Håndlavede knive hitter

En kniv fås i mange kvaliteter, og skal man have en rigtig håndlavet kniv er der mange, der søger til H.W. Larsen. Her har de udviklet en særlig knivserie under navnet SENJEN. Det lyder måske japansk, og knivene bliver da også fremstillet i Japan og andre steder i Østen af de bedste knivmagere. Men faktisk er navnet en sammentrækning af to efternavne; Larsen og Jensen. Det er nemlig efternavnene på de to, der står bag idéen.

Japansk håndværk og dansk kvalitetssans

”Vi har gennem flere år set, at interessen for helt særligt udviklede knive har været støt stigende. Ikke kun blandt professionelle, men også hos private, der interesserer sig særligt for madlavning, og derfor gerne vil have deres helt egen knive. Sammen med min danske knivmager Benjamin Jensen har vi udviklet knivene i serien SENJEN. Vi ønskede at lave en serie i et helt nyt design, og med mulighed for, at kunderne selv kan bestemme detaljerne i deres kniv. Og det er blevet populært,” siger Bo Larsen, administrerende direktør i H.W. Larsen, der blev stiftet af hans farfar.

Det er både kvalitet og udseende det handler om, når kunderne vælger en helt særlig kniv. Grundlaget er selvfølgelig at stålet skal være i bedste kvalitet, og køber man SENJEN får man 63 lag i stålet.

Derudover er der skæftet, som man kan få specialdesignet og fremstillet lige som man ønsker. Der er kunder der vælger den sjældne træsort ibenholt, og der er andre der vælger kohorn.”I Japan findes de bedste knivmagere. Det er toppen af poppen, det de fremstiller derovre inden for knive. Vi har i mange år samarbejdet med en række dygtige mennesker, som sikrer, at vi får de bedste resultater med vores knive. Men det er ikke kun gjort med dygtige fremstillere. Vi har også en kvalitetsproces, hvor vi gennemgår alle de håndlavede knive, når de bliver leveret fra Japan. Er der det mindste galt, sender vi kniven retur,” siger Bo Larsen.

Sparer op til kniven

Med den interesse, der er for højkvalitetsknive, er der god grund til at sikre kunderne det bedste. Kundeskaren strækker sig fra de professionelle til private. Nogle af de private kunder har sparet op i flere år til den helt rigtige køkkenkniv, mange gange personificeret med et særligt skæfte eller en indgravering i stålet.

”De private kunder er en blandet skare. Der er alt fra folk, der har råd til det dyreste, til folk, der har sparet op i flere år, for at få råd til en ganske særlig kniv. Fælles for vores kunder er naturligvis, at de har et særligt forhold til madlavning, og ikke vil gå på kompromis med deres værktøj. Derfor giver de gerne fra 2.000 kr. og opefter for en håndlavet kniv, og det kan vi se at stadig flere gør,” siger Bo Larsen.

Kvalitet tager tid

Når man vil have den rigtige kvalitet, og selv vælge hvordan den skal se ud, skal man ofte væbne sig med tålmodighed. For håndlavede knive tager tid at lave.

”Alt efter hvordan man gerne vil have sin kniv, kan man godt skulle vente i måske seks måneder før den er klar til levering. Det havde vi ikke lige regnet med, at kunderne ville vente på, men det kan vi konstatere, at de gerne vil. Den kniv der har taget længst tid at få leveret tog ni måneder, men den skulle også have et skæfte af ibenholttræ, og det er svært at skaffe ibenholt, da det er en træsort, som fremstilles specielt for at man må bruge den til for eksempel knive,” siger Bo Larsen.

Håndlavede knive til flere generationer

De, der vælger håndlavede knive i bedste kvalitet, får at stykke værktøj, der holder i årevis. Man får en kniv for livet og ofte mere til.

”Knive kan holde i flere generationer, når de er i den bedste kvalitet. Men det kræver, at man passer godt på sin kniv. En god kniv i det bedste stål kan slibes igen og igen, og man kan slibe den om, hvis man har brug for det. Har du en brødkniv, der er fremstillet til en højrehåndede, men er du venstrehåndet, kan den blive slebet om, så du får det rigtige skær. Og så husk at en kniv aldrig må komme i opvaskemaskinen. Det burde være ulovligt,” siger Bo Larsen med skarp tone.

Tekst: Peter Djurup