordningen var jo ikke som sådan ukendt for kollegaerne,” fortæller Jens Christian.

Efter at ordningen med at arbejde hver femte fredag havde kørt et stykke tid, var der dog enighed om at det var lidt noget pjat at skulle møde ind den ene fredag. Og samtidig var medarbejdersammensætningen nu blevet ændret, så der kunne opnås enighed om at indgå en lokalaftale og indføre en firedagesuge.

”Den skepsis der var i starten, er væk nu. Det har selvfølgelig krævet noget tilvænning, også hos familien derhjemme, at man er senere hjemme på hverdage. Men de fleste af medarbejderne bor tæt på, så derfor har de ikke den store udfordring med transporttid til og fra arbejdet. Til gengæld har man så fri om fredagen og kan prioritere nogle andre ting dér,” siger Hans Christian og tilføjer:

”På den positive side kan vi helt konkret konstatere at der er mindre fravær. Og det virker som om medarbejderne er glade.”

Jens Christian og Hans Christian er også selv med i ordningen, og efter eget udsagn overholder de den 95 procent af tiden.

”Jeg prioriterer at jeg kan hente og bringe min datter om fredagen. Jeg har nogle gange en telefonsamtale og et møde, men det betyder så omvendt at jeg har mere ro til at koncentrere mig om det. Men ambitionen er at holde helt fri,” siger Jens Christian.

Hans Christian nikker samtykkende og fortæller at han forsøger at passe eventuelle møder ude i byen sammen med en gå- eller løbetur for at se noget nyt. Oftest kan disse ture passes ind med at han får set nogle venner eller familie som han før i tiden ikke lige havde et par timer til en fredag formiddag.

Har hele weekenden med kæresten

En af de medarbejdere der er glad for firedagesugen, er Magnus der lige har været til svendeprøve og nu er fastansat bygningssnedker.

”Det har krævet lidt tilvænning, men jeg synes at det fungerer supergodt. Tidligere brugte jeg lørdagen på at restituere efter en uges hårdt arbejde. Men nu har jeg fredagen til at restituere, så jeg har hele weekenden sammen med min kæreste,” fortæller Magnus og tilføjer:

”Jeg træner karate tre gange om ugen, så der er et par dage hvor jeg gerne vil gå til en bestemt tid. Men her går fleksibiliteten så også den anden vej.”

Ikke for alle

Spørger man de to snedkermestre om det har været svært at indføre en firedages arbejdsuge, så er svaret “Nej!”. Men omvendt har det heller ikke været nemt.

”Det handler meget om at alle parter har det rigtige mindset. Så det er bestemt ikke for alle, og det kræver at man stoler på hinanden, medarbejder og mester imellem. Men der er også mange praktiske ting, for eksempel omkring overenskomst og det administrative setup, som der ikke ligger klare skabeloner for hvordan man som arbejdsgiver skal håndtere. Det savner vi,” siger Hans Christian.

Tilsvarende er det jo heller ikke alle medarbejdere der kan eller vil indgå i en firedagesuge. Så er de to mestre ikke bange for at udelukke dygtige medarbejdere i fremtiden?

”Selvfølgelig kan man altid være bange for at udelukke en dygtig medarbejder fra at søge. Men i og med at vi ligger i Kastrup, udelukker vi jo i forvejen nogle dygtige folk fordi transporttiden vil være for lang. Vi rekrutterer helst lokalt, og vi har ikke haft problemer med at finde dygtige folk,” siger Hans Christian.

Drevet af kvalitet og arbejdsglæde

Selvom opgaverne i snedkeriet i dag udføres mere effektivt, er det ikke en højere bundlinje, der driver de to brødre.

”Vi er drevet af kvalitet og arbejdsglæde. For os er det vigtigt at vi har tid og ro til at levere den kvalitet som vi gerne vil være kendte for, og at vi har glade medarbejdere der kan holde til arbejdet i mange år. Men vi arbejder jo i princippet ikke mindre, bare mere effektivt.” slutter Jens Christian.

 

Brødrene Louvs gode råd til andre mestre, der overvejer om firedages arbejdsuge kunne være noget for dem

  • En firedagesuge er ikke for alle. Det er ikke virksomhedens størrelse der er afgørende, men at både medarbejdere og mester har det samme mindset.
  • Husk at du sælger projekter og færdige løsninger. Ikke timer.
  • Husk at en firedagesuge IKKE (behøver at være) er lig med, at man kun skal arbejde 30 timer.
  • Det må ikke kun handle om, at vi vil have mere fri. Det skal også handle om, at man får tid til at restituere. Både i krop og hoved.
  • Fokusér på det du får ud af det, i stedet for på det du måske går glip af.
  • Det gør i virkeligheden ikke så meget, at der ikke findes en skabelon, som man skal passe ind i. For alle virksomheder er forskellige og skal finde deres egen måde at arbejde på.

Tegn gratis abonnement på magasinet MESTER

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få MESTER direkte i postkassen fem gange årligt. Det er gratis at abonnere på MESTER, du skal blot skrive dit navn og adresse i formularen, så er MESTER på vej til dig.

Sammen med MESTER bliver du automatisk tilmeldt Håndværkerforeningens nyhedsbrev. Nyhedsbrevet sendes på mail. Vær opmærksom på, at Håndværkerforeningen benytter Mailchimp til at sende nyhedsbreve. Derfor deler vi dit navn og mailadresse med Mailchimp.