Siden han var 14 år har Rasmus Bjørn vidst, at han ville arbejde med træ. Det var muligheden for at hjælpe faderen med at bygge sit kolonihavehus og mødet med den snedker, der stod for arbejdet, der tændte gnisten for det traditionelle tømrerhåndværk.
Efter sin læretid fik Rasmus job hos N.A. Nielsen & Søn Tømrermestre A/S. Her arbejdede han hovedsageligt med vindues- og tagrestaureringer på fredede bygninger i København samt på et par fredede landsbykirker. Derfor valgte han hurtigt at videreuddanne sig på den nye restaureringsuddannelse på Odense Tekniske Skole.
I forbindelse med et studiebesøg i Roskilde Domkirke mødte Rasmus en naver fra Schweiz, som han faldt i snak med. De mødtes nogle gange, hvor naveren blandt andet fortalte om sin rejse. Det, syntes Rasmus, lød spændende.
”Jeg var med til nogle svendeaftener, som er der, hvor navere mødes. Der gik et halvt års tid, fra jeg startede med at komme til svendeaftenerne, til jeg rejste ud. I den tid havde jeg mulighed for at stille spørgsmål, og man bliver også set an af de andre. Når man rejser som naver, har man jo sit navertøj på, og derfor er det vigtigt, at man opfører sig ordentligt. På godt og ondt gør tøjet, at man bliver skåret over en kam. Så derfor er der en vis godkendelse, inden man kan tage på valsen,” fortæller Rasmus.
Dannelsesrejse
Tiden som naver har haft stor betydning for Rasmus, både fagligt og personligt.
”Jeg har rejst i Europa, Nordafrika og Japan, og jeg har haft rigtig mange spændende oplevelser. Det at bo og arbejde i Japan var en kæmpe oplevelse, men generelt er det bare spændende at prøve at bo og arbejde i et andet land sammen med de lokale. At være i Istanbul og tage sporvognen om morgenen sammen med de lokale tyrkere, der også skal på arbejde. At blive inviteret til en fødselsdagsfest eller på fisketur et sted, hvor turisterne aldrig kommer.”
”En af de ting, jeg har lært, er, at når alt kommer til alt, så er vi som mennesker ikke særligt forskellige. Selvfølgelig er der noget kultur, som påvirker den måde, vi opfører os på, men hvis man tager det væk, så er vi meget ens. Det er tankevækkende, når der nu er så meget tale om racisme i øjeblikket,” siger Rasmus.