Bente Klarlund Pedersen bliver hyldet for sit utrættelige arbejde for danskernes sundhed

Professor, overlæge Bente Klarlund Pedersen har her til aften modtaget Håndværkerforeningen Københavns fornemme ærespris. Dermed kommer Bente Klarlund Pedersen i selskab med blandt andre forfatter og journalist Puk Damgård, EU-kommissær Margrethe Vestager, forfatter Jussi Adler Olsen, instruktør Susanne Bier og zirkusdirektør Søren Østergaard.Æresprisen blev overrakt ved Håndværkerforeningens festlige medaljeuddeling, under overværelse af H.M. Dronningen.

Årets Æreshåndværker er Håndværkerforeningen Københavns ærespris, som siden 1973 er blevet uddelt i forbindelse med foreningens årlige medaljeuddeling på Københavns Rådhus. Den prestigefyldte titel er gennem årene blevet tildelt en fornem kreds af kendte samfunds-, kultur-, videnskabs- og erhvervspersonligheder.

Med æresprisen ønsker Håndværkerforeningen at hylde professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen for sit enorme og utrættelige arbejde med at sætte fokus på danskerne sundhed.

”Bente Klarlund Pedersen er ikke den type forsker, der ’gemmer’ sig i laboratoriet. Hun har noget på hjertet, og ved at formidling af den viden hun opnår gennem sin forskning, er helt centralt for at ændre noget. Det gør hun utrætteligt, både som forfatter, brevkasseredaktør og foredragsholder, men også som gennem kommissioner og ekspertudvalg,” siger Per Vangekjær, der er formand for Håndværkerforeningen København.

”Bente Klarlund Pedersen har om nogen sat danskernes sundhed på dagsordenen, og selvom hun insisterer på, at der skal være videnskabelig evidens og belæg for de sundhedsråd og anbefalinger hun kommer med, så taler hun på en måde og i et sprog, som de fleste af os kan forstå. Det er imponerende,” siger Per Vangekjær.

Om udnævnelsen siger Bente Klarlund Pedersen

”Jeg er utroligt stolt og glad, men først og fremmest meget taknemmelig, over at modtage Håndværkerforeningens ærespris. Og det er fantastisk at modtage denne hæder sammen med de dygtigste nyudklækkede håndværkere. Det er vigtigt at man gør sig umage med sit fag og det er en glæde, hvis det man arbejder med, kan få anvendelse i samfundet, uanset om der er tale om håndværk, kunst, videnskab eller formidling.”

Motionist overbevist af fakta

I forbindelse med udnævnelsen bringer håndværkerforeningens magasin MESTER et længere interview med Bente Klarlund Pedersen. Her fortæller hun blandt andet, at hun ikke altid været motionist, men at hun blev overbevist af egen og andres forskning da hun var omkring 40 år.

”Det begyndte med, at jeg skrev doktordisputats om immunsystemet og blev interesseret i effekten af fysisk aktivitet. Jeg satte folk op på en cykel og så hvordan det påvirkede immunsystemet, som en af de første i verden, der påviste det. Det førte mig ind i sundhedsområdet. Først var det fysisk aktivitet, men derefter blev det bredere i forhold til sundhed. Man kan sige, at data fra min egen forskning overbeviste mig om at fysisk aktivitet har en effekt. Så jeg løber stadig,” siger Bente Klarlund.

Hædret sammen med årets dygtigste nyudlærte håndværkere

Bente Klarlund Pedersen blev hædret som Æreshåndværker i forbindelse med Håndværkerforeningen Københavns årlige medaljeuddeling, hvor årets dygtigste nyuddannede håndværkere bliver fejret. I alt 79 unge håndværkere fik overrakt en sølv- eller bronzemedalje for deres svendeprøve, og samtidig blev der uddelt legater for over 1,1 million kroner.

Bente Klarlund Pedersen modtog et Æresmesterbrev og en sølvmedalje magen til den, de unge nyuddannede håndværkere får overrakt. Sølvmedaljen er den højeste udmærkelse, man kan få tildelt.

 

Baggrund

Årets Æreshåndværker kåres hvert år i forbindelse med, at Håndværkerforeningen København hædrer årets dygtigste nyuddannede håndværkere. Det sker ved en højtidelighed på Københavns Rådhus, hvor de unge håndværkere får overrakt Håndværkerforeningens medalje af sølv eller bronze for et særligt fremragende svendestykke.

Æreshåndværkertitlen blev uddelt første gang i 1973, og kan tildeles en person uden for håndværkets kreds, hvis virke i ganske særlig grad har sat sig spor inden for dansk kultur, industri, videnskab, politik mv.

Se den samlede liste over Æreshåndværkere på Håndværkerforeningens hjemmeside:

 

Kontaktperson hos Håndværkerforeningen København

Jakob Bo Andersen, tlf. 5190 7325 – jakob@hfk.dk