Det var helt overvældende
“Vi fik at vide om fredagen, at vi skulle afsted, og at vi i øvrigt lige skulle finde det pæne tøj frem, fordi vi om tirsdagen skulle have overrakt rejselegatet ved Håndværkerforeningens medaljeuddeling og hilse på H.M. Dronningen”, fortæller Jonas Rønnow Jensen, kokkelærling og en af de tre lærlinge, der i efteråret var i praktikophold i La Paz i Bolivia.
De to øvrige lærlinge, Johanne Scheutz og Lena Staun er i lære som hhv. kok og konditor.
Destinationen for praktikopholdet var den sociale gourmetrestaurant Gustu i La Paz i Bolivia, som blev etableret af Melting Pot Fonden i samarbejde med Oxfam IBIS – og nu drives sammen med statens Investeringsfond for Udviklingslande. Melting Pot Fonden blev stiftet i 2011 af Æreshåndværker i Håndværkerforeningen Claus Meyer, og arbejder både i Danmark, USA og altså Bolivia.
Faglighed er et internationalt sprog
Da Johanne, Lena og Jonas ankom til Bolivia startede de med to ugers intensiv sprogundervisning. Med de mest almindelige gloser på plads, blev de kastet ud i arbejdet i restauranten. Selvom kommunikationen primært foregik på spansk, faldt de tre helt naturligt ind i køkkenets rytme.
”Vi ved jo godt, hvordan man arbejder i et køkken, og hvordan man håndterer råvarer og knive osv., så det gik ret nemt. Men for os var det nyt med de mange lokale råvarer og ingredienser, som vi slet ikke kendte. Fx alligator og struds,” fortæller Jonas, mens Johanne supplerer:
”Der er omkring 300 forskellige kartoffelsorter i Bolivia. På Gustu serverede vi ’kun’ 10-15 forskellige sorter, men de skulle alle koges på forskellig måde og tid, og indgik på forskellig vis i retterne.”
Skulle lære fra sig
Gustu er en social gourmetrestaurant. Det betyder, at restauranten i samarbejde med 13 lokale mikroskoler – såkaldte manq’a – er med til at træne lokale bolivianere inden for restaurationsbranchen, fx som kok, konditor eller tjener. Det arbejde deltog Johanne, Lena og Jonas også i.
”Det var sjovt at være med til, og der var ret stor forskel på hvad folk kunne i forvejen. Så det var alt fra at vise hvilken vej en tyndskræller skal vende, til hvordan du laver bearnaise,” fortæller Jonas, der havde introduceret den berømte franske bearnaisesauce som en del af personalemaden.