Alexander Ripley, 25 år, kommer fra Århus og har en engelsk far og en dansk mor. Og efter gymnasiet meldte udlængslen sig. Han tog til Australien, hvor han boede et år. Det var her, han fandt ud af, at folk fra Skandinavien har en stor stjerne downunder.
Skandinaverne i høj kurs
”Jeg kunne mærke, at det var lettere at få et job, når jeg sagde, at jeg var fra Skandinavien. Vi har et godt ry. Både fordi vi overholder aftaler, og fordi vi er kendt som dygtige og veluddannede. Hvis vi siger, at vi kommer kl. 6 i morgen tidlig, gør vi det, og det kan australierne selvfølgelig godt lide, og samtidig er vi kendt for at have et højt bundniveau i engelsk, hvilket er vigtigt, hvis man skal gå på en byggeplads,” siger Alexander.
Han havde ikke selv anden uddannelse end en studentereksamen, men han fik alligevel et fast job som ufaglært tømrer, selvfølgelig til en lavere løn end de uddannede, men til gengæld lærte han hurtigt at arbejde på en byggeplads.
På det år fik Alexander opbygget en viden om, hvordan man arbejder på en byggeplads, og samtidig en idé om, at det måtte være interessant for andre at komme ud og prøve sit håndværk af i et andet land.
”Jeg talte med min makker om det og syntes, det var mærkeligt, at der ikke var flere, der tager til Australien for at arbejde, når vi nu er i så høj kurs, og samtidig er opgaverne gode, og vejret bedre,” siger Alexander.
New Zealand, Asien, Skotland, Danmark og retur
Efter et år med byggepladsarbejde i Australien gik turen videre til New Zealand og Asien, hvor Alexander primært tog til for at opleve noget. Siden hen var han i Skotland for at arbejde på en pub i Edinburgh.
Vel hjemvendt gik han i gang med sin idé om at sende unge, fortrinsvis udlærte håndværkere ud til Australien og New Zealand. Det blev til firmaet ScandiMate. Et navn, der næsten gav sig selv.
”I Australien blev jeg altid kaldt Scandi og ikke Dane. Samtidig har begge lande en ”mate-kultur”. Så det lå lige for at danne navnet,” siger Alexander.