Coronatiltag skal følges op med permanente forberedringer af rammevilkår

I takt med at mange danskere har arbejdet hjemmefra her i coronakrisen, er det lokale erhvervsliv blevet mere nærværende. Byens mange lokale virksomheder – mange med flere generationer på bagen – har nærmest fået et “folkeligt gennembrud”. Det, at vi har et lokalt erhvervs- og butiksliv, tillægges igen en positiv værdi og kvalitet, som er værd at bevare.

Der er heldigvis også stor opbakning til det lokale erhvervsliv fra mange politikere og borgmestre. Flere kommuner har fremrykket anlægs- og vedligeholdelsesopgaver, udskudt dækningsafgift og taget andre tiltag for at hjælpe de lokale virksomheder gennem krisen.

Selvom vi nu står i en situation, hvor vi er i gang med at genåbne samfundet, er der ingen som ved, hvor lang tid det tager, før vi er tilbage i en normal hverdag. Derfor bliver de kommende måneder, måske endda år, afgørende for, hvordan det går for vores lokale erhvervsliv, og dermed hvilken by, vi har på længere sigt. Derfor er det godt og tiltrængt med “her-og-nu-corona-tiltag”. Men det er afgørende, at tiltagene følges op af reelle og permanente forbedringer af de kommunale rammevilkår.

For hvad hjælper det at sætte byggeaktiviteter i gang, hvis den kommunale sagsbehandling er langsommelig og bøvlet? Hvad hjælper det at lave flere kommunale udbud, hvis opgaverne alene lander hos en snæver gruppe af virksomheder? Hvad hjælper det at ønske sig private arbejdspladser, når man samtidig gør det umuligt for medarbejderne at parkere ved virksomheden? Og hvad hjælper det at udskyde kommunale skatter og afgifter, hvis regningen blot bliver dobbelt så høj næste år?

Kommunerne har en stor indflydelse på de vilkår, virksomhederne skal fungere under. Og erhvervspolitik er mindst lige så vigtigt som normeringer i børnehaven.

 

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København

Indlægget er bragt i Børsen den 25. maj 2020.