8. klasse på toppen af byen

50 elever fra Nyboder Skole har været til Åben Byggeplads i Moltkes Palæ, hvor Håndværkerforeningen er ved at skifte tag og renovere facade. Eleverne hørte om hvordan man planlægger og styrer et byggeprojekt, og så mødte de nogle af de håndværkere, der arbejder på byggepladsen.

Denne artikel blev bragt i MESTER01, oktober 2018.

Når man står på stilladset i tredje sals højde er der langt ned. Et par af eleverne fra 8. klasse på Nyboder Skole fik da også akut højdeskræk, mens de stod på stilladset ved Moltkes Palæ.

Men højder er noget man må vende sig til, hvis man vil være tømrer, murer, elektriker eller VVS-installatør. Ihvertfald hvis man har lyst til at arbejde på et så stort og spændende projekt, som ombygningen af Moltkes Palæ er.

En uddannelse med fremtid

Dagens besøg er et led i Håndværkerforeningens arbejde med at sætte fokus på erhvervsuddannelserne.

I dag er de unges uddannelsesvalg nemlig ofte påvirket af fordomme, og det ønsker Håndværkerforeningen at gøre op med – blandt andet ved at vise eleverne, at det ikke er det nemme valg, at tage en erhvervsuddannelse. Tværtimod kræver det både mod, beslutsomhed og høj faglighed.

Vi vil gerne give eleverne en oplevelse ud over det sædvanlige, og give dem inspiration til det kommende uddannelsesvalg
– Christoffer Susé adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Samtidig vil Håndværkerforeningen også gerne sætte fokus på de mange muligheder en erhvervsuddannelse giver den enkelte. Mange fag har praktikpladsgaranti, der er høj jobsikkerhed efter uddannelsen, ligesom der også er rigtig gode muligheder for at læse videre eller rejse og arbejde i udlandet.

Derfor er en erhvervsuddannelse en rigtig god mulighed efter skolen. Hvis ikke allerede efter 9. klasse, så måske efter 10. klasse, HF eller gymnasiet.

Stort projekt

Eleverne havde på forhånd talt om, hvordan planlægger et stort byggeprojekt, og under selve besøget mødte de ingeniør og rådgiver Rune Andersen, der fortalte om den lange vej fra idé til færdigt byggeprojekt.

Rune fortalte blandt andet, at planlægning og projekteringsarbejdet på Moltkes Palæ havde taget næsten et år, før den første håndværker satte fod på byggepladsen, og direktør Christoffer Susé kunne supplere med, at 120 mennesker havde været involveret i den del af projektet.

Til sammenligning er arbejdet på byggeprojektet berammet til at tage ca. syv måneder.

Faglig stolthed på stilladset

I forbindelse med besøget fik eleverne også en rundtur på byggepladsen og stilladset – i tredje sals højde.

Her mødte de – ud over håndværkerforeningens bygningschef – en tømrer, murer og VVS-installatør, der alle fortalte passioneret om deres arbejde på byggepladsen.

Alle tre håndværkere lagde stor vægt på, at man med en erhvervsuddannelse efter folkeskolen får et rigtigt godt fundament for fremtiden, hvad enten man vil arbejde som faglært eller læse videre. Desuden er der jo den vigtige pointe, at man faktisk får løn under sin uddannelse.

Begejstring smitter

Efter besøget var bygningschef Peter Eeg tilfreds med dagens arrangement.

Jeg er naturligvis fagligt belastet, men jeg er virkelig glad og stolt af, at gå på arbejde hver dag og se, hvordan byggeprojektet udvikler sig. Og jeg tror, at eleverne kunne mærke den begejstring og faglige stolthed, som alle de involverede har for deres arbejde. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at sådan et besøg er den helt rigtige måde at fange eleverne interesse på. Jeg kan kun opfordre andre til at gøre noget lignende
– Peter Eeg, bygningschef i Håndværkerforeningen København.


Med en erhvervs-
uddannelse kan du...

  • arbejde som faglært
  • uddanne dig videre
  • rejse og arbejde i udlandet
  • blive selvstændig iværksætter

Med en erhvervsuddannelse
kan du finde din drøm

Med en erhvervsuddannelse lærer du et fag, og bliver klædt på til arbejdsmarkedet. Det kræver mod, beslutsomhed og vilje, men som du kan læse her, kan det føre mange steder hen i livet.
Læs mere