Mit yndlingsværktøj: Stukkatørspartel

Henrik Nygaard Svensson har fundet værktøjskassen frem, men hans yndlingsværktøj ligger faktisk slet ikke der. Det ligger i stedet trygt og godt i bukselommen, lige ved hånden.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER15, april 2021 under temaet Mit yndlingsværkstøj

Henrik har to stykker yndlingsværktøj: en stor stukkatørspartel og en lille stukkatørspartel.

En stukkatørspartel bruger man blandt andet til at sætte gesimser op med, fjerne det overskydende gips, glatte samlinger og modellere gipsen. Efterhånden som spartlen bliver brugt, bliver den mere elastisk i metallet. Det gør, at stukkatøren kan glatte gipsen og trække den ud i det rigtige lag, så man får den flotte overflade.

Da Henrik var lærling, ville han helst arbejde med den lille spartel, fordi han følte, at han bedre kunne styre den. Men med alderen og håndelaget foretrækker han nu den store spartel.

Det helt særlige ved Henriks lille stukkatørspartel er, at den er fra starten af 1900-tallet. Det var Henriks oldefar (som grundlagde virksomheden i 1929), der købte spartlen. Fra oldefar gik den i arv til Henriks morfar og derfra videre til Henrik, som i dag er 4. generation i virksomheden. Spartlen er lavet i Italien af en familievirksomhed, der findes endnu. Efter Henriks mening laver familien de bedste stukkatørspartler i verden, men man kan ikke bare bestille deres værktøj på nettet. Det skal købes på stedet.

”Hvis jeg bliver i tvivl om, jeg har tabt min spartel eller lagt den på hylden, så sover jeg ikke så godt.”

Henrik Nygaard Svensson