Vi fejrer H.K.H. Kronprinsen ved
at skabe noget smukt

Møbelsnedker Lars dePlace Bjørn har udført de københavnske håndværks gave til H.K.H. Kronprinsen i anledning af hans 50-års dag. Læs om tilblivelsen af gaven her.

Det begynder med en overvejelse om, hvilke faglige discipliner der skal i spil. Altså ikke med et indre billede af et færdigt møbel. Dernæst om materialer, så om dimensioner og måske funktion. Hovedsigtet er nemlig at skabe noget smukt mere end at skabe noget, der er funktionelt.

Lars dePlace Bjørn (47), selvstændig snedkermester siden 2001 med værksted ved Kødbyen, vender sine tanker med naboen og hyppige samarbejdspartner, arkitekten Henrik Ingemann Nielsen, tegnestuen h-i-n-t. Lars Bjørn og Henrik Ingemann mødtes første gang, da Henrik Ingemann havde tegnet nyt inventar til Thorvaldsens Museum. Han kalder sig selv arkitekt af den gamle skole og tegner både møbler og bygninger.

Kunne slå tonen an

Tanker og idéer flyver over bordet i den fælles frokoststue, hvor Lars Bjørns svend og lærling sidder med. Det skal være noget med et jalousi; det kunne slå tonen an. Det kunne blive tøndeformet. Og giver det ikke mening at benytte dansk ahorn og fransk pæretræ – måske således, at møblets ydre præges af den lyse ahorn, mens dets indre står i det svagt rødgule pæretræ?

Her bliver skitset. Bygget en mock-up – en simpel model svarende til billedhuggerens første grovhugning. Og idéen modnes, hvorpå der tegnes og modelleres på ny.

Møblet begynder at materialisere sig. Som et cylinderformet skabsmøbel med seks hylder eller – måske skal det betegnes et bakkedarium? foreslår snedkermesteren. I løbet af processen begynder møblet selv at tale med; ikke alle beslutninger er taget på forhånd. Endnu da Hånd & Værk er på besøg – først i maj – vides det eksempelvis kun, at møblet skal stå på en sokkel, og at soklen skal følge møblets cylinderform. Ikke hvor høj eller hvor voluminøs den bliver.