Når Danmark om tre år skal være vært for EuroSkills, skal det være de bedste nogensinde. Det er målet for Henrik Kjeldsen som direktør for EuroSkills 2025 I/S, der står for planlægning og afvikling af det store arrangement, som skal afholdes i Herning i september 2025.
Da arbejdet startede i foråret, var det dog under anderledes beskedne forhold.
”Da jeg begyndte i jobbet, var her ingenting. Jeg sad bogstaveligt talt i vindueskarmen og arbejdede, indtil jeg fik mit skrivebord 14 dage senere,” fortæller Henrik Kjeldsen.
”Jeg kommer fra et rigtigt godt job som direktør i Herning Kommune, der har 7.000 ansatte i sine forvaltninger og en lang række afdelinger med specialister. Så det var da noget af en omvæltning selv at skulle sidde med alt fra HR-opgaver og IT til kommunikation og økonomi. Men da jeg hørte om projektet her, tænkte jeg med det samme, at der står Henrik over det hele, på den udfordring det er at planlægge og afvikle EuroSkills 2025,” fortæller Henrik Kjeldsen.
De første uger brugte Henrik Kjeldsen til at skrive den forretningsstrategi og visionsplan, som de næste tre års arbejde skal bygges på. De gule post-it-lapper, som Henrik brugte til at organisere sine tanker, hænger stadig på kontordøren, og der bliver de hængende, for at minde ham om hvor det hele startede.
Organisationen består nu af fem medarbejdere, men frem mod 2025 skal det vokse til ca. 20 ansatte. Der kommer også op mod 400 frivillige, som skal hjælpe med alt fra praktisk afvikling til information og servicering af de mange deltagere og besøgende. Derudover kommer en lang række fagpersoner og eksperter, som skal være med til at forberede og afvikle konkurrencerne.
Vil lave et mesterskab, der gør en forskel
”Vores mål er først og fremmest at lave et EuroSkills, som gør en forskel. Det betyder, at vi gerne vil inspirere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, ved at vise dem de mange fede muligheder, der er inden for erhvervsuddannelserne. I dag er der alt for mange, som automatisk vælger gymnasiet, fordi de reelt ikke ved, hvad der ellers findes derude. De vælger erhvervsuddannelserne fra, uden at de egentlig ved, hvad det er, de vælger fra. Derfor er vores tilgang, at de unge skal træffe deres uddannelsesvalg på et oplyst grundlag,” fortæller Henrik Kjeldsen.
’Et oplyst grundlag’ handler ifølge Henrik blandt andet om, at de unge skal have langt bedre mulighed for at prøve forskellige uddannelser og fag i løbet af deres folkeskoletid.
”EuroSkills begrænser sig ikke bare til de 4 konkurrencedage i 2025. Vi vil også bruge hele vores platform til at komme ud i folkeskolerne og vise fagene frem, så de unge selv kan prøve, røre og føle. Vi vil gerne inspirere og skabe fascination. For eksempel ved at de unge kan møde en af Europas bedste håndværkere, eller at de selv oplever, at det ikke er ’bare lige’ at udføre et håndværk,” fortæller Henrik Kjeldsen.
Træner som elitesportsfolk
Et andet vigtigt element i EuroSkills-strategien handler om at fremhæve den dedikation og det benhårde arbejde, som det kræver at blive en af Danmarks og Europas bedste inden for sit håndværk.
”Det her er bestemt ikke noget, du kommer sovende til. Mange af vores deltagere træner 10-15 timer om ugen. Og det foregår vel at mærke, efter at de har fri fra deres almindelige arbejde eller i weekenderne. De bliver trænet i søvn og kost, og hvordan de arbejder bedst under pres. Det er ikke nok at være fagligt dygtig, du skal også være dedikeret og arbejde benhårdt. Det er præcis ligesom elitesportsfolk, og fordi de er så dedikerede, er det en kæmpe oplevelse at se dem være i konkurrence,” siger Henrik Kjeldsen.
Men de flere end 80.000 besøgende, som forventes at deltage ved EuroSkills i Herning, skal ikke bare nøjes med at kigge på konkurrencerne. De skal også selv have mulighed for at gøre deltagerne kunsten efter.
”Vi vil gerne aktivere de besøgende, så ved mindst 25 fag skal man kunne prøve det samme som konkurrencedeltagerne. Nogle vil måske tænke, hvor svært kan flisemurerens arbejde være? Så siger vi: ”Vær så god selv at prøve!”. Så opdager man, at det faktisk slet ikke er så nemt, som det ser ud. Og i øvrigt er det de laver i konkurrencen, jo langt fra bare at sætte nogle hvide fliser op i rækker. Det er de rene kunstværker,” siger Henrik Kjeldsen.
Rollemodeller
På baggrund af deres dygtighed og dedikation ’tjener deltagerne som eksempel, der efterlignes af andre’. Eller med andre ord: De er rollemodeller.
Og derfor skal deltagerne ud i landet og møde folkeskoleelever og andre unge, som står over for et uddannelsesvalg.
”Ligesom når Viktor Axelsen tager rundt til badmintonklubber og træner med U9-spillere, så vil vi gerne sende vores deltagere ud til for eksempel folkeskoler. De er rollemodeller, og de skal ud og vise deres fag og håndværk frem og fortælle deres personlige historie om, hvordan de er blevet en af Europas dygtigste håndværkere. På den måde kan de forhåbentlig inspirere andre til at tænke: ’Det vil jeg også!’,” siger Henrik Kjeldsen.