Legaterne blev overrakt ved Håndværkerforeningen Københavns medaljeuddeling, som tirsdag aften blev holdt på Københavns Rådhus, under overværelse af H.M. Dronningen.
”De to legatmodtagere er udvalgt fordi de har ambitioner, og ønsker at påtage sig det store ansvar det er, at tage ud i verden og blive dygtigere og klogere. Ikke bare for deres egen skyld, men også med ambition om at tage det med hjem og dele deres viden med andre, og på den måde højne håndværket. Det kræver at man kan rejse blikket, og at man har en grundlæggende kærlighed til sit fag,” siger Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København, der overrakte begge legater på vegne af A.P. Møller Fonden.
Og det har begge legatmodtagere.
Johanne Ølsgaard er uddannet stenhugger, og vil med rejselegatet tage til England/Skotland, hvor hun vil fokusere på skrifthugning, som er en af Johannes helt store passioner. Johanne siger:
”Jeg vil lære at mestre skrifthugning, lære nye og andre former for skrifttyper og ikke mindst lære at arbejde med andre slags sten. Forståelsen for andre kulturer samt en forståelse for en anden måde at arbejde end det vi gør herhjemme, vil bidrage til at udvide min horisont og mit håndværk.”
Anton Frandsen er uddannet kok, og vil med rejselegatet søge til udlandet for at blive inspireret og dygtiggøre sig inden for det internationale køkken. Anton siger:
”Jeg vil gerne ud og rejse for at lære en masse om madkultur uden for det jeg kender i forvejen, og for at lære noget andet end det man bliver lært op i her hjemme. Det handler rigtig meget om for mig, at bliver en bedre kok og lære nye måde at smage mad på, som jeg kan tage med mig i fremtiden.”
A.P. Møller legat til uddannelse i udlandet
Rejselegatet fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet kan gives til håndværksuddannede kandidater, der ønsker at dygtiggøre sig inden for sit fag gennem et uddannelsesforløb eller ophold i udlandet. Legatet skal vise, at man som faglært har gode muligheder for at rejse, arbejde og dygtiggøre sig i udlandet, og på den måde tjene som inspiration for unge til at vælge en erhvervsuddannelse. For selv om vi har nogle af verdens bedste erhvervsuddannelser i Danmark, er der meget viden, teknik, tradition og inspiration, som man kan hente i udlandet.
”Håndværkere har til alle tider rejst ud i verden for at arbejde og blive inspireret. De har delt ud af deres kunnen og taget ny viden og nye metoder med hjem. Ja, man kan nærmest sige, at det gode håndværk er ’open source’. Derfor er det en fantastisk stor fornøjelse, at vi med dette legat kan give modtagerne en oplevelse for livet, og samtidig være med til at indfri deres ambitioner om at uddanne sig videre i udlandet. Både til glæde for sig selv, men også for deres fag,” siger Christoffer Susé.
Hovedstadens dygtigste håndværkere
Ud over de to rejselegater fra A.P. Møller Fonden blev der uddelt medaljer til årets dygtigste nyuddannede håndværkere, ligesom der blev uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde for over 1,1 millioner kroner.
De unge medaljemodtagere er uddannet i de københavnske laugs medlemsvirksomheder, og har bestået deres svendeprøve som de bedste.
”Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen. Derfor har vi brug for, at flere dygtige unge mennesker vælger en erhvervsuddannelse. Det ønsker vi at sætte fokus på ved at hylde nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen,” siger Christoffer Susé.
Kontakt hos Håndværkerforeningen København
Chefkonsulent Jakob Bo Andersen, tlf. 5190 7325 – jakob@hfk.dk
Læs mere om Håndværkerforeningens Medalje