Svendeprøve: Mester spurgte til mit svendestykke et år før jeg skulle til svendeprøve

Magnus Svan Karlsson afsluttede sin svendeprøve i september 2023, men allerede et års tid før den store eksamen begyndte hans mester at spørge ind til hvilke tanker han havde gjort sig om sin svendeprøve.

Tekst: Jakob Bo Andersen
Foto: Rie Neuchs

Denne artikel blev bragt i MESTER31, juni 2024

Magnus Svan Karlsson er uddannet bygningssnedker hos Louv Snedkeri ApS i Kastrup. Ved svendeprøven byggede han et tv-møbel med jalousilåger som nu står hjemme i hans stue. Han besluttede sig for at gå med tv-møblet i foråret 2023, og begyndte at tegne skitser over hvordan han gerne ville have det til at se ud. Men allerede i efteråret 2022 begyndte Magnus’ to mestre Hans Christian og Jens Christian Louv at spørge ham, om han var begyndt at tænke på svendeprøven.

”Det var ikke fordi de lagde pres på mig. Første gang mester spurgte var helt henkastet i bilen en dag hvor vi var på vej hjem fra en kunde. Han spurgte om ikke det kunne være fedt at lave noget der sad lige i skabet. Siden blev det lidt mere konkret, hvor de spurgte til mine tanker og idéer og tilbød at komme med input,” fortæller Magnus.

På et tidspunkt spurgte Jens Christian Louv om Magnus kunne tænke sig at bygge en ny hoveddør til Jens Christians hus. Efter at have tygget lidt på dét tilbud fandt Magnus dog ud af at han hellere ville bygge noget til sig selv.

”Sådan et svendestykke er jo noget der betyder noget. Så derfor ville jeg hellere lave et møbel som jeg selv kan bruge. Og så ville jeg gerne udfordre mig selv og lave noget der er lidt sværere end en hoveddør,” fortæller Magnus.

Gik på café med mester

”Jeg begyndte for alvor at skitsere i april 2023, og undervejs talte jeg med både Hans Christian og Jens Christian. Faktisk tog vi alle tre ind på Charlottenborg og gik på café hvor vi sad og kiggede på mine tegninger. Bagefter gik vi rundt i udstillingen og talte om hvorvidt der var nogle elementer der kunne passe ind i mit møbel,” fortæller Magnus mens Hans Christian Louv supplerer:

”Vi har gennemgået kravene til svendeprøven sammen med Magnus, og talt om hvordan han kan forberede sig bedst muligt. For eksempel hvad han må lave hjemmefra, og hvilke arbejdsprocesser der er gode at vise ved selve prøven. Både Jens og jeg er skuemestre, så vi ved selvfølgelig hvordan et godt svendestykke ser ud. Og med det udgangspunkt har vi spurgt ind til Magnus’ tanker og idéer for at guide og vejlede ham bedst muligt,” fortæller Hans Christian Louv.

Det har jeg ikke prøvet før

Magnus valgte at hans svendestykke skulle være et tv-møbel med jalousilåger. Det havde han aldrig prøvet at bygge før, så det mente han var en passende udfordring.

”Jeg ville gerne udfordre mig selv og bevise at jeg kan lave et godt stykke håndværk. Det kunne gå begge veje, men jeg synes at det var sjovt, og heldigvis gik det rigtig godt,” fortæller Magnus.

Selve svendeprøven foregår over fem uger hvor man er på skolen og arbejder på at bygge sit svendestykke.

”Det var ret intensivt, og nogle dage skulle jeg løbe for at nå det hele. Men jeg blev færdig, og jeg var glad for resultatet. Og så holdt jeg svendegilde dagen efter at jeg havde afleveret. Det var en fed følelse,” fortæller Magnus.

De to snedkermestre Hans Christian og Jens Christian Louv var også godt tilfredse med Magnus’ svendeprøveforløb.

”Det er vigtigt at udfordre sig selv, og det har Magnus gjort. Der er mange ting i hans projektoplæg som han ikke havde prøvet før, så det har han øvet sig på. Dem omkring ham har bakket ham op, og det er vigtigt. Men uanset hvor meget vi har heppet eller guidet ham, så er det ham selv der har lavet det. Og det er det der gælder,” siger Hans Christian Louv.