A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet
uddeler to legatportioner af 100.000 kr.

Guldsmed Eva Thostrup og tømrer Magnus Frimer-Larsen modtager tirsdag aften hver et rejselaget på 100.000 kr. fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet.

Legaterne bliver overrakt ved Håndværkerforeningen Københavns medaljeuddeling, som tirsdag aften blev holdt på Københavns Rådhus, under overværelse af H.M. Dronningen.

”De to legatmodtagere er udvalgt fordi de har ambitioner, og ønsker at påtage sig det store ansvar det er, at tage ud i verden og blive dygtigere og klogere. Ikke bare for deres egen skyld, men også med ambition om at tage det med hjem og dele deres viden med andre, og på den måde højne håndværket. Det kræver at man kan rejse blikket, og at man har en grundlæggende kærlighed til sit fag,” siger Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København.

Og det har begge legatmodtagere.

Vil lære af den franske bindingsværkstradition

Magnus Frimer-Larsen er uddannet tømrer og er specialist i traditionelle tømrerkonstruktioner. Han har i sin læretid arbejdet på en lang række restaureringsopgaver af for eksempel træmøller. Derudover har han medvirket i arbejdet med at genopføre Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Magnus Firmer-Larsen vil bruge rejselegatet til at rejse til Frankrig, hvor han vil dygtiggøre sig yderligere inden for det traditionelle tømrerarbejde.

”Jeg har en kæmpe interesse for opsnøring og afbinding af traditionelle tømmerkonstruktioner, og gennem min læretid har jeg arbejdet med på en række byggesager, som har givet mulighed for at dyrke den interesse. Næste skridt er, at jeg tager til Normandiet, hvor der er et stærkt fagligt miljø omkring maison à colombages (den franske bindingsværkstradition). Her vil jeg lære de raffinerede arbejdsprocesser, som de udfordrende colombages-konstruktioner befordrer, og mit håb er, at det kan åbne en varig kanal til uvurderlig erfaringsudveksling,” fortæller Magnus Frimer-Larsen.

Vil være med til at udvikle dansk kunsthåndværk

Guldsmed Eva Thostrup, der er uddannet i 2021, vil bruge sit legat til et tre måneders ophold på den anerkendte uddannelse Alchimia Contemporary Jewelry School i Firenze. Her ønsker hun at udvikle sit personlige udtryk, tage sit håndværk til et nyt niveau, og bruge sine praktiske evner som et værktøj i en mere kreativ tilgang til faget.

”Jeg elsker mit fag, og jeg elsker at lære og udvikle mig som håndværker. Alchimia Contemporary Jewelry School har en lang række internationalt anerkendte undervisere fra både guld- og sølvsmedefaget, og er den eneste skole af sin art, der udelukkende har smykkekunsten og håndværket som omdrejningspunkt. Med min nye viden og færdigheder vil jeg meget gerne bidrage til den danske kunsthåndværkerscene,” fortæller Eva Thostrup.

A.P. Møller legat til uddannelse i udlandet

Rejselegatet fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet kan gives til håndværksuddannede kandidater, der ønsker at dygtiggøre sig inden for sit fag gennem et uddannelsesforløb eller ophold i udlandet. Legatet skal vise, at man som faglært har gode muligheder for at rejse, arbejde og dygtiggøre sig i udlandet, og på den måde tjene som inspiration for unge til at vælge en erhvervsuddannelse. For selv om vi har nogle af verdens bedste erhvervsuddannelser i Danmark, er der meget viden, teknik, tradition og inspiration, som man kan hente i udlandet.

”Håndværkere har til alle tider rejst ud i verden for at arbejde og blive inspireret. De har delt ud af deres kunnen og taget ny viden og nye metoder med hjem. Ja, man kan nærmest sige, at det gode håndværk er ’open source’. Derfor er det en fantastisk stor fornøjelse, at vi med dette legat kan give modtagerne en oplevelse for livet, og samtidig være med til at indfri deres ambitioner om at uddanne sig videre i udlandet. Både til glæde for sig selv, men også for deres fag,” siger Christoffer Susé.

Hovedstadens dygtigste håndværkere

Ud over de to rejselegater fra A.P. Møller Fonden blev der uddelt medaljer til årets dygtigste nyuddannede håndværkere, ligesom der blev uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde for over 1,1 millioner kroner.

De unge medaljemodtagere er uddannet i de københavnske laugs medlemsvirksomheder, og har bestået deres svendeprøve som de bedste.

”Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen. Derfor har vi brug for, at flere dygtige unge mennesker vælger en erhvervsuddannelse. Det ønsker vi at sætte fokus på ved at hylde nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen,” siger Christoffer Susé.

Håndværkerforeningens medaljeuddeling 2021

 

Medaljeuddelingen arrangeres af Håndværkerforeningen København i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune, som er vært for ceremonien på Københavns Rådhus.

Læs mere på hfk.dk/medaljeuddeling/