Fra blankt papir til verdensbegivenhed

Målet er klart, og ambitionerne er tårnhøje: Danmark skal skabe de bedste europamesterskaber – EuroSkills – nogensinde. Det er udgangspunktet for den opgave, som Henrik Kjeldsen startede på, da han 1. april 2022 trådte ind ad døren som direktør for den nyetablerede organisation, EuroSkills 2025 I/S.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: EuroSkills / Skillsdenmark

Denne artikel blev bragt i MESTER23, november 2022.

Direktør Henrik Kjeldsen

Når Danmark om tre år skal være vært for EuroSkills, skal det være de bedste nogensinde. Det er målet for Henrik Kjeldsen som direktør for EuroSkills 2025 I/S, der står for planlægning og afvikling af det store arrangement, som skal afholdes i Herning i september 2025.

Da arbejdet startede i foråret, var det dog under anderledes beskedne forhold.

”Da jeg begyndte i jobbet, var her ingenting. Jeg sad bogstaveligt talt i vindueskarmen og arbejdede, indtil jeg fik mit skrivebord 14 dage senere,” fortæller Henrik Kjeldsen.

”Jeg kommer fra et rigtigt godt job som direktør i Herning Kommune, der har 7.000 ansatte i sine forvaltninger og en lang række afdelinger med specialister. Så det var da noget af en omvæltning selv at skulle sidde med alt fra HR-opgaver og IT til kommunikation og økonomi. Men da jeg hørte om projektet her, tænkte jeg med det samme, at der står Henrik over det hele, på den udfordring det er at planlægge og afvikle EuroSkills 2025,” fortæller Henrik Kjeldsen.

De første uger brugte Henrik Kjeldsen til at skrive den forretningsstrategi og visionsplan, som de næste tre års arbejde skal bygges på. De gule post-it-lapper, som Henrik brugte til at organisere sine tanker, hænger stadig på kontordøren, og der bliver de hængende, for at minde ham om hvor det hele startede.

Organisationen består nu af fem medarbejdere, men frem mod 2025 skal det vokse til ca. 20 ansatte. Der kommer også op mod 400 frivillige, som skal hjælpe med alt fra praktisk afvikling til information og servicering af de mange deltagere og besøgende. Derudover kommer en lang række fagpersoner og eksperter, som skal være med til at forberede og afvikle konkurrencerne.

Vil lave et mesterskab, der gør en forskel

”Vores mål er først og fremmest at lave et EuroSkills, som gør en forskel. Det betyder, at vi gerne vil inspirere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, ved at vise dem de mange fede muligheder, der er inden for erhvervsuddannelserne. I dag er der alt for mange, som automatisk vælger gymnasiet, fordi de reelt ikke ved, hvad der ellers findes derude. De vælger erhvervsuddannelserne fra, uden at de egentlig ved, hvad det er, de vælger fra. Derfor er vores tilgang, at de unge skal træffe deres uddannelsesvalg på et oplyst grundlag,” fortæller Henrik Kjeldsen.

’Et oplyst grundlag’ handler ifølge Henrik blandt andet om, at de unge skal have langt bedre mulighed for at prøve forskellige uddannelser og fag i løbet af deres folkeskoletid.

”EuroSkills begrænser sig ikke bare til de 4 konkurrencedage i 2025. Vi vil også bruge hele vores platform til at komme ud i folkeskolerne og vise fagene frem, så de unge selv kan prøve, røre og føle. Vi vil gerne inspirere og skabe fascination. For eksempel ved at de unge kan møde en af Europas bedste håndværkere, eller at de selv oplever, at det ikke er ’bare lige’ at udføre et håndværk,” fortæller Henrik Kjeldsen.

Træner som elitesportsfolk

Et andet vigtigt element i EuroSkills-strategien handler om at fremhæve den dedikation og det benhårde arbejde, som det kræver at blive en af Danmarks og Europas bedste inden for sit håndværk.

”Det her er bestemt ikke noget, du kommer sovende til. Mange af vores deltagere træner 10-15 timer om ugen. Og det foregår vel at mærke, efter at de har fri fra deres almindelige arbejde eller i weekenderne. De bliver trænet i søvn og kost, og hvordan de arbejder bedst under pres. Det er ikke nok at være fagligt dygtig, du skal også være dedikeret og arbejde benhårdt. Det er præcis ligesom elitesportsfolk, og fordi de er så dedikerede, er det en kæmpe oplevelse at se dem være i konkurrence,” siger Henrik Kjeldsen.

Men de flere end 80.000 besøgende, som forventes at deltage ved EuroSkills i Herning, skal ikke bare nøjes med at kigge på konkurrencerne. De skal også selv have mulighed for at gøre deltagerne kunsten efter.

”Vi vil gerne aktivere de besøgende, så ved mindst 25 fag skal man kunne prøve det samme som konkurrencedeltagerne. Nogle vil måske tænke, hvor svært kan flisemurerens arbejde være? Så siger vi: ”Vær så god selv at prøve!”. Så opdager man, at det faktisk slet ikke er så nemt, som det ser ud. Og i øvrigt er det de laver i konkurrencen, jo langt fra bare at sætte nogle hvide fliser op i rækker. Det er de rene kunstværker,” siger Henrik Kjeldsen.

Rollemodeller

På baggrund af deres dygtighed og dedikation ’tjener deltagerne som eksempel, der efterlignes af andre’. Eller med andre ord: De er rollemodeller.

Og derfor skal deltagerne ud i landet og møde folkeskoleelever og andre unge, som står over for et uddannelsesvalg.

”Ligesom når Viktor Axelsen tager rundt til badmintonklubber og træner med U9-spillere, så vil vi gerne sende vores deltagere ud til for eksempel folkeskoler. De er rollemodeller, og de skal ud og vise deres fag og håndværk frem og fortælle deres personlige historie om, hvordan de er blevet en af Europas dygtigste håndværkere. På den måde kan de forhåbentlig inspirere andre til at tænke: ’Det vil jeg også!’,” siger Henrik Kjeldsen.

 

Fokus på dansk håndværk og grøn omstilling

Det er ikke kun inden for landets grænser, at EuroSkills 2025 vil gøre en forskel. Et event af den type og størrelse skal også fungere som et udstillingsvindue til resten af Europa af, hvad danske virksomheder og faglærte håndværkere kan inden for grøn omstilling.

”Danmark er et grønt foregangsland, og vi vil selvfølgelig gerne inspirere de andre lande, der deltager, til at gå endnu videre med deres arbejde med grøn omstilling. Det vil vi for eksempel gøre ved at sætte fokus på den historiske udvikling, der har været inden for fagene. For eksempel i forhold til valg af materialer, uddannelsesmetoder, arbejdsmiljø og ikke mindst ressourceforbrug,” fortæller Henrik Kjeldsen og giver et eksempel:

“Da WorldSkills i autolakering blev afviklet her i Danmark i oktober, var det blandt andet, fordi erhvervsskolen College360 i Silkeborg med sine moderne faciliteter, undervisningsform og behandling af kemi mv. er banebrydende, når det gælder at reducere klimaaftrykket i autolakererbranchen. Jeg har fået fortalt, at bilfabrikkerne i dag kan male en VW Up med brug af kun 900 gram farve. Jeg tror, at vi er mange, der tænker: ”Wauw! Hvordan pokker kan det lade sig gøre?”. Svaret er, at det kræver en enorm faglig viden, udvikling af metoder og materialer og – selvfølgelig – dygtighed. Den fortælling, om bæredygtighed og grøn omstilling i håndværksfagene, bliver en vigtig del af EuroSkills 2025,” fortæller Henrik Kjeldsen.

Faglærte har en nøglerolle i den grønne omstilling

I det hele taget spiller håndværkere en nøglerolle, når vi taler om grøn omstilling. For uden faglærte bliver der ikke sat nogen vindmøller op, eller sparet mange ressourcer i vores produktionsvirksomheder.

Derfor er det en bunden opgave, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. I den sammenhæng er det ifølge Henrik Kjeldsen vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om, at man kan få et spændende arbejde og et godt liv som faglært. Det vil EuroSkills også sætte fokus på.

“Undersøgelser viser, at faglærte er langt mere usikre på, om den grønne omstilling vil have en positiv påvirkning på deres jobmuligheder, end for eksempel akademikerne er. Men virkeligheden er helt omvendt. Realiteten er, at vi mest af alt får brug for massevis af håndværkere og faglærte til at realisere den grønne omstilling, og det skal vi have sat fokus på.” siger Henrik Kjeldsen.

Vil gerne lade sig inspirere

Når det kommer til den praktiske afvikling af arrangementet, så er der naturligvis en række retningslinjer, som er udstukket af den internationale Skills-organisation. Men som arrangør har Danmark stor mulighed for selv at præge arrangementet. Ud over de mange tanker, som Henrik Kjeldsen allerede har gjort sig, så er han ikke bleg for at lade sig inspirere af andre.

”Der er 2 x DM i Skills og 1 x EuroSkills i Gdansk i Polen, inden vores arrangement i 2025. Så der vil vi tage af sted og samle viden og inspiration. Jeg vil sende mine medarbejdere rundt, så de kan kigge med deres forskellige ’faglige briller’. Hvor virker kommunikation? Hvad får publikum til at blive stående, hvad aktiverer dem, og hvornår keder de sig og går videre? Målet er at finde ud af, om der er noget, vi kan kopiere 1:1, om der er noget, vi måske kan bruge, hvis vi gør det bedre, og hvad der skal skrottes. Al den viden vil vi bruge, når vi for alvor begynder planlægningen af vores mesterskab,” fortæller Henrik Kjeldsen.

Henrik fortæller videre, at han, da han var ansat i Herning Kommune, var med til planlægningen af mange store arrangementer i MCH Messecenter Herning. Én af de ting han tager med herfra, er at arbejde med, hvad der gør et stort arrangement ’truly memorable’.

”Vi kommer til at arbejde meget bevidst med, hvad det er for 2 eller 3 ting, der gør, at EuroSkills 2025 i Herning for alvor vil blive husket,” fortæller Henrik Kjeldsen.

Samarbejde skal sikre sejr

I forhold til afviklingen af mesterskaberne har Henrik to ting, som han særligt ser frem til.

”Først og fremmest ser jeg frem til at holde åbningstalen den 10. september 2025 i Herning, som også bliver startskuddet til en række travle dage med masser af adrenalin. Og så ser jeg frem til, at vi står bagefter og kan se, at alt lykkedes og forhåbentligt glæde os over, at både fagene, politikere, virksomheder samt institutioner og faglige organisationer har taget ejerskab på mesterskaberne. Det er deres involvering, der skal sikre de fremtidige resultater for at skaffe flere kvalificerede faglærte, så Danmark kan lykkes med at realisere de politiske visioner om den grønne omstilling. Hvis det lykkes for os, skal alle gerne føle, at det var deres fest,” slutter Henrik Kjeldsen.

Men før Henrik kan invitere sine medarbejdere på sejrschampagne, venter der altså tre års hårdt og spændende arbejde.