Dækningsafgiften rammer hårdt

Coronakrisen har vist, at forbrugerne værdsætter et velfungerende lokalt erhvervs- og butiksliv. Og på de fleste rådhuse er der heldigvis et også ønske om, at hjælpe de lokale virksomheder gennem denne tid.

Ét tiltag som er populært blandt de 25 kommuner i hovedstadsområdet og Nordsjælland der opkræver dækningsafgift, er at udskyde opkrævningen af dækningsafgiften for 2. halvår af 2020.

Det ændrer dog ikke ved, at de 25 kommuner hvert år trækker 1,8 milliarder kroner ud af de lokale virksomheder, og at dækningsafgiften de facto en særskat på at drive virksomhed i hovedstadsområdet eller Nordsjælland. 80 pct af alt dækningsafgift opkræves nemlig i de 25 kommuner.

Dækningsafgiften har dog ikke noget at gøre med virksomhedens omsætning eller eventuelle overskud. Det handler alene om værdien af den ejendom som virksomheden bor i, og er dermed et fast beløb i kroner og ører der trækkes ud af virksomheden uanset hvad. Det forringer naturligvis vilkårene for at drive virksomheden, og kan betyde, at nye virksomheder tænker sig om inden de etablerer sig.

Det er kommunerne selv, der bestemmer om de vil opkræve dækningsafgift. Så hvis kommunalpolitikere virkelig vil gøre noget, der gavner de lokale virksomheder på lidt længere sigte, skal de afskaffe dækningsafgiften i stedet for blot at udskyde den.

 

Af Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen København

Indlægget er bragt i Berlingske den 1. juni 2020.