Når man besøger Bente Klarlund på hendes forskningscenter på Rigshospitalet, er det med en vis nervøsitet, når man som denne skribent ikke er i super form. Turen ad trappen til forskningscentret på 4. sal er et ”must”. Det står tydeligt på diverse plakater, når man går ind ad døren. Så efter en cykeltur og trapperne, forsøger jeg at skjule, at min puls er lidt højt oppe, da Bente Klarlund selv kommer og åbner døren til TrygFondens Center for Aktiv Sundhed. Smilende og klar til at fortælle historien om, hvordan typografdatteren fra Frelsens Hær blev læge, forsker og hele Danmarks sundhedsekspert.
Formidling på baggrund af evidens
Mange kender Bente Klarlund som en formidabel formidler af sundhedsbudskaberne: dyrk motion, spis sundt, hold op med at ryge etc. Hun står også bag de såkaldte KRAM-faktorer, der netop omfatter Kost, Rygning, Alkohol og Motion, som alle 98 kommuner tog til sig og skrev deres egen KRAM-politik ud fra. Rådene og idéen blev ”født” i Det Nationale Råd for Folkesundhed, med Lars Løkke Rasmussen som indenrigs- og sundhedsminister og Bente Klarlund som formand. Det er et godt eksempel på, at det, der bliver formidlet, også kan blive en del af samfundspolitikken. For det er dér, der for alvor kan gøres en forskel, ifølge Bente Klarlund.
”Formidlingen er for mig at være i samfundet. Det er ikke kun vigtigt at skrive klummer i Politiken og svare på brevkassespørgsmål, som jeg har gjort i mange år. Den anden del af mit formidlingsarbejde er at sidde med i relevante kommissioner og blive inviteret til udvalg, der skal give input til sundhedspolitikken både på landsplan og i kommunalt regi. Det man formidler, bliver på den måde en del af politikken, og dermed er der mulighed for at ændre på noget samfundsmæssigt, og på den måde få indflydelse på alle borgeres sundhed,” siger Bente Klarlund, der gennem tiden har bidraget til flere siddende regeringers indsats på sundhedsområdet.
Uanset om det er som deltager i udvalg og kommissioner eller som aktivt deltagende i medierne, er udgangspunktet for Bente Klarlund altid forskningsarbejdet.
”Alt hvad der formidles, hænger sammen med det arbejde og de resultater, vi har i forskningscentret eller i anden forskning på sundhedsområdet. Det er min eksistensberettigelse i formidlingsbranchen, at der er evidens for det, vi formidler. Hvis der skal være mening i det, jeg gør, skal jeg skille skidt fra kanel. Det betyder ikke, at jeg ikke kan krydre mine budskaber med noget, der er sund fornuft. Men jeg vil hellere udbasunere noget, der holder, frem for at gå efter en skarp nyhedsvinkel. I alt hvad vi kommunikerer herfra, tager vi udgangspunkt i et væsentlighedskriterium. Det skal holde forskningsmæssigt og være væsentligt i samfundet, før vi går ud med noget,” siger Bente Klarlund.
Opvokset i missionen
Bente Klarlunds vej til medicinstudiet og forskningen begynder et helt andet sted. Hun er vokset op i Frelsens Hær, hvor hendes forældre var såkaldte soldater, hvilket vil sige, at de var frivillige i ”hæren”. Ved siden af var faren typograf og moren kontorassistent. Bentes bedsteforældre var begge ansatte officerer i Frelsens Hær, og dermed blev hun tredje generation i det, der for mange er ”dem, der synger på gaden til jul”.
Men Frelsens Hær er meget andet end det. De udfører socialt arbejde og hjælper dem, der har det svært i samfundet. Og det var en del af Bente Klarlunds barn- og ungdom, hvor hun deltog i arbejdet med at hjælpe socialt udsatte på Nørrebro og Vesterbro.
”Vi blev taget med i det sociale arbejde som børn og unge. Jeg havde det svært med det guddommelige, men godt med fællesskabet. Der var meget narko på Nørrebro og Vesterbro dengang og derfor mange, der havde brug for hjælp. Vi brugte blandt andet musik til at lave sjov med børnene, og som 14-årig havde jeg allerede stået foran en kæmpe kantine eller i Odd Fellow Palæet og sunget for 1500 mennesker. Det var med til at lære mig at stå frem foran andre mennesker og være på,” siger Bente Klarlund, der også takker sin dansklærer for at have lært hende, hvordan man står frem:
”Jeg havde en god dansklærer, der lærte mig, hvordan man skulle gå ind i et lokale, indtage lokalet og vente med at sige noget, til alles opmærksomhed var rettet mod en. Begge dele har jeg haft glæde af i mit virke, hvor jeg blandt andet holder mange foredrag,” siger Bente Klarlund.
Hun var aktiv i Frelsens Hær, helt frem til da hun var i slutningen af 20’erne, og var blandt andet gademissionær og med til at oprette et værested for narkomaner på Nørrebro, da hun var 17 år. Selv om hun er ude af organisationen i dag, er der ingen tvivl om, at arbejdet med de udsatte borgere satte sig spor i hende, og at hun har taget det med sig i sit virke med sundhedsforskning og ikke mindst -formidling.
”Jeg har i mange år lagt nogen afstand til Frelsens Hær, men jeg er i dag glad for, at jeg er rundet af miljøet. Og jeg kan godt selv blive lidt missionsk i mit arbejde med at udbrede budskabet om det sunde liv,” siger Bente Klarlund.