Udefra ligner The Mark en helt almindelig industribygning i Brøndby. Men når man kommer ind, åbner der sig en verden. Du træder direkte ind i det store lyse fællesrum, med møbler lavet specielt til stedet af genbrugstræ og metal. De store blankpolerede træborde står på rækker med de industrielt udseende metalstole. Det hele lavet af Rasmus Gjesing, der er en af idémagerne på møbler og fællesområde på The Mark, der ligger lige op ad skoven, og med Politiskolen som nabo.
Her møder MESTER – ud over Rasmus Gjesing – Iben Marburger Juul og Malene Buhl-Andersen sammen med de to såkaldte community managers på stedet, Sofie Rossing og Thor Pontoppidan og ikke mindst Patrick Kulpa, der er ansvarlig for værkstederne, og er ham, som hjælper beboerne i gang med håndværket.
Højskolefølelse og håndværk
”Vi vil gerne bygge studieboliger med fokus på, at mennesker ikke skal være ensomme. Samtidig har vi villet skabe nogle rammer, hvor de unge kan lære at klare sig selv på flere måder,” siger Iben Marburger Juul, der er partner i virksomheden Squaremeter, der blandt andet står bag studieboligerne i Brøndby.
”Vi vil gerne lave stedet her lidt højskoleagtigt. Her kan man bo, både når man studerer, men også i sit sabbatår. Her kan man lære forskellige håndværk enten på vores metalværksted, træværksted, kreaværksted eller cykelværksted. Vi har planer om at lave et kursusforløb, hvor beboerne kan deltage og blive inspireret til selv at skabe ting med deres hænder. Derfor har vi ansat Patrick, der er manden, som kan hjælpe og inspirere beboerne,” siger Iben Marburger Juul, der selv oprindeligt er uddannet kok, og har mange års erfaring fra hotel- og restaurationsbranchen.
Gør-det-selv
Der er to slags værelser på The Mark, men fælles for alle er det, at beboerne gerne selv skal bygge nogle af de møbler, de skal bruge. Og når der skal hænges hylder eller andet op, er det også i gang med bore- og skruemaskine.
Det er selvsagt ikke alle, der har prøvet det før. Men her kommer Patrick til hjælp. Dog skal man ikke bare regne med, at han sætter hylderne op.
”Jeg har lige hjulpet to nye beboere, der aldrig havde haft en boremaskine i hånden før. Først troede de, at jeg ville gøre det for dem, men i stedet viste jeg, hvordan de bruger værktøjet og får målt op til, hvor hylderne skal hænge. Og så kunne de selv. Nu har de lært det, til næste gang de får brug for det, og det er hele meningen med det, at man selv skal lære at gøre tingene. Hvis ens cykel er punkteret, kan man komme ned på cykelværkstedet og lappe den selv, og har man ikke prøvet det før, viser jeg hvordan,” siger Patrick.
Målet for ham er, at alle skal kunne klare sig selv, og meget gerne få deres egen værktøjskasse, som de kan tage med sig videre ud i livet, når de flytter fra The Mark. Derfor får alle et fem-timers introkursus, når de flytter ind.
”Når man flytter på kollegium, er det typisk første gang man flytter hjemmefra. Og så er der typisk mange ting, man ikke har prøvet før. Men her kan man lære at bygge sine egne møbler og gøre mange ting, så man kan klare sig selv i fremtiden, og det er et vigtigt element for os at give de unge med sig,” siger Iben Marburger Juul.