Glem ikke det lokale erhvervsliv

Regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen har nedsat en hovedstadskommission, som skal komme med et udspil til, hvordan vi kan skabe vækst og udvikling i hovedstaden frem mod 2030.

Brian Mikkelsen har stort fokus på at tiltrække udenlandske investeringer til hovedstaden, og det er også vigtigt.

Men det er helt centralt at huske på det lokale erhvervsliv – håndværkere, detailhandel og andre servicevirksomheder – som langt overvejende er smv’er, der servicerer borgere og (internationale) virksomheder.

Det er de mindre virksomheder, butikker, et lille snedkerværksted, en håndværksvirksomhed, skrædder, cykelsmed, frisør, isenkræmmer, dagpleje eller konsulentvirksomhed, der giver liv i lokalområdet og skaber den fede by, som Brian Mikkelsen også ønsker sig.

Og det er faktisk også her, arbejdspladserne og væksten er. Tal fra Københavns Erhvervshus viser, at de nystartede københavnske bygge- og anlægsvirksomheder er rigtig gode til at skabe arbejdspladser, og det er de ikke alene om. Når vi kigger på, hvilke virksomheder der skaber flest job, så topper de brancher, der traditionelt har erhvervsuddannede ansat.

Det lokale erhvervsliv har brug for gode kommunale rammevilkår og en infrastruktur, som sikrer, at man kan komme ud til sine kunder uden at spilde timevis af arbejdstiden på at holde i kø.

I København har politikerne nedsat en task force, som i denne uge præsenterer sit forslag til en mere erhvervsvenlig hovedstad. Så kære politikere, grib bolden, spil med og tag ansvar for at sikre et stærkt lokalt erhvervsliv. Det skaber en levende og bæredygtig hovedstad.

Af Per Vangekjær, malermester og formand for Håndværkerforeningen København

Indlægget blev bragt i Dagbladet Børsen den 22. maj 2018.