Håndværk og fællesskab på kollegiet

Byg dine egne møbler og reparer din cykel eller lav mad i fælleskøkkenet. Det er blot nogle af de muligheder, der er på The Mark, et nyt kollegium i Brøndby. Målet med The Mark er, at beboerne skal lære at bruge deres hænder til at lave håndværk, også selv om de ikke er i håndværkslære.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Per Morten Abrahamsen

Denne artikel blev bragt i MESTER17, september 2021.Udefra ligner The Mark en helt almindelig industribygning i Brøndby. Men når man kommer ind, åbner der sig en verden. Du træder direkte ind i det store lyse fællesrum, med møbler lavet specielt til stedet af genbrugstræ og metal. De store blankpolerede træborde står på rækker med de industrielt udseende metalstole. Det hele lavet af Rasmus Gjesing, der er en af idémagerne på møbler og fællesområde på The Mark, der ligger lige op ad skoven, og med Politiskolen som nabo.

Her møder MESTER – ud over Rasmus Gjesing – Iben Marburger Juul og Malene Buhl-Andersen sammen med de to såkaldte community managers på stedet, Sofie Rossing og Thor Pontoppidan og ikke mindst Patrick Kulpa, der er ansvarlig for værkstederne, og er ham, som hjælper beboerne i gang med håndværket.

Højskolefølelse og håndværk

”Vi vil gerne bygge studieboliger med fokus på, at mennesker ikke skal være ensomme. Samtidig har vi villet skabe nogle rammer, hvor de unge kan lære at klare sig selv på flere måder,” siger Iben Marburger Juul, der er partner i virksomheden Squaremeter, der blandt andet står bag studieboligerne i Brøndby.

”Vi vil gerne lave stedet her lidt højskoleagtigt. Her kan man bo, både når man studerer, men også i sit sabbatår. Her kan man lære forskellige håndværk enten på vores metalværksted, træværksted, kreaværksted eller cykelværksted. Vi har planer om at lave et kursusforløb, hvor beboerne kan deltage og blive inspireret til selv at skabe ting med deres hænder. Derfor har vi ansat Patrick, der er manden, som kan hjælpe og inspirere beboerne,” siger Iben Marburger Juul, der selv oprindeligt er uddannet kok, og har mange års erfaring fra hotel- og restaurationsbranchen.

Gør-det-selv

Der er to slags værelser på The Mark, men fælles for alle er det, at beboerne gerne selv skal bygge nogle af de møbler, de skal bruge. Og når der skal hænges hylder eller andet op, er det også i gang med bore- og skruemaskine.

Det er selvsagt ikke alle, der har prøvet det før. Men her kommer Patrick til hjælp. Dog skal man ikke bare regne med, at han sætter hylderne op.

”Jeg har lige hjulpet to nye beboere, der aldrig havde haft en boremaskine i hånden før. Først troede de, at jeg ville gøre det for dem, men i stedet viste jeg, hvordan de bruger værktøjet og får målt op til, hvor hylderne skal hænge. Og så kunne de selv. Nu har de lært det, til næste gang de får brug for det, og det er hele meningen med det, at man selv skal lære at gøre tingene. Hvis ens cykel er punkteret, kan man komme ned på cykelværkstedet og lappe den selv, og har man ikke prøvet det før, viser jeg hvordan,” siger Patrick.

Målet for ham er, at alle skal kunne klare sig selv, og meget gerne få deres egen værktøjskasse, som de kan tage med sig videre ud i livet, når de flytter fra The Mark. Derfor får alle et fem-timers introkursus, når de flytter ind.

”Når man flytter på kollegium, er det typisk første gang man flytter hjemmefra. Og så er der typisk mange ting, man ikke har prøvet før. Men her kan man lære at bygge sine egne møbler og gøre mange ting, så man kan klare sig selv i fremtiden, og det er et vigtigt element for os at give de unge med sig,” siger Iben Marburger Juul.

 

Invitation til samarbejde

The Mark vil gerne holde workshops for beboerne, hvor håndværkere kommer udefra og hjælper med at svejse, save eller hamre, når der skal bygges eller repareres møbler. Det kan også være kokke, der kommer og laver mad med de unge.

”Vi har allerede dialog med flere professionelle håndværkere og andre, der gerne vil komme herud. Vi har en drøm om, at vi måske kan få pensionerede håndværksmestre inden for alle håndværksfag til at holde en workshop for vores beboere,” siger Iben Marburger Juul som en åben invitation til håndværksmestre med tid og overskud til at lære fra sig.

Foreløbig har der været en bagermester ude og fortælle om at bage med surdej, og donere surdej til beboerne, og andre har allerede vist interesse for at samarbejde med det anderledes kollegie, og dets beboere.

Åbent for alle

The Mark er for alle unge, der er interesseret i et sted, som ikke bare er en kollegiebolig, men derimod et fællesskab eller nærmest en familie, hvor man kommer hinanden ved og laver fælles aktiviteter. Uanset om man er i gang med en håndværksuddannelse, en universitetsuddannelse eller noget helt andet, er man velkommen. De to community managers Sofie og Thor er dem, der tager imod beboerne, viser dem til rette, og hjælper med at stable arrangementer på benene.

”Vi har lige nu både en møbelsnedker, en elektriker, en kok, flere fra Politiskolen, CBS og KU boende, og der er plads til mange flere. Som community managers sørger vi for at alle føler sig velkomne, og ikke sidder alene på deres værelser, men kommer ud og er med i fællesskabet,” siger Sofie, der har det daglige ansvar for beboerne i Brøndby, mens Thor primært er på Squaremeters andet kollegium på Finsensvej på Frederiksberg.

Lige nu bor der 87 på det anderledes kollegium i Brøndby, men der er plads til 494, så hvis du kender en studerende, der mangler et sted at bo, og har lyst til fællesskab og til at lære håndværkerskills, så kig på The Mark.

Beboerne er klar til at bruge deres hænder

I det store fælleslokale sidder et par stykker og studerer inden den sidste eksamen. Men Terry Berthou, som er 20 år, er i fuld gang med at strikke, mens hun hænger ud med vennerne.

”Jeg valgte at bo her, fordi jeg gerne vil være mere social, og så kan jeg godt lide at bruge mine hænder. Jeg har blandt andet lavet et smykke af træ på værkstedet, og jeg synes det er en fantastisk mulighed, at vi kan bruge værkstederne. Jeg læser til lærer og skal blandt andet have et sidefag i Håndværk og design, så derfor passer det godt ind, at vi har værksteder her på The Mark,” siger Terry.

Wilhelm Luertzer er 18 år og kommer fra Tyskland. Han læser på CBS og har endnu kun brugt cykelværkstedet til at reparere sin cykel. Men han vil meget gerne lære at lave andre ting.

”Jeg vil gerne bygge en stol til mit værelse, og måske andre møbler. Jeg har ikke prøvet så meget håndværk før, og derfor er det godt, at der er sådan nogle muligheder her,” siger Wilhelm.

Både Terry og Wilhelm kan godt lide at lave mad, og foreløbig har Terry arrangeret fællesspisning med Latino-tema, da hun er halvt peruvianer. Her lavede hun mad til 40 personer på kollegiet. Der har også været indisk aften med en beboer, der har rødder i Indien, og Wilhelm, der kommer fra München, har planer om at arrangere en aften med tysk mad.