Australienstur blev til iværksættereventyr

Nogen kalder det er fjumreår, mens andre kalder det en dannelsesrejse. For
Alexander Ripley blev turen til Australien og New Zealand efter gymnasiet til en
forretningsidé. Et arbejde som ufaglært tømrer skabte grundlaget for ScandiMate,
der i dag sender danske håndværkere til Australien og New Zealand, hvor skandinaviske håndværkere er i høj kurs.

Denne artikel blev bragt i MESTER12, september 2020.

Alexander Ripley, 25 år, kommer fra Århus og har en engelsk far og en dansk mor. Og efter gymnasiet meldte udlængslen sig. Han tog til Australien, hvor han boede et år. Det var her, han fandt ud af, at folk fra Skandinavien har en stor stjerne downunder.

Skandinaverne i høj kurs

”Jeg kunne mærke, at det var lettere at få et job, når jeg sagde, at jeg var fra Skandinavien. Vi har et godt ry. Både fordi vi overholder aftaler, og fordi vi er kendt som dygtige og veluddannede. Hvis vi siger, at vi kommer kl. 6 i morgen tidlig, gør vi det, og det kan australierne selvfølgelig godt lide, og samtidig er vi kendt for at have et højt bundniveau i engelsk, hvilket er vigtigt, hvis man skal gå på en byggeplads,” siger Alexander.

Han havde ikke selv anden uddannelse end en studentereksamen, men han fik alligevel et fast job som ufaglært tømrer, selvfølgelig til en lavere løn end de uddannede, men til gengæld lærte han hurtigt at arbejde på en byggeplads.

På det år fik Alexander opbygget en viden om, hvordan man arbejder på en byggeplads, og samtidig en idé om, at det måtte være interessant for andre at komme ud og prøve sit håndværk af i et andet land.

”Jeg talte med min makker om det og syntes, det var mærkeligt, at der ikke var flere, der tager til Australien for at arbejde, når vi nu er i så høj kurs, og samtidig er opgaverne gode, og vejret bedre,” siger Alexander.

New Zealand, Asien, Skotland, Danmark og retur

Efter et år med byggepladsarbejde i Australien gik turen videre til New Zealand og Asien, hvor Alexander primært tog til for at opleve noget. Siden hen var han i Skotland for at arbejde på en pub i Edinburgh.

Vel hjemvendt gik han i gang med sin idé om at sende unge, fortrinsvis udlærte håndværkere ud til Australien og New Zealand. Det blev til firmaet ScandiMate. Et navn, der næsten gav sig selv.

”I Australien blev jeg altid kaldt Scandi og ikke Dane. Samtidig har begge lande en ”mate-kultur”. Så det lå lige for at danne navnet,” siger Alexander.

Han testede først sin idé ved at sende spørgeskemaer ud på erhvervsskolerne. Her svarede 9 ud af 10, at de gerne ville til udlandet for at arbejde, men at de blev stoppet af bekymringer om, hvad nu hvis de ikke fik et job eller får styr på papirerne og skattebetalingen i udlandet.

Så behovet for nogen til at hjælpe dem var tydeligt til stede, og derfor gik Alexander videre med idéen. Han tog en uddannelse med speciale i iværksætteri, og samtidig begyndte han at bygge videre på sit netværk til entreprenører og andre relevante mennesker i Australien.

Stalde, skyskrabere og bjerghytter

De første håndværkere blev hjulpet til Australien og New Zealand i begyndelsen af 2019, og siden har Alexander hjulpet 25 med at finde job, bolig, få styr på skatteforhold og så videre. Og det hele klares fra kontoret i Danmark. Det er primært tømrere og snedkere, der bliver sendt ud, men der er også et par blikkenslagere, murere og ufaglærte blandt dem, som ScandiMate har hjulpet.

Nogle bygger staldbygninger på en farm, andre skyskrabere i Melbourne, og nogle er i gang med at bygge bjerghytter ud til de new zealandske søer med fantastisk udsigt.

50 på venteliste

”Jobsamtalen bliver gennemført på Skype, inden de tager afsted. Vi sætter samtalen op med de lokale entreprenører, der har brug for tømrere fra Skandinavien,” siger Alexander, der også hjælper med alt andet, i samarbejde med de danske tømrere, der allerede er i Australien:

”Udover job skaffer vi dem også bolig hjemmefra. Når dem, vi sender ud, kommer til Melbourne, bliver de mødt af to gutter, vi tidligere har hjulpet afsted. Og de hjælper de nye med at finde sig til rette og kommer med i fællesskabet mellem dem, der er dernede. I den første uge tager vi os af det praktiske med blandt andet sikkerhedskurser, som man skal på for at kunne arbejde. Vi hjælper med oprettelse i bank og skattesystem, og efter en uge kan de gå i gang med arbejdet,” siger Alexander, der er til rådighed på telefonen hele tiden, når der er sendt nye unge håndværkere afsted.

De, der tager afsted, er typisk ude i et til tre år. Der er en aldersgrænse på 31 år, da Australien og New Zealand har et specielt visumprogram, netop til unge, der vil ned og opleve landet, mens de arbejder. Den yngste, som Alexander har i Australien nu, er 21 år. Nogle tager alene afsted, andre som makkerpar, mens andre følges med kæresten, fordi hun skal læse på et lokalt universitet.

Og udlængslen er stor. Lige nu er der 50 på venteliste til at komme med ScandiMate til Australien og New Zealand.

Næste skridt Canada

ScandiMate er i gang med at udvide til nye lande. I første omgang bliver det Canada, som bliver det nye destinationsland, som de vil sende håndværkere til fra 2021, og også Sverige og Norge er med i planen. Norge og Sverige bliver dog ikke destinationslande, men ”rekrutteringslandene” ligesom Danmark.

”Canada ligner de øvrige destinationslande i forhold til, at de også har dette specielle visumprogram til unge under 31, og interessen for skandinaviske håndværkere er også stor der. Man kan sige, at det, vi gør, er den moderne form for navere, der i hundredvis af år har rejst ud og arbejdet med deres håndværk i mange lande,” siger Alexander Ripley.

Udsyn giver indsigt

Der er for Alexander ingen tvivl om, at de håndværkere, der rejser ud, får meget med hjem.

”Man udvikler sine evner inden for håndværket, rykker sig personligt og får mere hår på brystet af at være ude. Når jeg taler med håndværksmestre, der ansætter medarbejdere, der har været ude og rejse, siger de, at de af dem, der har været ude, har bedre kompetencer, specielt på det personlige plan. Man ser typisk, at en hjemvendt ”verdensmand” arbejder mere selvstændigt. Udsyn giver indsigt. Det sætter tingene i perspektiv at opleve andre lande og arbejdsmetoder. De, der bliver sendt ud, kommer hjem som verdensmænd. Jeg siger lidt provokatorisk, at vi har verdensmandsgaranti,” slutter Alexander Ripley.

Tekst: Peter Djurup
Foto: Privatfoto