Medaljemodtager: Jeg er vild med at mit fag er præget af håndens værk

For Alice Marie Elmerkjær blev et højskolekursus om bæredygtigt byggeri vejen ind i murerfaget.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Ricky John Molloy

Denne artikel blev bragt i MESTER31, juni 2024

”Det var lidt en tilfældighed at jeg kom ind i murerfaget. Det startede med at jeg skulle sætte en hylde op hjemme i min lejlighed.” Sådan indleder Alice Marie Elmerkjær der er nyuddannet murersvend fra murerfirmaet Carrasco.

Alice havde på det tidspunkt taget en kandidatgrad i antropologi og arbejdede i Socialstyrelsen i Grønland.

”Jeg var kørt lidt træt i arbejdet som embedsmand hvor jeg sad meget på kontor og skrev rapporter. Så jeg ville gerne prøve noget andet. Udfordringen med at sætte en hylde op gjorde at jeg tog et sommerkursus om bæredygtigt byggeri på Brenderup Højskole, og det blev jeg fuldstændig bidt af,” fortæller Alice der efterfølgende startede i murerlære hos virksomheden Egen Vinding & Datter der er kendt som pionerer inden for bæredygtigt byggeri.

Efterhånden trak København dog i Alice. Derfor skiftede hun læreplads.

Det sejeste håndværksfag

Alice er ikke i tvivl om hvad hun godt kan lide ved murerfaget.

”Det er simpelthen det sejeste håndværksfag, og jeg er vild med at så meget af arbejdet foregår med håndkraft. Selvfølgelig har vi maskiner til at løfte de tunge materialer, men de håndværktøjer vi bruger, er jo de samme som man brugte for 100 eller 200 år siden. Det er virkelig håndværk – håndens arbejde,” siger Alice og fortsætter:

”Der er noget virkelig cool over håndværkere med 10-20 års erfaring hvor man bare kan se at de kan deres håndværk. Jeg vil gerne være lige så dygtig, og jeg har meget at lære endnu. Men jeg er jo også først lige gået i gang,” siger Alice der gerne vil arbejde mere med bæredygtige byggematerialer i de kommende år.

Gik efter fagets medalje

”Jeg vidste godt at jeg havde en chance for at kunne få fagets medalje ved svendeprøven, men jeg havde mest fokus på at gøre det så godt jeg kunne. Ved svendeprøven har man jo kun et bestemt tidsrum at arbejde i, så det handler om at få planlagt sin tid så man når alle opgaverne og ikke bare fordyber sig i én opgave og glemmer resten. Så jeg var meget glad og stolt over at jeg fik medalje ved svendeprøven,” fortæller Alice der efterfølgende også blev indstillet til Håndværkerforeningens medalje.

”Det er jeg helt vildt stolt over. Det havde jeg ikke regnet med, og jeg måtte læse mailen flere gange før jeg helt forstod det,” slutter Alice.

Alice er udlært hos Murerfirmaet Carrasco, og hun arbejder i dag hos Madsen & Kastberg A/S.