Årets dygtigste nyuddannede håndværkere bliver hyldet med medaljer

Tirsdag aften er H.M. Dronning Margrethe tilstede, når Københavns smukke rådhus danner ramme om fejringen af årets dygtigste nyudlærte håndværkere. Det sker ved Håndværkerforeningens medaljeuddeling, hvor der skal overrækkes 90 medaljer i sølv og bronze.

Tirsdag den 7. maj træder 90 nye håndværkersvende ind i rækken af medaljemodtagere ved en festlig ceremoni på Københavns Rådhus. Det sker når Håndværkerforeningen København holder medaljeuddeling og overrækker medaljer i sølv og bronze til årets dygtigste håndværkere.

I år uddeles 84 af Håndværkerforeningens medalje fordelt på 21 forskellige fag. Derudover uddeles seks Massmannske medaljer og legater for over 1,2 millioner kroner.

”Medaljeuddelingen en vigtig fejring af, at de unge håndværkere har afsluttet deres uddannelse med et rigtigt flot resultat. Det fortjener de vores anerkendelse for. Derfor er det en særlig hæder, som de unge håndværkere modtager,” siger Håndværkerforeningens formand, malermester og oldermand Per Vangekjær.

”Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen. Derfor har vi brug for, at mange flere unge ser de muligheder, som en erhvervsuddannelse kan give; Du kan fordybe dig og blive specialist i dit fag eller du kan starte egen virksomhed. Og under alle omstændigheder får et stærkt grundlag for et godt arbejdsliv, og til at uddanne dig videre, hvis du ønsker det. Alt det sætter vi fokus, når vi hylder nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen,” fortæller Per Vangekjær.

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) ser frem til at hylde håndværksfagene på rådhuset.

”Københavns Kommune og virksomhederne i Hovedstaden har brug for dygtige faglærte. Derfor er jeg glad for, at vi har en medaljeuddeling, som anerkender dygtigheden indenfor vores håndværksfag, og viser hvor mange muligheder der er indenfor erhvervsuddannelserne. Jeg ser frem til at hylde håndværksfagene på rådhuset og håber, at medaljeuddelingen kan inspirere endnu flere til at dygtiggøre sig indenfor et håndværk,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen

Blandt de ca. 700 gæster på rådhuset finder man flere borgmestre, tidligere Æreshåndværkere, repræsentanter fra erhvervsliv, laug, organisationer og erhvervsskolerne. Og naturligvis medaljemodtagernes læremestre og familier.

100 år med medalje på Københavns Rådhus

Traditionen med at uddele Håndværkerforeningens medalje går helt tilbage til 1867. Men netop i år er det 100 år siden, at medaljeuddelingen første gang blev holdt på Københavns Rådhus.

At medaljeuddelingen sker på rådhuset skyldes en idé fra skoleborgmester Ernst Kaper, der gik ud på at forene Håndværkerforeningens medaljeuddeling med tilsvarende arrangementer afholdt af de Massmannske Søndagsskoler og det tekniske selskabs skole. Ønsket var at skabe én årlig håndværkerfest for standens ungdom af samme betydning som studenternes immatrikulationsfest. Det lykkedes, og 1. juni 1924 fandt medaljeuddelingen første gang sted på Københavns Rådhus.

Årets Æreshåndværker

Ud over at overrække medaljer til de nyuddannede håndværkere, uddeler Håndværkerforeningens også sin ærespris, Årets Æreshåndværker. Den kan gives til en markant person inden for videnskab, kultur, erhvervsliv eller politik.

Æresprisen er uddelt siden 1973, og blandt de tidligere Æreshåndværkere er Puk Damsgård, Margrethe Vestager, Jussi Adler-Olsen, Bertel Haarder og H.M. Dronning Margrethe.

Legater for mere end en million kroner

Ved ceremonien bliver der også uddelt legater for over 1,2 millioner kroner fra virksomheder, laug og fonde, herunder Lærlingeforeningen, Direktør Ib Henriksens Fond, Ellehammerfonden samt Fonden Julius Skrikes Stiftelse. Derudover uddeles to rejselegater på hver 100.000 kr. fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet.

”At viden udefra gør os klogere og dygtigere ved vi alt om inden for håndværksfagene. Det har nemlig altid været en del af håndværkets DNA at rejse ud i verden for at lære, og lære fra sig. Og med uddeling af blandt andet en række rejselegater støtter vi op om en af håndværkets ældste traditioner,” siger Per Vangekjær.

Medaljeuddelingen arrangeres af Håndværkerforeningen København i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune, som er vært for ceremonien på Københavns Rådhus.

Læs mere her

Yderligere information

Jakob Bo Andersen, chefkonsulent Håndværkerforeningen København, tlf. 5190 7325

Lærke Cecilie Lindegård, pressekonsulent TEC – Technical Education Copenhagen, tlf. 2545 3457, mail: lcl@tec.dk

Cathrine Saltbæk Tverskov, Presse- og Kommunikationskonsulent NEXT Uddannelse København, tlf. 2328 5322 – mail: cst@nextkbh.dk

Nikolai Evereth Hansen, Pressekonsulent Københavns Kommune, tlf. 4044 7446