Medaljemester: Medaljen åbner døre også udenlands

Urmager Christian Lass har selv fået Håndværkerforeningens medalje da han blev udlært for 20 år siden, og medaljen har betydet meget for ham. Det samme er tilfældet når han selv udlærer en svend der får medalje.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Poul Majgaard

Denne artikel blev bragt i MESTER31, juni 2024

”Det at få medalje viser at man har været særlig god til sit fag. For at få medalje skal man være vedholdende som elev, og i dag, hvor vi ikke har 13-tallet for den ekstraordinære præstation, er medaljen en form for afløser der belønner dem der er særlig dygtige, og jeg bliver selvfølgelig stolt når min elev får medalje,” siger Christian Lass.

Han har ikke noget specielt han gør som læremester i forhold til forberedelse til svendeprøven. Men alle elever kommer gennem alt hvad de skal lære gennem læretiden, og så gælder det om at give den en ekstra skalle og være særlig interesseret i sit fag.

”Det med at forberede dem en måned før svendeprøven, hjælper efter min mening ikke. Det gælder om at klæde eleverne godt på under hele uddannelsen, og så er der altid nogle der skiller sig ud i forhold til interesse og kunnen. Man kan mærke på de elever man har når de brænder for faget og gerne vil lære mere,” siger Christian Lass.

Urmagerfaget kræver øvelse og træning på flere niveauer. Man skal være dygtig til både det tekniske og teoretiske, og så er fingerfærdighed en vigtig ting.

”Vores fag er teoretisk og teknisk tungt. Du skal både træne dig selv i at lave mikroting og kende teorien bag, og så koble de to ting sammen. Det er vigtigt at have en proces hvor man lærer lidt ad gangen, og når man har gjort det i flere år, kommer man op på et højt niveau fagligt,” siger Christian Lass.

Du lærer hele livet

Et håndværk læres ved at bruge hænderne og lære af andre. Det har altid ligget i det at have en læremester, og så stopper læringen aldrig ifølge Christian Lass:

”Et håndværk kan du ikke bare læse dig til i en bog. Det er noget andre kan vise dig, og man bliver aldrig rigtig færdig med at lære. Jeg var fire år i lære i Danmark hos hofurmager Søren Andersen som er den absolut bedste inden for historisk restaurering af ure og andre museumsgenstande. Derefter tog jeg 12 år til Schweiz for at videreuddanne mig. Da jeg havde været i gang i syv år, syntes jeg at jeg var virkelig god, men jeg lærer stadig noget i dag, 20 år efter.”

Derfor skal du også være åben, turde stille spørgsmål for at lære noget og vise interesse for dit fag hvis du vil være god til det og opnå en medalje.

”Man skal interessere sig for faget, og så skal man ikke være bange for at spørge. Der er altid hjælp at hente hos en læremester eller hos kollegaer. Endelig er det også vigtigt at man er god til at administrere sin tid, så man når det man skal, inden for den tidsramme der er sat.”

Hvad kan medaljen bruges til?

For Christian Lass har det haft stor betydning af være medaljemodtager. Han har blandt andet brugt det i udlandet når han har søgt job.

”Det at kunne vise at man har fået medalje for sit håndværk, og er blevet trykket i hånden af dronningen, har haft en positiv effekt for mig. Der er jo forskel på håndværksuddannelserne fra land til land, men ved at vise medaljen har jeg dokumenteret at jeg er særlig god til mit fag, og det har helt sikkert åbnet døre for mig, blandt andet i Schweiz,” siger Christian Lass.

Medaljen har også en betydning når han selv ansætter i dag.

”Det er noget jeg lægger mærke til. Medaljen er et stempel på at du er mere end god nok til dit fag, hvilket selvfølgelig er vigtigt når man skal ansætte en ny medarbejder.  Og så giver det selvtillid at få den, så en medalje er altid god at have med i bagagen,” siger Christian Lass.